De vorige jongerenontmoeting van Taizé vond plaats in Spanje. Tienduizenden jongeren namen deel aan de vieringen. Riga biedt eind december onderdak aan een nieuwe Europese Taizé-ontmoeting voor mensen van 17 tot 35 jaar. (Foto: Taizé-gemeenschap).
De vorige jongerenontmoeting van Taizé vond plaats in Spanje. Tienduizenden jongeren namen deel aan de vieringen. Riga biedt eind december onderdak aan een nieuwe Europese Taizé-ontmoeting voor mensen van 17 tot 35 jaar. (Foto: Taizé-gemeenschap). Foto: Marc Cleutjens

BOXTEL MET EIGEN DELEGATIE NAAR JONGERENONTMOETING TAIZÉ IN LETSE HOOFDSTAD RIGA

'Een week van bezinning om nooit meer te vergeten'

MARC CLEUTJENS

Als het aan Jacques Grubben en Corrie Terlouw ligt, sluiten ook jongeren uit de regio Boxtel zich eind december aan bij de Europese ontmoeting van de geloofsgemeenschap Taizé. De pastoor van de Heilig Hartparochie en de predikant van de protestantse gemeente voelen zich verwant met Taizé en hopen dat ook ín Boxtel animo is om deel te nemen aan de vieringen. Die worden van 28 december tot en met 1 januari gehouden in de hoofdstad van Letland, Riga. Eerder nog, op vrijdag 11 november, wordt ook in Boxtel een Taizé-viering gehouden.

Enkele tienduizenden jongeren zullen eind 2016 afreizen naar Riga om deel te nemen aan de Europese ontmoeting in Riga. De organisatie van de bijeenkomst is in handen van de Taizé-gemeenschap die eind jaren zeventig opkwam in Frankrijk. De ontmoeting draagt een sterk oecumenisch karakter; jongeren in de leeftijd van 17 tot 35 jaar worden uitgenodigd door vertegenwoordigers van de rooms-katholieke, orthodoxe, evangelische, Lutherse en baptistenkerk. ,,Nadat Riga eerder al onderdak bood aan een Oost-Europese jongerenontmoeting in 2014, staat de stad nu te trappelen om al die jongeren te ontvangen", zegt pastoor Grubben.

Grubben was daarbij aanwezig, samen met de uit Esch afkomstige pastor Stefan Schevers. ,,Samen hebben we een stevig netwerk opgebouwd in Riga omdat we nu al zo'n tien keer naar Letland gereisd zijn en actief zijn geweest tijdens jongerenontmoetingen.", vertelt de pastoor van de Heilig Hartparochie. Hij omschrijft Riga als een prachtige stad, die wel wordt omschreven als het 'Parijs van het Noorden'. ,,Er zal naast allerlei activiteiten in de sfeer van Taizé ook volop ruimte zijn om Riga te verkennen." Jongeren die meedoen aan de Europese ontmoeting in december, worden ondergebracht bij gastgezinnen.

VENSTER OPEN

Predikant Terlouw geeft aan dat Taizé voor velen een inspirerende plek is. ,,De beweging die vanuit deze Franse plaats is ontstaan, is breed geliefd binnen de verschillende geloofsgemeenschappen en ik vind het bijzonder dat het oecumenische karakter zo sterk ervaren wordt." De opzet van de jongerenontmoeting vindt Terlouw 'bijzonder sterk'. ,,Jongeren vinden het leuk om met elkaar in contact te komen en wat is er nu mooier om dat tijdens een Europese Taizé-viering te doen. Ze kunnen er bouwen aan een netwerk dat bestaat uit jonge mensen die allemaal vrede willen en willen ontdekken wat ze met elkaar gemeen hebben. In Riga zet iedereen het venster open voor andere groepen mensen, andere nationaliteiten en andere geloofsuitingen."

Op basis van eerdere jongerenontmoetingen verwacht pastoor Grubben dat enkele tientallen parochianen en leden van de protestantse gemeente geïnteresseerd zullen zijn om deel te nemen aan de reis. ,,Tijdens een eerdere bijeenkomst in Rotterdam gingen we met meer dan veertig jongeren op stap. Leuk was dat er toen ook een delegatie uit Riga met ons meeging." Afgelopen jaar was Valencia de thuishaven voor de internationale Taizé-viering. Grubben voorspelt dat alle jongeren in Riga een ervaring voor het leven zullen opdoen. ,,Tijdens een Taizé-jongerenontmoeting voel je de eenheid. Weet dat je na deze dagen lichamelijk heel moe zult zijn, maar geestelijk verrijkt terugkomt."

LANDENFEEST

Het reisprogramma voor Riga staat nog niet helemaal vast, maar wie de trip boekt via de Vereniging Nederlandse Bedevaarten (VNB), reist met Air Baltic naar de Letse hoofdstad en is verzekerd van deelname. Dagelijks wordt in de diverse kerken een ochtendgebed gehouden, aansluitend zijn er gespreksgroepen. De middaggebeden vinden plaats in de grotere kerken in het centrum van Riga, de avondgebeden zijn in het congrescentrum van de stad. Maatschappelijke betrokkenheid, geloof en creativiteit zijn onderwerpen die tijdens workshops aan de orde komen. Op Oudejaarsdag vinden bijeenkomsten per land plaats en is er aansluitend een gebedswake voor vrede in de wereld. Deelnemers sluiten daarna allemaal aan voor een landenfeest. Op 1 januari keert iedereen huiswaarts.

De reis bij de VNB kan online geboekt worden via www.vnb.nl. Lees daar ook meer over tarieven, voorwaarden en verzekeringen.

TAIZÉ IN BOXTEL

Gelovigen in Boxtel kunnen maandelijks kennismaken met Taizé-vieringen in de kapel van woonzorgcentrum Molenweide aan de Achterberghstraat. Daarnaast wordt vrijdag 11 november in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat ook een Taizé-viering gehouden. Daarin zal volgens predikant Terlouw ruimte zijn voor zang, gebed en ook stilte. ,,De gemeenschap van Taizé staat bekend om haar mooie, inspirerende vieringen waarin veel aandacht is voor zang. Liederen kunnen eenvoudig meegezongen worden en dat zal ook op 11 november het geval zijn."

De cantorij van de protestantse kerk heeft een aantal meerstemmige liederen voorbereid die op die avond zullen klinken. Terlouw: ,,Het zal een eenvoudige dienst zijn waarin ook de stilte een plek krijgt. Verder gaan deelnemers een kaars aansteken en zal er in de kerk een icoon staan. Ook zoeken we aansluiting bij Taizé in Frankrijk door te kiezen voor dezelfde bijbellezing die die dag in de geloofsgemeenschap aldaar centraal staat."

De Taizé-viering in de protestantse kerk begint vrijdag 11 november om 19.00 uur. Iedereen is welkom.


Nieuwe expositie

huisartsenpraktijk

Elke vier maanden organiseert Ina Haveman van HavemanKunst een nieuwe expositie in huisartsenpraktijk Leenders en Van Riel aan de Bosscheweg. Tot en met 18 januari exposeert kunstenares Sarah Creek uit Meppel.

Sarah groeide op met kunst en studeerde later aan de kunstacademie in Utrecht. Ze schildert, maar schrijft ook gedichten en verhalen. ,,Schilderen is voor mij een middel van communiceren. Emoties en gevoelens vormen in mijn werken de rode draad in de hoop dat anderen die specifieke emotie herkennen", vertelt Creek.