Wethouder Peter van de Wiel plaatste de eerste wens op een van de vlaggetjes waarvan Irma Gommers een slinger maakte. (Foto: Peter de Koning).
Wethouder Peter van de Wiel plaatste de eerste wens op een van de vlaggetjes waarvan Irma Gommers een slinger maakte. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VEEL ACTIVITEITEN OP WEG NAAR DAG VAN DUURZAAMHEID

'Duurzame Week? Da's te zot voor woorden!'

HENK VAN WEERT

,,Het is eigenlijk te zot voor woorden dat we nog een Duurzame Week nodig hebben. Iedereen zou er inmiddels toch wel van overtuigd moeten zijn dat we iets aan de klimaatverandering moeten doen." Deze woorden sprak wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel zondagmiddag bij de officiële aftrap van een reeks van activiteiten op weg naar de internationale Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober.

Van de Wiel zei zich gelukkig te prijzen met mensen als Mirjam Bemelmans, Nadja van Berkel en David Andreae van Transition Town Boxtel die zich lokaal hard maken om duurzaamheid onder de aandacht te blijven houden. Aansluitend plaatste hij met viltstift een wens op een van de vlaggetjes die op initiatief van Irma Gommers als een kleurrijke slinger door Boxtel komt te hangen. Gommers liet zich daarbij inspireren op een Tibetaanse gewoonte.

Wethouder Van de Wiel sprak op zijn vlaggetje de hoop uit dat heel Boxtel bewust wordt van de 'ernst van het klimaat en de toekomst van onze kinderen. Kom in actie!'

IDEEËN UIT DE NATUUR

Met drie activiteiten ging de Duurzame Week zaterdag al van start. De expositie Ocean Sole in het waterschapshuis aan de Bosscheweg werd geopend en is te zien tot 11 oktober. Daarnaast werd een klimaatwandeling gemaakt langs de Beerze. Bovendien vond een rondleiding plaats bij de biologische waterzuiveringsinstallatie van varkensslachterij Vion, waarover op pagina 3 meer is te lezen.

Tijdens de Herfstfair op en rond de Markt werd op diverse plekken aandacht voor duurzame thema's gevraagd. Maandag vond in het gemeentehuis een bijeenkomst plaats waarin gesproken werd over een mogelijk scenario om Boxtel in 2030 energieneutraal te maken. Dinsdag vertelde schrijfster Janne Willems in restaurant En Garde! over haar reizen op zoek naar geluk.

Gistermiddag vond in gemeenschapshuis De Rots een extra Repair Café plaats waar mensen defecte apparaten konden laten repareren. Vanavond, donderdag 6 oktober wordt in de bibliotheek De Meierij aan de Burgakker om 20.00 uur een lezing gegeven over luchtkwaliteit en morgenochtend, vrijdag 7 oktober is er vanaf 11.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis een voordracht over biomimicry: de kunst van het nabootsen van de beste ideeën uit de natuur om menselijke problemen op te lossen.

ZWERFVUIL

Morgenavond is er vanaf 19.30 een duurzame quizavond in café Vollop (Markt 21), zaterdag wordt van 09.00 tot 11.00 uur zwerfvuil geprikt vanaf café De Oude Kettting en zondag houdt boerderijwinkel De Gevulde Knapzak een open dag. Op diverse basisscholen worden maandag 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, gastlessen over dit thema gegeven en om 19.30 uur wordt in Podium Boxtel ook de film Movement vertoond.

Maandag vindt ook een lezing over duurzaam ondernemen plaats die wordt georganiseerd door de Werkgroep Lokale Agenda 21. In het gemeentehuis spreekt Nancy Bocken van de Technische Universiteit Delft vanaf 19.30 uur over 'circulaire business'. Vervolgens reageren vertegenwoordigers van bakkerij Van Eijndhoven uit Liempde, Herenboeren, varkensslachterij Vion en de boerenorganisatie ZLTO op de presentatie. Een uur voor aanvang wordt kringloopsoep geserveerd.

Boxtel

Opbrengst collecte

De collecte voor de Nierstichting die twee weken geleden werd gehouden heeft in Boxtel 6.134,22 euro opgebracht. In Liempde werd een bedrag van 1.289,02 ingezameld. De opbrengst wordt gebruikt voor het (verder) ontwikkelen van de draagbare kunstnier. Hierdoor kunnen mensen met een nierziekte zelfstandig dialyseren en hoeven niet meer een aantal keren per week naar het ziekenhuis. Ze krijgen hierdoor meer bewegingsvrijheid.