EXTRA CONCERTEN EN REPETITIES

Gildenbondsharmonie op weg naar concours

De muzikanten van de Gildenbondsharmonie zijn begonnen met de voorbereidingen voor het concours dat zaterdag 26 november in Veldhoven wordt gehouden. De harmonie komt uit in de eerste divisie en wil in theater De Schalm laten beoordelen op welk niveau gemusiceerd wordt.

In de aanloop naar het concours staat een aantal extra repetities op het programma, zoals komend weekeinde waarin twee dagen wordt geoefend op het repertoire dat in Veldhoven ten gehore zal worden gebracht. Ook worden extra uitwisselingsconcerten gehouden, onder meer op zaterdag 5 november. Dan is Koninklijke Harmonie Orpheus uit Tilburg te gast in de Tijberzaal van het Baanderherencollege, de thuishaven van de Gildenbondsharmonie.

Zaterdag waren de muzikanten van de Gildenbondsharmonie op bezoek in Bleijerheide. Daar werd met de plaatselijke harmonie Sint-Aemiliaan een herfstconcert verzorgd. De gastheren en –vrouwen in de Zuid-Limburgse plaats hadden slechts één maand onder hun nieuwe dirigent Jos Zeegers kunnen werken aan een repertoire waarin 'Jungla' van Ferrer Ferran met veel Afrikaanse invloeden de meeste indruk maakte.

EERSTE GELEGENHEID

Voor de Gildenbondsharmonie was het de eerste gelegenheid waar het repertoire voor deelname aan het concours in een programma werd uitgevoerd. De 'Colonial Song' van Percy Grainger werd vanuit een beheerste pianissimo-inzet opgebouwd tot een paar fraai klinkende tutti-passages. Doordat de dynamiek van de diverse instrumentgroepen soms tegenovergesteld is aan die van andere groepen in het orkest, ontstonden daarbij intrigerende verschuivingen in het klankbeeld.

De suite 'Romeo en Juliette' stond al eerder op het programma van de Boxtelse muzikanten. Opnieuw kreeg deze zesdelige suite, die werd samengesteld en gearrangeerd door Johan de Meij, een uiterst sfeervolle en, waar nodig, gloedvolle uitvoering. Het koper klonk machtig en dreigend in de eerste inzet die de onrust tussen de families Montague en Capulet verbeeldt. Fraaie solo's in onder meer fagot en hobo gaven extra sfeer aan de episodes uit het liefdesdrama van Shakespeare zoals dat door Sergei Prokofiev in een ballet werd getoonzet. Soms lichtvoetig in het hout of sprankelend in het doorzichtige samenspel klonk het orkest alsof zojuist nog een wandeling door het 14e eeuwse Verona was gemaakt om de juiste sfeer voor dit tragisch-romantische verhaal te kunnen proeven.

DAVEREND APPLAUS

Tragisch in sommige thema's maar romantisch in zijn muzikale taal is ook de vierde symfonie van Alfred Reed waarmee dirigent Arjan Gaasbeek en zijn muzikanten het concert afsloten. Dit werk, dat als een van de hoogtepunten in de literatuur voor blaasorkesten wordt beschouwd, werd geschreven voor de Concertafdeling van het Wereld Muziek Concours in 1993 in Kerkrade waar de Gildenbondsharmonie ook aan deelnam. Zo kort na het Kasteelconcert, waar nog een geheel ander repertoire werd gespeeld, was het niet vreemd dat er nog af en toe wat onzekerheden in de uitvoering slopen.

Maar de totale indruk van deze uitvoering met een prachtige inzet en boeiende afwikkeling van het eerste deel, een fijne doorloop van het tussenliggende intermezzo en een voortvarende dynamiek in de afsluitende tarantella was toch overheersend positief. Hetgeen ook in een daverend applaus tot uiting kwam.