Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

JUBILEUMVOORSTELLING IN PODIUM BOXTEL

FilmPodiumScopia vertoont vijftigste film

MARC CLEUTJENS

Met 'La Tourneuse de Page' werd op 12 februari 2009 de eerste bioscoopfilm vertoond in Podium Boxtel. De programmeurs Jos Vervoort en Wim van Liempt van FilmPodiumScopia zijn inmiddels tientallen films verder en staan aan de vooravond van de vijftigste filmavond in het theater aan de Burgakker: 'Once Upon A Time In America' van Sergio Leone uit 1984. Zaterdag 15 oktober is de maffiaklassieker vanaf 18.00 uur te zien.

Met gemiddeld meer dan vijftig bezoekers mogen de filmavonden van FilmPodiumScopia zich verheugen over aardig wat aanloop, zeggen Vervoort en Van Liempt. De twee Boxtelse filmkenners geven aan dat hun voorstellingen in zowel Podium Boxtel als de ridderzaal van kasteel Stapelen doorgaans beter bezocht worden dan filmavonden in de regio. ,,En daar zijn we best een beetje trots op", glundert Van Liempt. ,,We vinden Podium Boxtel een geschikte zaal voor films, maar de ridderzaal is ook heel stemmig, zeker als je wat kleinere films laat zien en je minder publiek verwacht", vult Vervoort aan.

Momenteel vertoont FilmPodiumScopia, dat onder het bestuur van de theaterzaal aan de Burgakker valt, acht tot negen films per jaar. ,,Een mooi aantal", vinden de twee programmeurs, die daarmee elke maand tussen september en mei een bijzondere film aan het Boxtelse publiek voorschotelen. ,,Elk jaar kiezen we voor een thema of een serie", vertelt Vervoort. ,,Dit jaar is gekozen voor het thema multicultureel en passeren onder meer twee films over de vluchtelingenproblematiek de revue."

KINDERFILMS

In eerste instantie hebben Vervoort en Van Liempt samenwerking gezocht met het voortgezet onderwijs in Boxtel. Jammer genoeg bleken scholen niet bereid om gezamenlijk filmavonden op te zetten en zo leerlingen in contact te brengen met 'de betere films', zo stelt het duo. Het idee om ook kinderfilms te boeken, sneuvelde na één jaar. ,,Met 'Kauwboy' en 'Iep' hadden we twee hele mooie Nederlandse jeugdfilms, maar de belangstelling viel tegen", blikt Van Liempt terug. In deze magere periode was de aanloop sowieso gering. Vervoort: ,,We hebben ooit twee films per jaar laten zien..."

Nu zit FilmPodiumScopia duidelijk in de lift. Met negen kwaliteitsfilms boren de programmeurs ook dit seizoen een vaste doelgroep aan, die steevast naar Podium Boxtel of Stapelen komt. Nu de vijftigste film op de rol staat, is het tijd voor een feestje. ,,De keuze is gevallen op een lange speelfilm, zodat we een mooi avondvullend programma kunnen samenstellen", vertelt Van Liempt. Het meesterlijke epos 'Once Upon A Time In America', waar Sergio Leone meer dan tien jaar werkte, zal vanaf zes uur 's avonds vertoond worden.

MEESTERWERK

Vervoort benadrukt dat de oorspronkelijke versie wordt gedraaid. ,,Op last van filmmaatschappijen en financiers moest Sergio Leone de lengte van de film terugbrengen tot slechts twee uur. Het werd een zeer ingrijpend ingekorte versie waarin zelfs de structuur met flashbacks en flashforwards werd aangetast." In Podium Boxtel is een versie te zien die 3 uur en 40 minuten duurt en wel de oorspronkelijke opzet van de regisseur laat zien. De originele versie van 'Once Upon A Time In America' duurde zes uur. De muziek is van filmcomponist Ennio Morricone.

Volgens beide Boxtelse filmkenners is de film een 'grandioos meesterwerk' met een indrukwekkend verhaal dat gespeeld wordt door bekende acteurs als Robert de Niro en James Woods. De film vertelt het verhaal van de vriendschap tussen twee Joodse jongens in New York. Met enkele andere vrienden vormen ze een jeugdbende die later - door de macht te grijpen tijdens de drooglegging - uitgroeit tot een groep gangsters. Het drama speelt zich af in drie perioden waarin de vrienden als kinderen, jongvolwassenen en ouderen te zien zijn.

De Vrienden van Podium Boxtel verzorgen tijdens de vijftigste filmavond hapjes en drankjes. Vanwege de lengte van de film zijn er twee pauzes. Bezoekers kunnen rekenen op tal van theatrale verrassingen. Kaarten kosten 7,50 euro en zijn te koop bij Hebbes (Markt), Jumbo (Oosterhof) en Marimba (Van Beekstraat) en bij Bewust Beter in Liempde.