Sieradenmaker Ad van Amelsfort (midden) geeft tijdens De Rode Draad een demonstratie in het Hobby Centrum Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Sieradenmaker Ad van Amelsfort (midden) geeft tijdens De Rode Draad een demonstratie in het Hobby Centrum Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Henk van Weert

Hobbycentrum past mooi in cultuurroute De Rode Draad

HENK VAN WEERT

De lijst met ruim twintig tentoonstellingslocaties van De Rode Draad in Boxtel kende dit jaar twee opmerkelijke 'nieuwkomers'. Over Tunnel Vision 1.0, in de spoortunnel Duits Lijntje, wordt elders in deze krant uitvoerig geschreven. Maar ook het Hobby Centrum Boxtel aan de Baroniestraat was voor het eerst te bezoeken tijdens de jaarlijkse kunst- en cultuurroute. Ad van Amelsfort heeft er afgelopen jaar zijn atelier gevestigd waar hij sieraden maakt. Én cursisten begeleidt.

Marja Wensveen en Saskia Vendelmans keken hun ogen uit in het atelier van Van Amelsfort. ,,Ik zou graag weer creatief bezig gaan, maar ik vrees dat het me fysiek niet lukt om dit soort sieraden te gaan maken. Ik zag Ad bezig op de Boxtel Oost Dag vorige week en nam me voor om vandaag eens een kijkje te nemen. Ik was nog niet eerder hier in het hobbycentrum. Maar het is heel leuk wat hier allemaal te doen is", glundert Wensveen. Vendelmans knikt: ,,Ik klei, borduur en brei graag. Als ik hier zo zie wat er allemaal gebeurt, begint het weer te kriebelen. Alleen jammer dat alleen overdag cursussen worden gegeven. Ik heb nog een fulltime baan..."

Dat laatste hoort beheerder Peter van Broekhoven: ,,Nou, als er voldoende animo voor een cursus is, zijn we ook 's avonds of op zaterdagochtend open, hoor. Op maandagavond wordt er bijvoorbeeld al gebeeldhouwd." Onder meer door Ruud Daverveld, die zaterdag een stuk albast bewerkte tijdens De Rode Draad. ,,Ik krijg nu ongeveer een jaar les van Herman Deckers en dat bevalt prima. Zeker sinds we hier in het hobbycentrum zitten; dan tref je ook eens wat andere mensen."

VAN ELKAAR LEREN

Van Amelsfort maakt sieraden van roestvrij staal en liet wat werkstukken zien van enkele cursisten. ,,Voordat ik met pensioen ging, was ik leraar aan een lts en had thuis een draaibank en andere machines. Toen de KBO (Katholieke Bond van Ouderen - red.) besloot dit hobbycentrum te starten, heb ik al mijn gereedschap naar hier verplaatst. Het is wat Ruud zegt: met anderen aan het werk zijn, is leuker dan in je eentje. Bovendien zie je ook mensen bezig in andere disciplines en daar leer je toch weer van."