Afbeelding
Foto: Peter de Koning

INWONERS ONTMOETEN ELKAAR TIJDENS SMAAK VAN BOXTEL

Samen koken in de Syrische keuken

Samen koken, eten en vooral met elkaar kennismaken. Dat is al veertien jaar het doel van De Smaak van Boxtel, een initiatief van Werkgroep Lokale Agenda 21 in restaurant Open Hof. Gisteravond kookten de deelnemers onder leiding van heel speciale koks, de kookavond stond helemaal in het teken van de Syrische keuken. Boxtelse statushouders gaven een kijkje in hun culinaire leven…

MARIËLLE WIJFFELAARS

De geur van uien, kip, bonen en knoflook vulde gisteravond de keuken van restaurant Open Hof, onderdeel van het Baanderherencollege. Het zijn dé ingrediënten van de Syrische keuken, zo leerden deelnemers – waaronder burgemeester Mark Buijs – tijdens de kookavond. Verdeeld in vijf groepen bereidden de koks allerlei heerlijke échte Syrische gerechten. De taalverschillen vielen tijdens het koken helemaal weg. ,,Niet zo gek, want koken is overal hetzelfde", stelde Betsie van der Sloot van Werkgroep Lokale Agenda 21. ,,Hakken en snijden doen mensen over de hele wereld. Het verbindt."

NOOIT KOKEN

Bij het werkblad waar Gheiz de scepter zwaaide, werd volop gehakt en geprakt. Op het menu stond een heerlijke schotel waarin tuinbonen een centrale rol speelden. ,,Ik kan eigenlijk niet zo goed koken", bekende de Syrische kok. ,,Ik heb mijn zus en andere familieleden moeten bellen met tips. En eigenlijk is dit het enige gerecht wat ik kan bereiden."

Even was het stil, toen vervolgde hij: ,,In mijn land koken mannen niet. Maar hier in Nederland vind ik het eigenlijk wel leuk om te doen."

Tegenover Gheiz werd volop deeg gevouwen onder leiding van Vivian. Het eindresultaat mag er zijn: een heerlijke baklava. ,,Dat komt uit de Syrische én Turkse keuken", legde ze uit. ,,Elk land, streek en dorp heeft een eigen recept. Ik kan het zelf op zes manieren klaarmaken."

Vivian woont inmiddels al een aantal jaar in Nederland, maar krijgt via bekenden veel mee van de oorlog in haar vaderland. ,,Maar eigenlijk dringt dat nog niet tot me door", vertelde ze. ,,Als ik de beelden zie, lijkt het in niks op Syrië zoals ik dat ken. Ik kan niet geloven dat mijn land zo veranderd is."

Op pagina 20: 'Hummus zoals mama dat maakt: heerlijk!'

FOTO BOVEN: Onder leiding van Gheiz (midden) maakten deelnemers aan De Smaak van Boxtel een heerlijke schotel met bonen. (Foto: Peter de Koning).