Liempde geeft nieuwe inwoners een warm welkom

'Nu al thuis in Liempdse gemeenschap'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Vijftig volwassenen en acht kinderen maakten vrijdag kennis met hun nieuwe woonplaats Liempde. Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst voor nieuwe inwoners maakten de kersverse Liempdenaren een fietstocht door het dorp en leerden ze verenigingen én dorpsgenoten kennen. En zoals dat hoort in Brabant werd de bijeenkomst afgesloten met hapjes én een biertje bij café 't Wapen van Liempde.

De groep werd ontvangen bij De Serenade waar heemkundestichting Kèk Liemt een presentatie gaf over Liempde vroeger én nu. Aansluitend fietsten de nieuwe inwoners door het dorp en werd een bezoek gebracht aan museum De Kleuskes. ,,Wat een ontzettend leuk welkom", vonden Agnes en Johan van Berkel, sinds twee maanden woonachtig in Liempde. ,,We wonen hier pas net, maar eigenlijk lijkt het al veel langer. Er is al een leuk contact met de buren én via de basisschool ook met andere ouders. Het is echt een warm en gezellig dorp." Het gezin Van Berkel - afkomstig uit Eindhoven - koos voor Liempde als nieuwe woonplaats omdat Johan er familie heeft wonen. ,,Ook is Liempde een dorp waar veel wordt georganiseerd én het is centraal gelegen." Agnes: ,,We hebben nu ook een heel grote tuin, ideaal voor de kinderen."

Ook Jeroen Kastelijns en Babs Bessems hebben voor Liempde gekozen door de centrale ligging. Maar dat was voor het stel niet de belangrijkste reden om vanuit Dongen (Jeroen) en Zuid-Limburg (Babs) te verhuizen naar Liempde. ,,We vinden het vooral een heel sfeervol dorp", legde Jeroen uit. Babs: ,,We kwamen rond december kijken naar een woning en toen was net Liemt in het Licht gestart. Overal hing verlichting en dat gaf het dorp een mooi aanzicht. Toen wisten we zeker dat we hier wilden wonen."

ARABISCH

De bijeenkomst voor nieuwe inwoners werd zoals elk jaar georganiseerd door Dorpsberaad Liempde en Bert van Ruremonde heette de deelnemers namens de organisatie welkom. En in zijn beste Arabisch werden ook de Syrische nieuwkomers begroet. Volgens wethouder Peter van de Wiel was dit tekenend voor de gastvrijheid van de Liempdenaren. ,,Heel leuk dat zij in hun eigen taal welkom worden geheten", aldus Van de Wiel. Voorts stelde de wethouder dat de nieuwe inwoners van Liempde 'met hun neus in de boter' vallen. ,,Want het is een heerlijk dorp waar veel wordt georganiseerd en iedereen betrokken is. De verenigingen zullen de nieuwe Liempdenaren vast ook snel weten te vinden." Dat bleek bij enkele nieuwkomers al het geval te zijn. Zo zijn Jeroen en Babs al lid van de badmintonclub. ,,We hebben er al wat kennissen ontmoet, het is een leuke groep mensen", meldde het stel.

warm en gastvrij

Met een biertje in de hand maakten de kersverse Liempdenaren vervolgens nader kennis met elkaar. Rond de vuurput bij 't Wapen van Liempde werd een barbecue opgesteld én fanfare Concordia verzorgde de muzikale omlijsting. ,,Reuze gezellig", vond Caren van Herwaarden. Samen met haar echtgenoot Robbie Wassenburg, zus Jolan én haar partner Joanne woont Caren in het Klein Duijfhuis op Kasteren. Deze woning was jarenlang eigendom van de Marggraff Stichting. Toen bekend werd dat een huurder werd gezocht, aarzelde Caren geen moment. ,,Het is een prachtige plek", vertelde ze enthousiast. ,,We wandelen zo de bossen in en zitten er heerlijk vrij." Het bleek ook een ideale mogelijkheid voor Caren om samen te gaan wonen met haar zus Jolan en hun beide partners. ,,Dat was al jarenlang een droom van ons", legde ze uit. ,,Zij wonen nu in het voorhuis, wij in het achterhuis. We wonen samen, maar toch apart. Precies zoals we altijd wilden."

In Liempde is het viertal meteen opgenomen in de gemeenschap. Jolan is zelfs al actief in het verenigingsleven. Caren: ,,Een avond als deze is typerend voor Liempde: warm, gastvrij en gezellig. We voelen ons hier helemaal thuis."