Het asfalt van de Savendonksestraat wordt volgende week vernieuwd. Op het wegdek is een wirwar aan lijnen ontstaan omdat de gemeente de voorgestelde aanpak van aannemer BAM 'te voortvarend' vond. (Foto: Jan Verhoeven).
Het asfalt van de Savendonksestraat wordt volgende week vernieuwd. Op het wegdek is een wirwar aan lijnen ontstaan omdat de gemeente de voorgestelde aanpak van aannemer BAM 'te voortvarend' vond. (Foto: Jan Verhoeven). Foto: Jan Verhoeven

REGENWATER AFKOPPELEN VAN RIOOL

Watercoalitie in Liempde

gaat formeel van start

Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL), waterschap De Dommel en de gemeente Boxtel hebben onlangs hun handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst om Liempde klimaatbestendig te maken. Hiermee is de Watercoalitie Liempde formeel een feit.


Wirwar aan lijnen
voor herstel asfalt
Savendonksestraat

Waar een eindje verderop, in de spoortunnel van het Duits Lijntje onder de rijksweg A2, graffiti zondag tot heuse kunst werd verheven, is enkele dagen eerder een chaos aan spuitbuslijnen ontstaan op de Savendonksestraat in het buitengebied van Liempde.

Jan Verhoeven, die de redactie vrijdag de foto hiernaast mailde, zag de wirwar aan strepen, kruisen en cirkels op het wegdek. Hij sprak een medewerker van aannemingsbedrijf BAM aan die er aan het werk was. De markeringen hebben alles te maken met de broodnodige reparaties van het asfalt. ,,De aannemer had op verzoek van de gemeente de reparatievlakken van het asfalt ingekleurd, maar daar was de verantwoordelijke ambtenaar het niet mee eens. Het wordt blijkbaar te duur", meldt Verhoeven, die de BAM-medewerker die de correcties aanbracht toevallig tegen het lijf liep.

Een woordvoerster van de gemeente Boxtel bevestigt dat de aannemer wat 'te voortvarend aangetekend' had. Ze meldt dat op de Savendonksestraat op diverse plekken het asfalt wordt gefreesd en dat waar nodig worden reparaties worden verricht: ,,Daarna wordt een compleet nieuwe deklaag aangebracht." De werkzaamheden aan het wegdek van de Savendonksestraat staan gepland vanaf dinsdag 11 oktober en duren een week.

Zo wordt gestart met een project waarbij inwoners zelf aan de slag gaan, onder meer door het afkoppelen en verwerken van schoon regenwater, zodat het niet wordt afgevoerd naar de waterzuivering. Het hemelwater kan worden gebruikt op het eigen perceel. Waar SPPiLL de taak heeft om te zorgen voor het draagvlak in Liempde, faciliteren de gemeente Boxtel en het waterschap de Watercoalitie met kennis en financiële middelen. Als de aanpak werkt, wordt die ook op andere plekken in de gemeente geïntroduceerd.