Afbeelding
Foto: Peter de Koning

EERSTE BOXTELSE WHISKY SOCIETY BESTAAT VIJF JAAR

Van proeverij tot échte whiskytaart...

BIJZONDERE FLESSEN

Stefan en Paul zijn echte liefhebbers. Als 'noseman' van de Eerste Boxtelse Whisky Society stond Stefan aan de wieg van de club die geen juridische status heeft, wars is van vergaderen en al helemaal geen bestuur heeft. Als chef-kok en chef-hofmeester bij het ministerie van Defensie kwam de grondlegger van de 'society' via Amerikaanse, Schotse en Ierse collega's in aanraking met whisky en bourbon. ,,Via hen ben ik geïnteresseerd geraakt in whisky en ben ik gaan verzamelen", vertelt Stefan.

Zijn liefhebberij heeft de voorbije jaren geresulteerd in een indrukwekkend collectie whisky's, die op bijzonder fraaie wijze wordt geëtaleerd in huize Van Kleef. In een sfeervol ingerichte kamer die het midden houdt tussen een slijterij en een museum pronken de beste whisky's. ,,Ik heb ze allemaal geproefd", grinnikt Stefan, die trots is op een aantal bijzondere flessen, onder meer van het Ierse Jameson. In Nederland niet verkrijgbaar en dus speciaal.

WHISKYTAART

Vijf jaar geleden zag de Eerste Boxtelse Whisky Society het levenslicht in restaurant Sjefke Steekhuis aan de Fellenoord, nog altijd het thuishonk van de club. Hier worden vier tot vijf proeverijen per jaar gehouden en ontmoeten de leden - bijna twintig mannen en één vrouw - elkaar voor andere activiteiten, zoals presentaties en culinaire avondjes waar een kennismaking met bijzondere whisky's wordt gecombineerd met overheerlijke gerechten. ,,Hier gaan we ook ons eerste lustrum vieren", vertelt Paul, die met broer Erwin en vader Cor anderhalf jaar geleden toetrad tot de club.

Tijdens de lustrumproeverij, waar ook enkele introducees begroet zullen worden, worden whisky's gecombineerd met een visgerecht, een stoofpotje en door Stefan gebakken whiskytaart. ,,Het is niet onze ambitie om veel groter te worden", zegt Paul. ,,Juist die kleinschaligheid vinden we prettig. We kunnen zelfs bestaan zonder contributie. We leggen allemaal geld in voor een proeverij, zodat we enkele leuke whisky's kunnen presenteren."

VERDIEPING

Steeds vaker wordt het openen van een whiskyfles gecombineerd met een presentatie. ,,We zoeken vaker de verdieping", aldus Paul. ,,We vertellen iets over het distillatieproces, de makers en over de smaken die je kunt ontdekken." Wie denkt dat de proeverijen ontaarden in een bacchanaal waar iedereen stomdronken de deur uitgaat heeft het mis. ,,Ik denk dat we samen met een paar glaasjes whisky ook vijf liter water drinken", grinnikt Stefan.

Volgens beide kenners vertelt iedere whisky zijn eigen verhaal. ,,Het productieproces is een beetje vergelijkbaar met dat van bier", legt Stefan uit. ,,De grondstoffen zijn identiek, pas bij het distilleren ontstaat de sterke drank. En afhankelijk van het klimaat waarin de rijping plaatsvindt en het soort vaten dat wordt gebruikt, ontstaan smaakverschillen." Paul vult aan dat de turfsmaak van Schotse en Ierse whisky's voortkomt uit de droging van gerst. ,,De typische rokerige smaak komt omdat gerst gedroogd wordt met een turfvuurtje."

Wie eens een distilleerderij heeft bezocht, weet hoe whisky gemaakt wordt. En Stefan en Paul sluiten niet uit dat de leden van de Eerste Boxtelse Whisky Society eens een reis gaan maken. ,,Als je naar Dublin gaat, kun je met een passer een cirkel om de stad trekken en zo tien distilleerderijen bezoeken", weet Paul, die tijdens zo'n trip al eens te gast was bij grote bedrijven als Jameson, maar ook kleine distilleerderijen aandeed. ,,Ter gelegenheid van ons eerste lustrum beginnen we voorzichtig met een excursie naar Millstone in Baarle-Nassau", vult Stefan aan. ,,Wie weet waar dat later toe leidt."

Als het aan beide kartrekkers van de Eerste Boxtelse Whisky Society ligt, wordt volgend jaar een eerste bescheiden whisky-evenement gehouden. ,,Niet zo'n druk festijn als Biereloth of het Wijnfestijn, maar wel een leuke dag waar liefhebbers van whisky verschillende soorten kunnen proeven en ook hapjes kunnen proeven." Grootschaligheid, nee dat valt niet te verwachten. ,,We houden het klein. Het is belangrijk dat we elkaar bij naam kennen."

FOTO BOVEN: Stefan van Kleef (rechts) en Paul Kivit proeven een glaasje whisky in het 'museum' van de oprichter van de Eerste Boxtelse Whisky Society. (Foto: Peter de Koning).