Handboogschutters van L'Union Liempde in actie tijdens een competitiewedstrijd afgelopen dinsdag in de overdekte schietbaan Ons Doel aan de Heidezoom. (Foto: Albert Stolwijk).
Handboogschutters van L'Union Liempde in actie tijdens een competitiewedstrijd afgelopen dinsdag in de overdekte schietbaan Ons Doel aan de Heidezoom. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

HANDBOOGSCHUTTERIJ VIERT JUBILEUM IN 'ONS DOEL'

L'Union, de oudste club van Liempde

HENK VAN WEERT

Handboogschutterij L'Union is de oudste vereniging van Liempde. Afgelopen zaterdag bestond de schietclub, in 1866 waarschijnlijk ontstaan uit leden van opgeheven gilden, precies anderhalve eeuw. Die mijlpaal wordt zaterdag 8 oktober herdacht met een feestdag voor de leden en een openbare receptie in clubhuis Ons Doel aan de Heidezoom.

Secretaris Jan van den Biggelaar vertelde deze week in Ons Doel dat uit het hele verre verleden van de vereniging weinig bewaard is gebleven. ,,Eigenlijk alleen de statuten en het huishoudelijk reglement dat bij de oprichting in 1866 werd vastgesteld. Bij een dorpsbrand in de 19e eeuw zijn veel stukken uit de ontstaansgeschiedenis van onze schutterij verloren gegaan. En bij een verhuizing in de jaren zeventig van de vorige eeuw ging ook een groot deel van de inventaris verloren. Niet alleen het prijzenzilver, maar ook ons clubvaandel is bij het oud vuil zijn gezet door de kastelein van het café aan de Barrierweg waar we toen ons thuis hadden."

REPLICA VAANDEL

Penningmeester Rien van der Velden knikt en wijst naar een vitrine aan de wand van de kantine in Ons Doel: ,,Heel jammer natuurlijk. Maar gelukkig maakte Anny Swinkels uit Boxtel een replica van het vaandel aan de hand van oude portretfoto's."

Het huidige ledenaantal van 52 is in de loop van de jaren redelijk stabiel gebleven, vertelt clublid Bert van der Wiel. ,,Alleen telt L'Union tegenwoordig minder actieve schutters dan in het verleden. Nog zo'n twintig mensen doen mee aan wedstrijden, maar ik herinner me dat we


Wie wordt nieuwe
carnavalsprins
in Ploegersland?

Prinsenvereniging De Ploegers installeert zaterdag 29 oktober in Ploegersresidentie Hof van Liempde de nieuwe prins carnaval. Tot die tijd kunnen belangstellenden raden wie de nieuwe koldervorst haat worden. Vandaag de vierde tip.

De toekomstige prins is helemaal niet zo veeleisend. Geef hem op tijd zijn natje en zijn droogje en hij is een tevreden mens. Gezelligheid staat bovenaan in zijn vaandel en als je goed voor hem zorgt dan lacht hij heel de dag. Ja dan lacht hij heel de dag.

Wie denkt te weten wie de nieuwe prins wordt, kan het antwoord sturen naar redactie@ploegers.nl en maakt kans op twee kaarten voor de zittingsavonden.

ooit wel met het dubbele aantal aan wedstrijden deelnamen. Gelukkig hebben we over jeugdige aanwas niet te klagen. De prestaties van topschutters zoals Sjef van den Berg, die op de Olympische Spelen in Rio dit jaar vierde werd, heeft een positieve uitstraling op onze sport."

De leden van L'Union schieten met twee verschillende handbogen. ,,De zogeheten recurve-boog is een moderne variant van de middeleeuwse longbow, zeg maar de boog waarmee Robin Hood schoot. Daarnaast hebben we de compound-boog. Die is door allerlei technische snufjes wel wat zwaarder, maar het schieten gaat juist lichter dankzij een ingenieus hefboommechanisme", weet Van der Velden, die net als Van der Wiel zelf een verdienstelijk schutter is tijdens de competitie.

ERFPACHT

Een eeuw geleden telde Liempde wel vier handboogclubs. Vrijwel elk café had een eigen schietvereniging, L'Union is als enige overgebleven. ,,We zijn hoogstwaarschijnlijk opgericht in herberg De Liempdse Barrière, daarna stonden de doelen jarenlang achter het alweer lang verdwenen café Van der Velden aan de Barrierweg", weet secretaris Van den Biggelaar. Van der Velden vult aan: ,,Vanaf 1976 schoten we tien jaar in manege De Rekkendonken, maar toen we tijdens een uitwedstrijd zagen hoe een andere club een eigen accommodatie had gebouwd, dachten wij: dat moet voor ons ook mogelijk zijn. Na twee jaar bakkeleien met het gemeentebestuur mochten we deze lap landbouwgrond in gebruik nemen." Van der Velden doelt op de huidige locatie aan de Heidezoom 2.

,,We hebben de grond in erfpacht van de gemeente en de schietbaan helemaal zelf gebouwd. Aanvankelijk mocht het geen permanent gebouw worden en was het in hout opgetrokken; de banen waren toen ook nog niet overdekt. Maar met de gemeentelijke herindeling kregen we toch toestemming om een stenen muur om onze accommodatie op te trekken en dat hebben we in 1996 dan ook gedaan", zegt Van der Wiel, die zelf zijn eerste schreden als handboogschutter zette bij Soranus. Deze club werd 25 jaar na de jubilerende vereniging opgericht, maar werd vorig jaar opgeheven. Het handjevol resterende leden sloot zich aan bij L'Union.

GOEDE COMPETITIESTART

Op de vraag wie momenteel de beste handboogschutters van de Liempdse club zijn, hoeven de drie leden niet lang na te denken: ,,Erik van der Velden en Eef Quinten, dat staat buiten kijf. En de competitie is onlangs goed van start gegaan. Zowel het compound- als het recurve-team hebben winst geboekt. Door de jaren heen hebben we prima kunnen presteren, zowel in de regio als in groter verband: in het rayon én de landelijke competitie.

FOTO ONDER: Handboogschutters van L'Union Liempde in actie tijdens een competitiewedstrijd afgelopen dinsdag in de overdekte schietbaan Ons Doel aan de Heidezoom. (Foto: Albert Stolwijk).