Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TOUWTJE SPRINGEN OP DE OVERSTEEK VOOR SPAARACTIE COOP

'Buiten spelen moet een schoolvak zijn'

MARC CLEUTJENS

,,Jongens kunnen he-le-maal niet touwtje springen!" Minke, Mirte en Marie-Louise uit groep 7 van De Oversteek zijn klip en klaar. Met alle andere 461 leerlingen van de Liempdse basisschool deden ze vrijdagochtend mee aan de landelijke start van de doekoe-spaaractie van supermarktketen COOP. De Oversteek werd eventjes overgenomen door de Johan Cruyff Foundation met ambassadeur Viggo Waas en mascotte Cruyffie.

Touwtje springen. Daar ging het vrijdag om in Liempde. En om die reden was de bekende Belgische groep DDF Crew, die successen oogstte bij Holland's Got Talent, naar Liempde gekomen om een demonstratie te geven en aansluitend alle klassen les te geven. ,,Touwtje springen is heel gezond", vertelde cabaretier Waas, die vorige week nog cabaretprijs Poelifinario in de wacht sleepte. ,,Tien minuten touwtje springen staat gelijk aan 45 minuten hardlopen."

GYMLERAAR

De spaaractie van COOP stimuleert klanten bepaalde producten te kopen. Daarmee worden volgens supermarkteigenaar Jan Tax van de winkel in Liempde muntjes gespaard. ,,Die muntjes vertegenwoordigen een geldbedrag waarmee De Oversteek na de actie sport- en spelmaterialen kan aanschaffen." Landelijk doen achthonderd scholen mee aan de actie, die vrijdag werd gelanceerd onder het motto Jump 4 Doekoe.

,,We bezoeken deze week vier scholen waar we met de DDF Crew gaan touwtje springen", vertelt Waas, die donderdag onder meer in Drenthe te gast was en vrijdag - na het bezoek aan Liempde - een school in Rotterdam bezocht. ,,Ik ben vroeger tien jaar gymleraar geweest en weet hoe belangrijk het is om ook op school gezond te bewegen", aldus Waas. ,,Touwtje springen is een hele eenvoudige maar ook nuttige manier. Het is goed om je coördinatie te oefenen en het leert je ook om sociaal te zijn. Je spreekt af met wie je gaat springen, moet groepjes maken, op je beurt wachten, noem maar op."

SCHOOLPLEIN

Minke, Mirte en Marie-Louise laten op de speelplaats zien dat het niet zo moeilijk is om touwtje te springen. ,,Ik doe het thuis heel vaak", lacht Minke, die het heel lang kan volhouden. Mirte en Marie-Louise zijn er ook goed in, al doen ze het niet zo veel. ,,Als er school een springtouw zou zijn, zouden we het zeker vaker doen", zeggen de vriendinnen.

Dat jongens ook een kei in touwtje springen kunnen zijn, demonstreert Jitse uit groep 8. ,,Onzin dat alleen meisjes dit kunnen", zegt hij. Tientallen keren laat hij het touw rondzwieren. Ook Jurre en Tim zijn al aardig bedreven in deze sport.

En zelfs schooldirecteur Edwin Vugts kan het goed. Dat blijkt als hij door cabaretier Waas wordt uitgenodigd om mee te doen aan de demonstratie. ,,We doen nu voor de derde keer mee met de doekoe-actie", straalt Vugts. ,,We hebben allerlei plannen om het schoolplein attractiever te maken voor sport en spel. Eerst hadden we alleen tegels en dan zie je dat kinderen vooral rennen. Nu hebben we meer groen en zie je ook andere vormen van sport en spel ontstaan."

INSPIREREN

De start van de spaaractie vond plaats in de geest van Johan Cruijff, naamgever van de Cruyff Foundation. ,,Johan vond sport en spel voor kinderen heel belangrijk", zegt Waas, die al geruime tijd ambassadeur is van de stichting. ,,Hij vond ook dat buiten spelen een apart vak op school moet zijn. Ik hoop dat het touwtje springen alle kinderen, juffen en meesters inspireert om ook in de pauze lekker gezond te bewegen."

FOTO BOVEN: De leden van de DDF Crew demonstreren hoe leuk én spectaculair touwtje springen kan zijn. (Foto: Peter de Koning).

Cabaretier Viggo Waas geeft instructies bij het touwtje springen op de speelplaats van De Oversteek in Liempde. (Foto: Peter de Koning).