In de zuiveringsinstallatie die HydroBusiness heeft gebouwd voor vleesverwerker Vion wordt dagelijks 3.000 kuub afvalwater verwerkt. (Foto: Peter de Koning).
In de zuiveringsinstallatie die HydroBusiness heeft gebouwd voor vleesverwerker Vion wordt dagelijks 3.000 kuub afvalwater verwerkt. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BIOLOGISCHE WATERZUIVERING NU EEN JAAR IN BEDRIJF

Vion haalt helft energie uit eigen afvalwater

HENK VAN WEERT

Ongeveer een jaar geleden werd op het eigen terrein van varkensslachterij Vion in Boxtel een nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie in gebruik genomen. Dierlijke resten worden op biologische wijze uit het water gehaald en vergist. Het biogas dat hieruit vrij komt, voorziet voor de helft in de energiebehoefte van de vleesverwerker.

Op de eerste van de elfdaagse Duurzame Week Boxtel konden belangstellenden zaterdag deelnemen aan een rondleiding door de afvalwaterzuivering van Vion. Die is gebouwd en wordt geëxploiteerd door een ander bedrijf: HydroBusiness, een volle dochter van waterleidingsmaatschappij Brabant Water.

Joost Smetsers leidde een handjevol geïnteresseerden rond. Samen met enkele anderen ontwikkelde hij de afvalwaterzuivering in 2009. Al snel toonde Vion interesse, maar door uiteenlopende omstandigheden duurde het toch nog tot december 2013 voordat hij met de vleesverwerker overeenstemming bereikte. En hoewel HydroBusiness alle ontwikkelingskosten zelf financierde, is het bedrijf in zijn nopjes met de kans die het kreeg van Vion. Vooral omdat een langjarig contract is afgesloten.

Want in proefopstellingen was de werking van bacteriën die vetten en andere resten uit het water afbreken, wel aangetoond. Maar dat wilde HydroBusiness ook in de praktijk laten zien. Vion was daarvoor een ideale partner omdat het bedrijf veel warm water afvoert en die warmte is ideaal om de bacteriën hun werk te laten doen. Dat de vleesverwerker in actie moest komen om zelf zijn afvalwater beter te zuiveren, kwam goed uit.

METHAAN

Aan de initiatiefnemers van de Duurzame Week Boxtel, Mirjam Bemelmans en Nadja van Berkel, hun partners en enkele geïnteresseerden, vertelde Smetsers dat Vion dagelijks zo'n 20.000 varkens slacht, 4,6 miljoen op jaarbasis. HydroBusiness verwerkt elke dag 3.000 kubieke meter afvalwater van de slachterij. ,,We proberen zoveel mogelijk waardevolle producten uit dit water te halen. Vaste deeltjes worden verzameld en dagelijks afgevoerd naar destructiebedrijf Rendac in Son en Breugel. Het gaat daarbij om zo'n 20 à 30 kuub. In een reactor wordt het afvalwater omgezet in methaan. Dit biogas wordt deels teruggeleverd aan Vion dat daarmee voor de helft in zijn energiebehoefte voorziet."

Na nog twee behandeling blijft er schoon water over dat zo op het riool kan worden geloosd. ,,Maar het is water met een temperatuur van 30 graden Celsius en het is jammer om dat zomaar te lozen. In de toekomst willen we het graag hergebruiken. Bijvoorbeeld in de wasstraat waar alle varkenswagens doorheen komen. Nu is dat nog niet mogelijk omdat het risico van virusverspreiding en legionellabesmetting nog niet is uitgebannen. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit de komende jaren gaat veranderen", aldus Smetsers.

OPEN BASSINS

De waterzuivering is gebouwd in de haakse bocht van de Van Salmstraat, op de plek waar vroeger de vrachtwagens binnenreden om de varkens te lossen. Achter de ronde buffertank de die je vanaf de straat goed kunt zien, rijzen (naast het aanpalende bedrijfsverzamelgebouw) hoge betonnen wanden op. Het zijn open bassins waarin het afvalwater wordt rondgepompt. Als je bovenop aan de rand van die staat, verwacht je dat het bruisende water stinkt, maar niets blijkt minder waar...

Meer meer foto's en filmpjes zijn te zien in het bericht dat Brabants Centrum zaterdag 1 oktober publiceerde via haar Facebookpagina.

BOVENSTE FOTO: In de zuiveringsinstallatie die HydroBusiness heeft gebouwd voor vleesverwerker Vion wordt dagelijks 3000 kuub afvalwater verwerkt. (Foto: Peter de Koning).


Verdachte situaties in Boxtel melden via netwerk BIN

Met het doel veiligheid en leefbaarheid in wijken te verbeteren, start begin 2017 in de gemeente Boxtel een buurtinformatienetwerk, kortweg BIN. Via de website binboxtel.nl kunnen inwoners situaties melden die verdacht zijn of overlast geven.

,,Om ons werk op gebied van openbare orde en veiligheid optimaal te kunnen doen, is het zaak om over zoveel mogelijk informatie te beschikken. Hoe meer we weten, hoe grote de kans dat we misdadigers of mensen die overlast veroorzaken kunnen oppakken", zei burgemeester Mark Buijs vorige week in deze krant. Elke wijk en kern krijgt zijn eigen informatienetwerk.

INFORMATIEAVONDEN

In de komende weken wordt uitleg gegeven aan geïnteresseerde bewoners. Zij zijn welkom op maandag 10 oktober in restaurant Hof van Liempde (Nieuwstraat), woensdag 12 en 19 oktober (gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof), maandag 17 oktober (Sint-Ursula, Baroniestraat), donderdag 20 oktober (De Rots, Nieuwe Nieuwstraat) en dinsdag 1 november (De Orion, Lennisheuvel). Alle avonden starten om 20.00 uur.

Blik in de open bassins waarin het afvalwater wordt gefilterd. (Foto: Henk van Weert).