Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BASISSCHOLEN LEREN ACROBATISCHE TOEREN TIJDENS GYM

Kinderen worden ware Circolo-artiesten

MARIËLLE WIJFFELAARS

Op de rug van je klasgenootje gaan staan en ondertussen twee bordjes in de lucht houden. Het klinkt zo makkelijk, maar dat is het zeker niet zo ondervonden leerlingen van de Angelaschool in Boxtel. Basisschoolleerlingen in de gemeente Boxtel krijgen in aanloop naar Festival Circolo op landgoed Velder wekelijks een circusles. Donderdag was het de beurt aan groep 5 van de Angelaschool en de leerlingen van meester Pieter leerden dat acrobatische toeren er heel makkelijk uitzien. Maar schijn bedriegt...

Onder leiding van Ken Tempelers van Buurtsport Boxtel en stagiaire Anne van de Griendt gingen de leerlingen aan de slag met zogeheten acrogym. De speciale lessen hebben alles te maken met een samenwerking tussen de organisatie van Festival Circolo en stichting Brede Scholen Boxtel.

ANDERE PARTNER

Voorheen bedacht Festival Circolo samen met MiK Kunsteducatie leuke lesprogramma's in aanloop naar het circustheaterfestival. ,,Nu MiK Kunsteducatie niet meer bestaat, gingen we op zoek naar een andere partner", meldt directeur Marc Eysink Smeets.

Die werd gevonden in Brede Scholen Boxtel. Samen met medewerkers én stagiaires van Buurtsport Boxtel werden lessen voorbereid die de komende weken tijdens de reguliere gymlessen op de scholen worden gegeven.

,,Elke week komt een ander onderdeel aan bod", vertelt stagiaire Anne. ,,Kinderen maken zo kennis met circus en gaan aan de slag met jongleren en acrogym." Ken vult aan: ,,Ze vinden het heel leuk, want het is anders dan anders. De leerlingen zijn bloedfanatiek en enthousiast." Lachend: ,,En wij eigenlijk ook." Tijdens de kennismakingsdag voor stagiaires van Brede Scholen Boxtel stond er een circusworkshop op het programma. Op basis hiervan zijn de lessen voor de basisscholen gemaakt. Anne: ,,We willen kinderen laten zien wat er allemaal komt kijken bij een circus én hoe moeilijk het eigenlijk is. Want echt, het valt niet mee."

VERKEERD BORDJE

Een bordje ronddraaien op een stokje, lijkt een eitje. En ook de leerlingen van groep 5 dachten dat wel even te doen. Maar de praktijk bleek erg tegen te vallen en de bordjes landden vooral op de vloer van de gymzaal. Ook meester Pieter had er moeite mee. ,,Ik heb gewoon een verkeerd bordje, die doet het niet goed", aldus de onderwijzer. Zijn leerlingen namen daar geen genoegen mee: ,,Je kunt het gewoon niet." Groot is de verbazing van de klas als Christian zijn bordje draaiend krijgt en dat ook nog best lang vol kan houden. ,,En ik heb niet eens vals gespeeld."

Als échte artiest moet je natuurlijk ook allerlei moeilijke poses kunnen aannemen. Ook groep 5 mocht dat uitproberen en de kinderen moesten daarbij zelfs op elkaar rug gaan staan. ,,Een voet op de schouder en een op de billen", legde Anne uit. ,,Anders doe je elkaar heel veel pijn en dat is natuurlijk niet de bedoeling." Onder luid gegil en gejoel kregen de leerlingen het voor elkaar en werden de meest indrukwekkende acrobatische poses gedemonstreerd in de gymzaal. ,,Jullie kunnen zo meedoen aan Circolo", vond Ken.

FOTO BOVEN: Op elkaar staan en ondertussen draaien met bordjes. De leerlingen van de Angelaschool draaien hun handen er niet voor om. (Foto: Peter de Koning).



Aftellen tot Festival Circolo

Voorstelling voor mensen met een visuele beperking

Nog twee weken en dan barst Festival Circolo los op landgoed Velder in Liempde. Deze zesde editie van het circustheaterfestival kent een aantal voorstellingen die de première beleven op Velder én er is een speciale voorstelling voor blinden en slechtzienden.

De festivalorganisatie wil ook blinden en slechtzienden de kans geven om circus te ervaren. Woensdag 26 oktober kunnen mensen met een visuele beperking genieten van de voorstelling van de groep ISH. Deze wordt ondersteund met audiodescriptie én er is een 'meet and feel'-introductie.

Verslaggevers vertellen via koptelefoons wat er op het podium te zien is, ook kunnen de gasten het decor ervaren en de kostuums van de spelers voelen. Aanmelden voor deze voorstelling kan via het e-mailadres welkom@festivalcircolo.nl.

FOTOTENTOONSTELLING

Tijdens het festival op landgoed Velder in Liempde kunnen bezoekers de fototentoonstelling l'Histoire d'un type' van fotograaf Vera Claessen bezoeken. Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op de website www.festivalcircolo.nl