Afbeelding
Foto: Peter de Koning

INFORMATIEBIJEENKOMST VOOR DEELNEMERS EDITIE 2017

Dommeltheater weer in de steigers

MARC CLEUTJENS

Liefhebbers moeten nog even geduld hebben, maar de datum is geprikt. Zondag 24 september 2017 beleeft Boxtel de derde editie van Dommeltheater. Het evenement trok tijdens de eerste twee edities vele honderden liefhebbers van muziek en theater naar het centrum van Boxtel om een kleine twintig kleurrijke vaartuigen over de Dommel te zien dobberen...

'Niets is wat het lijkt'. Dat is het thema waarvoor de initiatiefnemers van Dommeltheater hebben gekozen. Daarmee sluiten de initiatiefnemers Paul van Alphen, Rob Margry, Albert Knoops en Femke Lagerweij volgend jaar aan bij de herdenking van de honderdste geboortedag van De Stijl. Op tal van plekken in Nederland wordt dan onder het motto 'Van Mondriaan tot Dutch Design' stilgestaan bij de oprichting van deze internationale kunstbeweging, die in Leiden in 1917 het levenslicht zag.

,,Met 'Niets is wat het lijkt' geven we een lokaal tintje aan deze landelijke happening", vertelt initiatiefnemer Van Alphen. ,,We denken dat het thema voldoende inspiratie kan bieden aan de verschillende deelnemers. Natuurlijk kunnen ze denken aan een op Piet Mondriaan geïnspireerde creatie, maar ook naar andere leden van De Stijl kan beslist een knipoogje gegeven worden." ,,Het thema biedt ook aanknopingspunten om iets met gezichtsbedrog te doen", vult Lagerweij aan. ,,Denk bijvoorbeeld aan de werken van Maurits Escher die je echt om de tuin leiden."

TRIBUNES

De organisatoren van Dommeltheater begroetten tijdens de eerste twee edities in 2013 en 2015 achttien groepen die met creatieve bouwsels over de Dommel vaarden. Ook volgend jaar verwachten ze dat dit aantal wordt gehaald. ,,Door het thema op tijd bekend te maken, willen we deelnemers in een vroegtijdig stadium enthousiast maken en de kans bieden aan de slag te gaan om iets moois te maken", zegt Van Alphen. Hij onderstreept dat meedoen aan Dommeltheater meer is dan met een kleurrijke schuit door hartje Boxtel peddelen. ,,De groepen die meedoen moeten ook op het gebied van theater en muziek de aandacht van het publiek kunnen grijpen. Het mag interactief zijn en wat voorop staat: er moet iets gebeuren op of rond de schuit."

De organisatoren van Dommeltheater gaven deze week aan dat ze bereid zijn om met de botenbouwers mee te denken. Deelnemers zouden gebruik kunnen maken van vooraf gebouwde vlotten. ,,Zo hebben ze meer gelegenheid om aan hun creatie te werken en gaat minder tijd verloren met het bouwen van drijfconstructies", aldus Van Alphen.

De derde editie van Dommeltheater moet op de laatste zondag van september in 2017 nog meer publiek op de been brengen dan tijdens de twee eerdere afleveringen. Dat hopen de initiatiefnemers onder meer te bereiken door tribunes te bouwen langs de Dommel, bijvoorbeeld op het parkeerterrein nabij de Zwaanse Brug.

INFORMATIEMIDDAG

Zaterdag 15 oktober houdt Dommeltheater een informatiemiddag in Podium Boxtel aan de Burgakker. Deelnemers en andere belangstellenden zijn welkom om 16.00 uur en worden bijgepraat over de plannen voor de derde editie van het evenement. Aanmelden is vereist en kan via e-mail: info@dommeltheater.nl.

FOTO BOVEN: Een van de blikvangers van de tweede editie van Dommeltheater was de miniatuur watertoren die over de Dommel werd meegevoerd. (Foto: Peter de Koning).


'BEELDENDE KUNST STIMULEREN'

Kunstlicht99 opent galerie in Le Garage

De leden van kunstenaarsvereniging Kunstlicht99 hebben in hun onderkomen aan de Prins Hendrikstraat in Boxtel een eigen galerie ingericht: Le Garage. De plek waar kunstenaars eigen werk exposeren, zal voortaan iedere week op vaste tijden toegankelijk zijn voor het publiek.

In Le Garage – een knipoog naar de vroegere functie van het gebouw – gaat Kunstlicht99 wisseltentoonstellingen houden. Het doel van de vereniging is de beeldende kunst stimuleren en de belangen van de kunst in Boxtel te behartigen. Op die manier wil Kunstlicht99 het kunstklimaat bevorderen. ,,Deze aan de kunstacademies opgeleide professionals willen serieuze amateurs en belangstellenden van advies dienen zowel voor de verbetering van hun techniek en werkwijze als het bespreken van hun ontwikkeling, het verdiepen en rijper maken van hun werk", legt bestuurslid Huub Thorissen uit.

Galerie Le Garage is gevestigd aan de Prins Hendrikstraat 43 in Boxtel, de plek waar tot enkele jaren geleden een autobedrijf was gehuisvest. De galerie is iedere vrijdag van 15.00 tot 20.00 uur open. Meer weten? Mail naar Huub Thorissen, huub@thorissen.nl. bellen kan ook: (0411) 68 57 25.

Het voormalige autobedrijf aan de Prins Hendrikstraat is door Kunstlicht99 omgevormd tot galerie Le Garage. (Foto: Huub Thorissen).
Afbeelding