Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

toekomstige bewoners nemen kijkje bij essche akker

'Het dorp Esch straalt echt rust uit'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een nieuw woningbouwproject in Esch. Daar reageren alleen Esschenaren op. Toch? ,,Nee hoor, wij komen uit Boxtel..." Het koppel Léon Brocken en Rachel van de Pol liep gisteren, net als alle andere toekomstige bewoners van nieuwbouwproject Essche Akker, glunderend over het terrein. ,,We zijn heel blij dat we hier een woning hebben kunnen krijgen."

De contouren van de woningen aan Het Kruys zijn inmiddels duidelijk zichtbaar, tot volle tevredenheid van de toekomstige bewoners voor wie gistermiddag een kennismakingsbijeenkomst werd gehouden door Reuvers Bouw en Ontwikkeling. Na het officiële moment, waar wethouder Johan van den Brand de eerste baksteen legde, kreeg iedereen de kans zijn woning van dichtbij te kijken. Met mobiele telefoons werden de beginnende bouwwerken dan ook driftig vastgelegd.

,,We waren meteen verkocht toen we de eerste bouwtekeningen zagen", vertelden Léon en Rachel. De moeder van Léon las in deze krant over de Essche Akker en attendeerde het stel erop. ,,We hebben ook in Boxtel gekeken, maar veel was boven ons budget. Of er moest behoorlijk aan verbouwd worden", legde Léon uit. ,,We vonden de stijl van de woningen die hier gebouwd worden meteen mooi", voegt Rachel toe. ,,En we kunnen echt niet wachten tot we een tuin hebben. Dat missen we wel aan ons huidige appartement."

Dat ze Boxtel gaan verlaten, vinden Léon en Rachel niet erg. ,,Kijk dan, hier heb je


Gemondse kermis

staat garant voor

vier dagen plezier

De jaarlijkse kermis in Gemonde is in aantocht. Ook dit jaar staat in het dorp van zaterdag 8 tot en met dinsdag 11 oktober een keur aan attracties. Café Kloosterzicht en café De Schuif zorgen voor muzikaal vermaak.

De Gemondse kermis gaat zaterdag om 19.00 uur van start en is tot en met dinsdag dagelijks vanaf 13.30 uur tot middernacht geopend. Bezoekers kunnen genieten van de attracties autoscooter, boksbal, cakewalk, draaimolen, lijntrekspel, ponyrijden, eendenhengelspel, schietsport, grijpkranen en een dartsspel.

Zwieren en zwaaien kan in de attracties, zingen en dansen kunnen Gemondenaren in de twee horecabedrijven van het dorp. De coverband 100% Katoen treedt zaterdagavond vanaf 21.00 uur op in De Schuif aan de Dorpstraat; één dag later komen The Oldtimers naar het dorp. Maandag zorgt Frankies Combo voor de muzikale omlijsting.

Ook in Kloosterzicht aan de Sint-Lambertusweg is van alles te doen. Zaterdag gaan de voetjes vanaf 20.00 uur van de vloer tijdens de set van coverband You & Me en deejay Michael. Zondag is het vanaf 18.00 uur de beurt aan de deejay Paul Elstak om het publiek te vermaken. Ook treden de Lampegastuh en wederom deejay Michael op. Maandag is het café vanaf 12.00 uur geopend en dienen de entertainers zich vanaf 15.00 uur aan. Tijdens het Mega Maandag Matinee verschijnen DJ Crew on tour, Kapalone, Dean Saunders, Partyfriex en Esther van Heeswijk op de bühne. Kloosterzicht vormt dinsdag vanaf 20.00 uur het decor voor een vrouwenavond mét een suprise-act.

nog te maken met een vrij uitzicht. Ons is verteld dat daar niet gebouwd gaat worden. Dit dorp straalt echt rust uit." Léon en Rachel zullen niet met z'n tweetjes, maar met z'n drietjes aan Het Kruys gaan wonen. ,,Ik ben in januari uitgerekend. Hier is genoeg ruimte voor de kleine", glunderde Rachel.

buurtbarbecue

De gemeente Haaren schreef in 2013 een prijsvraag uit voor het perceel Venakkers IV. Reuvers Bouw en Ontwikkeling, dat eerder al het perceel Reigerskant aankocht, kwam als winnaar uit de bus. Het oorspronkelijke plan was om 24 woningen te bouwen, uiteindelijk is dit gewijzigd in achttien levensloopbestendige huizen. Het bouwdorp kan in de volgende zomervakantie gewoon op het perceel


Koningschieten
Gemonde levert
twee winnaars op

Het gilde Sint-Jors & Sint-Catharina hield zondag een speciale wedstrijd koningschieten voor niet-leden. Jan van der Heijden werd gekroond tot burgerkoning, terwijl Jelle van der Leest zich de nieuwe jeugdprins van Gemonde mag noemen.

De weergoden waren het evenement niet gunstig gezind. Vlak voor de start van het koning- en prinsschieten kwam de regen met bakken uit de hemel. De gildebroeders zorgden voor enkele tenten zodat iedereen toch droog kon schieten. Met enige vertraging begon de wedstrijd.

Bij het koningschieten begon de houten vogel bij het 232ste schot stukken te verliezen en bij het 281ste schot lukte het Van der Heijden om het laatste stuk eraf te schieten. De gipsen vogel voor de jeugd bleef langer staan. Het gehele middengedeelte was al weggeschoten, maar de vogel hield goed stand. Pas bij het 314de schot viel er een groot gedeelte omlaag. Rens Schellekens had de kans om de vogel er af te schieten, maar raakte hem niet goed genoeg. Jelle van der Leest had het geluk dat zijn kogel op het juiste punt terecht kwam en werd de nieuwe jeugdprins.


Kaarten bij Irene

Voetbalvereniging Irene organiseert evenals voorgaande jaren weer kaartavonden in de kantine van de club aan de Kaal Hoefsteeg in Gemonde. De spelavonden vinden plaats op vrijdag 7 en 21 oktober, 4 en 18 november, 2 en 16 december, 13 en 27 januari, 10 en 24 februari en 10 en 24 maart. Het rikken en jokeren start steeds om 20.00 uur en deelname kost 2,50 euro. Uiteraard wordt er voor prijzen gezorgd. De uitreiking van de serieprijzen is op vrijdag 24 maart.

plaatsvinden, benadrukte wethouder Johan van den Brand. ,,Het speelveld blijft ongewijzigd." Ron Beerens van Reuvers Bouw en Ontwikkeling gaf aan dat momenteel druk wordt gewerkt om ook Reigerskant verder te ontwikkelen. ,,We merken vooral dat Esch een betrokken dorp is. Dat zie je ook vandaag weer, de opkomst is hoog." Om het woongenot nóg meer te versterken, had Beerens een cadeau voor alle toekomstige bewoners bij zich: een cheque van vijfhonderd euro voor een buurtbarbecue.

FOTO BOVEN: Er wordt flink gebouwd aan Het Kruys in Esch. Daar verrijzen in het voorjaar van 2017 achttien woningen. De toekomstige bewoners namen gistermiddag een kijkje op het bouwterrein. (Foto's: Annelieke van der Linden).

Wethouder Johan van den Brand (rechts) legde gisteren de eerste steen...