Afbeelding
Foto: Henk van Weert

• Herfstfair in warme sfeer ondanks de regen • Organisatie tevreden over verloop evenement

Appels plukken, honing snoepen en bijenhotels maken

MARGO BARTELDS

Zondag werd op en rond de Markt de inmiddels traditioneel geworden Herfstfair in regenachtige omstandigheden gehouden. Er waren wat minder bezoekers dan voorgaande jaren, maar de meeste mensen die er waren, genoten zichtbaar. Het gevarieerde aanbod bood iedereen iets te beleven. Samen met de muzikale omlijsting van singer-songwriter Nick van Wijk en troubadour Jan van der Heijden vormde de gezellige, warme sfeer een aangename tegenhanger voor het natte weer.

Er werd volop gesmuld van alle aangeboden lekkernijen. Ook voor een kleurrijk interieur, al dan niet in herfsttinten, boden de dertig deelnemers in de kramen ruimschoots keus. Bij Transition Town Boxtel toonden kinderen zich al bewust van de noodzaak om bewust met energie bezig te zijn want op creatieve wijze pasten zij de kleine huizen aan tot energiezuinige exemplaren met windmolens, vloerverwarming, zonnecollectoren. Zelfs sedum dakbeplanting werd aangebracht.

De kenmerkend gekleurde herfstmaterialen uit de eigen tuin van Nelly van Santvoort waren een lust voor het oog. Fijnproevers konden bij haar terecht voor biologisch gekweekte pompoenen en courgettes en de prachtige herfststukken van natuurlijke materialen, boden sfeervolle versieringen. Het gebruik van fraaie kleuren, gaven de door Charlotte Tielemans ontworpen en fraai vervaardigde viltcreaties een heel persoonlijke en natuurlijke uitstraling. De inwendige mens hoefde niets tekort te komen. Wie zin had, kon zeker iets lekkers naar eigen gading vinden. De kaasplankjes van Proef! Culinair met de ambachtelijk gebrouwen biertjes van De Saeck, bleken een succesvolle combinatie.

HONINGSNOEPJES

Het gemeentehuis was een plezierige schuilplaats tijdens de behoorlijk forse buien. In de publiekshal was er zowel aandacht voor de maquette van de Markt, als voor de 250 jaar oude imkersvereniging Sint-Ambrosius. Collega-imkers Piet Veuger en Jasper Derks vertelden enthousiast over het imkeren en hun bijenvolken. Het bijenvolk rond de kast op het dak van het gemeentehuis was op een groot scherm te volgen. De bezoekers die de honing van dit bijenvolk proefden, vonden het heerlijk. Dat pure honing voor kinderen tot vier jaar niet gezond is, was voor vele bezoekers een verrassend nieuwtje. ,,Er zit een stofje in de honing dat door jonge kinderen niet verteerd kan worden", legde Veuger uit. Voor de kleintjes waren er daarom honingsnoepjes.

HOTEL VOOR BIJEN

In de oude boomgaard achter Het Hofje waren José Poort, Betsie van Leeuwen en Godelise van Kessel volop aan het werk om van natuurlijke materialen een bijenhotel te bouwen. Poort vertelde vol enthousiasme dat dit bijenhotel bedoeld is voor solitaire bijen. ,,Deze bijen maken geen honing, maar houden zich bezig met het leggen van eitjes in bijvoorbeeld de rietstengels", aldus Poort. Dat imkers met plezier hun hobby over hun hobby praten, bleek uit het enthousiasme waarmee Harry Eijkemans in de kraam van de jubilerende imkervereniging vertelde over zijn passie voor het imkeren dat dertig jaar geleden begon naar aanleiding van het timmeren van een bijenkast.

APPELTJES PROEVEN

In de boomgaard konden voorts tweeënnegentig verschillende appelsoorten geproefd worden. Ans de Bresser smulde zichtbaar van een Lobo-appel. ,,Echt snoepen hier want ik heb ook al een heerlijke truffel op", merkte De Bresser op. Djoeke Bakker (8) stond heerlijk te snoepen van een stukje van een Gronsvelder Klumpke. ,,Deze appel is echt héél lekker zoet en sappig", oordeelde ze. Kijkend naar haar moeder zegt Djoeke: ,,Thuis hebben we meestal kinderappels hè?"

Even verderop onderzochten de twee Drentse pomologen, de heren Maagdenberg en Timmer, de appels van Anneke Leerdam. De appelkenners bepaalden aan de hand van de kenmerken om welke appelsoort het gaat. Hun kennis hebben de heren gedurende vele jaren opgedaan. ,,Puur interesse", vertelde Maagdenberg. Alles wees erop dat Leerdam een notarisappelboom in haar tuin heeft staan. In de voorgaande edities van de Herfstfair hebben de pomologen bekendheid verworven, waardoor ze zondag ruim zeventig appelsoorten aangereikt kregen.

Met man en macht waren elf vrijwilligers van Stichting Fruitcultuur Brabant bezig om de aangemelde zeven ton appels en peren volgens strak georganiseerd schema te persen en te pasteuriseren met de Welsumse sapmobiel. Daarna verpakten ze het sap luchtdicht in pakken van zes liter. ,,Door een te lichte aggregaat konden we pas drie uur later dan gepland starten met persen. Maar twee medewerkers van de gemeente hebben alles op alles gezet om de machine toch aan het werk te krijgen", vertelde penningmeester Huub Ras van de stichting.

GELD VOOR COCHABAMA

De vijf leden van Boxtel Vooruit die de Herfstfair organiseerden, waren na afloop tevreden. ,,De organisatie verliep goed en onze zelfgebakken lekkernijen zijn allemaal uitverkocht waardoor we een mooi bedrag kunnen overhandigen aan het Jacob-Roelandslyceum", vertelde Hanneke Ketelaars. Het geld is bedoeld om de reis van twaalf leerlingen naar Bolivia mogelijk te maken. In Cochabamba steunen de leerlingen een project voor straatkinderen van pater Theo Raaijmakers.

FOTO LINKSBOVEN: Marshmallows roosteren in een kampvuur: ook dat hoort helemaal bij de Herfstfair.

FOTO RECHTSBOVEN: In de oude boomgaard achter 't Hofje konden bezoekers talloze soorten appels proeven. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding