Afbeelding
Foto: BAeSs

ARCHITECTENCOLLECTIEF EXPOSEERT STUDIES IN MUBO

BAeSs toont engagement voor Boxtel

MARC CLEUTJENS

Het collectief BAeSs (Boxtelse Architecten en Stedenbouwkundigen samenwerking) bestaat vijf jaar. Reden voor een bijzondere expositie in museum MuBo waar vanaf zaterdag 8 oktober de meest opvallende studies, ontwerpen en schetsen te zien zijn. Gevraagd en - meestal - ongevraagd spelen de leden van BAeSs in op een actueel ruimtelijk vraagstuk dat Boxtel bezighoudt. Eenmaal werd in opdracht van de gemeente een inspiratieboek voor het centrum gemaakt, dat later dit najaar in MuBo gepresenteerd zal worden.

De leden van BAeSs doen in MuBo letterlijk en figuurlijk een boekje open. Roel van der Linden, Cleem Snijders, Elke Goossens, Clemens Boons, Jeroen Weijers en Edith Kolkman laten als architecten en stedenbouwkundigen zien hoe ze aan grote en kleine projecten in Boxtel hebben gewerkt en welke mogelijkheden en onmogelijkheden sommige plannen met zich mee brengen. ,,De totstandkoming van BAeSs heeft alles te maken met de realisatie van de duurzame woonwijk In Goede Aarde", licht Snijders toe. ,,In die jaren werd geen enkel Boxtels architectenbureau uitgenodigd om hier aan de slag te gaan. Dat heeft ons altijd bevreemd en dat inspireerde ons om samen een soort tegengeluid te laten horen."

EIGEN VISIE

BAeSs wilde echter meer doen dan louter reageren op beleidskeuzes van de gemeente Boxtel. Weijers: ,,We hebben vijf jaar geleden de krachten gebundeld omdat we ons betrokken voelen bij de Boxtelse ruimtelijke problematiek en ons ook soms grote zorgen maken over keuzes die worden gemaakt." Dat engagement heeft geleid tot een reeks inspirerende ideeën die BAeSs op menig bureau in het gemeentehuis en bij andere belanghebbenden heeft gedropt. En al die ideeën zijn de komende maanden te zien in MuBo.

Zoals de visie die BAeSs maakte voor de invulling van de toekomstige woningbouwlocatie Selissen in Boxtel-Noord. ,,Onze eerste gezamenlijke klus", vertelt Goossens. ,,De gemeente Boxtel werkte destijds aan een plan om een paar honderd huizen te bouwen in Selissen", vervolgt Weijers. ,,We wilden graag onze eigen visie voor dat gebied laten zien, ook omdat wij Boxtel goed kennen en ons op willen stellen als ambassadeurs. En dus kreeg toenmalig wethouder Wim van der Zanden een puur Boxtels plan voorgeschoteld."

POSTZEGELPLANNEN

Na Selissen kwam Molenwijk. BAeSs constateerde dat Boxtel werkte aan allerlei kleinschalige 'postzegelplannen' om de sportcomplexen van ODC, MEP en De Merletten aan te pakken. De architecten en stedenbouwkundigen staken de koppen bij elkaar en legden volgens Van der Linden een soort visie vast voor het hele gebied. ,,Er lagen tal van kansen voor de verschillende clubs, bijvoorbeeld voor het samen realiseren van een parkeerplaats", zegt de architect. Uiteindelijk is er voor gekozen om de plannen separaat uit te werken.

Van recenter datum is het inspiratieboek voor het centrum van Boxtel, dat in opdracht van de gemeente Boxtel is samengesteld. ,,Die opdracht vloeit voort uit een eerdere studie die we hebben gemaakt van het gevel- en reclamebeleid in de Stationsstraat", vertelt Weijers. ,,In die periode hebben we meerdere keren met het gemeentebestuur en ambtenaren, maar ook straatbewoners gekeken naar de inrichting van de straat. Nu ligt er een inspiratieboek dat niet alleen kijkt naar de Stationsstraat, maar ook de Rechterstraat en de Markt." Van der Linden: ,,Het lijkt ons wenselijk dat deze studie wordt toegevoegd aan de welstandsnota omdat er veel handvatten in staan voor de gemeente, ondernemers en bewoners."

HEILIG HARTKERK

BAeSs heeft zich vorig jaar nadrukkelijk bezig gehouden met de toekomstplannen voor de voormalige Heilig Hartkerk. De leden van het collectief deden mee aan enkele klankbordsessies onder leiding van erfgoeddeskundige Sanne de Koning en inspecteerden het rijksmonument aan de Baroniestraat. Uiteindelijk hebben vier leden van BAeSs een studie gemaakt die aan het parochiebestuur is voorgelegd om aan te geven welke mogelijkheden het kerkgebouw heeft.

Van der Linden (AXYZ Architecten) ontwierp een plan dat voorzag in het in tweeën 'hakken' van de kerk, waarin het ene deel ruimte was voor culturele activiteiten en het andere deel een plaats was voor wonen en werken. Elke Goossens en Clemens Boons (sKin Architects) bedachten het plan voor een woontoren naast de kerk en werkten een idee uit om rond de kerk ondergronds te parkeren. Cleem Snijders (Architectenbureau Snijders & Van Stekelenburg) maakte ook een tweedeling voor de kerk waarbij op de etages plaats was voor kantoren en flexibele werkplekken.

LEZING

Alle schetsen en ideeën van BAeSs zijn te zien in MuBo, naast eigen werk dat door de diverse architecten en stedenbouwkundigen in de eigen studio is ontworpen. ,,De leden vullen ook een eigen paneel waar ontwerpen, schetsen en foto's uit de eigen portefeuille te zien zijn", vertelt Goossens. Stedenbouwkundige Kolkman zal onder meer beelden laten zien van haar schetsen voor het vernieuwde plein van kasteel Stapelen en de inrichting van de Dommeloever nabij de Zwaanse Brug. Weijers (Van Oers & Weijers Architecten) vult de MuBo-vitrines met beelden van het ODC-clubhuis in sportpark Wagenaars en het onlangs geopende Learning Lab van het Jacob-Roelandslyceum.

De tentoonstelling 'Wie is (de) BAeSs?' is vanaf zaterdag 8 oktober te zien in MubO. Het museum is elke zaterdag en zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang bedraagt 3,50 euro, kinderen van 12 jaar en ouder betalen twee euro. De jeugd tot 12 jaar heeft gratis toegang, mits onder begeleiding van een volwassene.

BAeSs houdt zondag 6 november vanaf 11.15 uur een lezing; de titel luidt 'Inspirerende visies op de Boxtelse leefomgeving'. Aanmelden voor de lezing kan via e-mail: info@muboboxtel.nl.

FOTO BOVEN: Impressie van een woontoren naast de Heilig Hartkerk, naar een idee van sKin Architects. (Foto: BAeSs).

BAeSs verdiepte zich grondig in de haalbaarheid van een plan om in de vroegere Blanca-wasserij een muziek- en cultuurhuis te huisvesten. (Foto: BAeSs).