Irene en Manuel Pineda uit Liempde waren op 4 oktober vijftig jaar getrouwd.
Irene en Manuel Pineda uit Liempde waren op 4 oktober vijftig jaar getrouwd. Foto: Henk van Weert

'Bij toeval in Liempde verzeild,
maar daarvan nooit spijt gehad'

Een gevoel van trots vervult Irene Lebbing uit Liempde. Net als haar ouders én grootouders bereikte ze deze week de mijlpaal van het gouden huwelijksjubileum. Maar naast trots is er vooral dankbaarheid. ,,We zijn tevreden mensen." Haar man Manuel Pineda Navarro knikt grinnikend: ,,Zolang ik kan blijven mopperen, gaat het goed..."

Dat het echtpaar Pineda in 1971 vanuit Den Haag aan de Hogenbergseweg neerstreek is puur toeval. ,,We woonden drie jaar in bij mijn ouders, midden in Den Haag. Maar we wilden geen van beiden dat onze kinderen zouden opgroeien in de stad. En dus zochten we een woning op het platteland", blikt Irene terug. Een makelaarsadvertentie in de krant bracht het stel naar Brabant.

,,We kochten dit huis vanaf de bouwtekening; het was nog niet gebouwd", zegt de in Spanje geboren Manuel. ,,Met het openbaar vervoer zijn we vanuit Den Haag naar Liempde gereisd. Bij de eerste de beste bushalte stapten we uit, maar konden de bouwlocatie niet vinden..."

Spijt om naar Brabant te verhuizen heeft het gouden paar nooit gehad. ,,We hebben ons hier van meet af aan thuis gevoeld. We wonen in een fijne buurt waar mensen meteen klaar staan als er hulp nodig is. Er is sociale controle én menselijkheid en dat voelt prettig", vindt Irene, die haar man leerde kennen in Dordrecht. ,,Mijn oom en tante hadden daar een pension waar Griekse en Spaanse buitenlanders verbleven. Daar heb ik een tijdje geholpen en ontmoette ik Manuel."

,,Ik was werkzaam op een Nederlandse koopvaardijschip, maar moest daar stoppen. Later heb ik als monteur bij liftenfabrikant bij OTIS gewerkt", vertelt Manuel. Samen met Irene kreeg hij twee dochters en een zoon; bovendien heeft het echtpaar kleinkinderen die in leeftijd uiteenlopen van 23 tot 9 jaar.

VERENIGINGEN

Vanaf de oprichting, dertig jaar geleden, is Manuel (82) lid van het gilde Sint-Antonius Abt. Ook was hij tot voor kort aangesloten bij tennisvereniging De Peppelieren en de acht jaar jongere Irene slaat daar eveneens graag een balletje. Daarnaast handwerkt ze graag. Dat weten ook anderen. Voor de Sint-Jans Onthoofdingkerk kreeg Irene diverse opdrachten. En vorig jaar nog restaureerde ze nog het vaandel van de Heilig Bloedprocessie in Boxtel.

FOTO BOVEN: Dinsdag 4 oktober was het precies een halve eeuw geleden dat Irene en Manuel Pineda Navarro-Lebbing uit Liempde elkaar het jawoord gaven. (Foto: Henk van Weert).


VERWERKING SNOEIHOUT BRUKELSESTRAAT

Vraagtekens bij aan- en afvoer van biomassaplein in Liempde

HENK VAN WEERT

De vroegere milieustraat van Liempde aan de Brukelsestraat is in beeld om gedurende vier jaar te worden ingericht voor de verwerking van snoeihout. Dit zogeheten biomassaplein stuit in de buurt vooral op bezorgdheid omtrent de aan- en afvoer. Dat bleek donderdagavond tijdens een informatieavond in het voormalige raadhuis van Liempde.

Met een subsidie van ruim 254.000 euro uit het provinciale project Landschappen van Allure starten de gemeenten Boxtel, Sint-Michielsgestel, Best, en Vught gezamenlijk een proef om snoeihout te verzamelen en te verwerken. Zelf ook duurzame energie uit het groenafval te winnen, is nog een stap te ver, verduidelijkte wethouder Peter van de Wiel vorige week.


Het snoeihout zal met name in maart en november, de traditionele snoeimaanden, worden aangeleverd om vervolgens te worden versnipperd.

Een handvol mensen bezocht donderdag de informatieavond in het vroegere raadhuis. Zij zetten vooral vraagtekens bij de 750 vrachtwagens die op jaarbasis over de Brukelsestraat, een smal landbouwweggetje, gaan rijden. Fractievoorzitter Wim van der Zanden (Balans) bezocht als enige vertegenwoordiger van de Boxtelse gemeenteraad de bijeenkomst en gaf aan dat de locatiekeuze hem bevreemdde. ,,Dit soort activiteiten hoort thuis op een bedrijventerrein", zo gaf hij aan.

Bezoekers opperden om het snoeihout van de vier samenwerkende gemeenten te verwerken op het toekomstige bedrijventerrein Vorst B in Boxtel. Daarvoor bestaan plannen om er in de toekomst een groot biomassaplein te vestigen. ,,Maar nu is dat nog een maïsveld. Om dit geschikt en bereikbaar te maken voor de proef, zouden we te veel geld moeten investeren", aldus projectleider John van Zuijlen van de gemeente Boxtel.

Er is voor de in 2009 gesloten gemeentewerf van Liempde gekozen omdat deze volgens wethouder Van de Wiel snel geschikt is te maken als biomassaplein. En snelheid is geboden om de provinciale subsidie niet mis te lopen, benadrukte projectleider John van Zuijlen van de gemeente Boxtel. Wel benadrukte wethouder Van de Wiel dat eerst nog een omgevingsvergunning moet worden afgegeven, omdat het nu een bestemming heeft als natuurgebied.

Op een verzoek van een bezoekers om vast te leggen dat de proef niet langer dan de geplande vier jaar gaat duren, reageerde de wethouder met begrip.


Filmavond Liempde

Tijdens de reeks filmvoorstellingen in het Liempdse dienstencentrum De Kloosterhof aan de Dorpsstraat is woensdag 12 oktober de Nederlandse thriller Daglicht vanaf 19.30 uur te zien. Angela Schijf en Monique van de Ven spelen de hoofdrollen. De Kloosterhof is woensdag 12 oktober vanaf 19.00 uur geopend. De entreeprijs bedraagt twee euro, inclusief koffie of thee.