Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOERDERIJWINKEL AAN KAPELWEG BESTAAT TIEN JAAR

Picknick in de wei bij Gevulde Knapzak

MARC CLEUTJENS

Boerderijwinkel De Gevulde Knapzak aan de Kapelweg in Boxtel bestaat tien jaar. Erica en Pieter van der Meijden vieren het tweede lustrum zondag 9 oktober met een picknick in de wei en een proeverij van alle lokale en regionale producten die in de boerderijwinkel te koop zijn. Bezoekers kunnen ook een kijkje nemen in de nieuwe koeienstal.

Een aanpassing van het bestemmingsplan Buitengebied maakte het tien jaar geleden mogelijk om aan de Kapelweg, dichtbij de Kampina, een boerderijwinkel te openen die meer te bieden dan alleen eigen vleesproducten. Doordat ook detailhandel werd toegestaan, lukte het Erica om haar grote wens in vervulling te laten gaan en een boerderijwinkel te openen. ,,In eerste instantie bedoeld voor ons eigen varkensvlees en andere lokale producten, zoals kaas, yoghurt en ijs", vertelt Erica. ,,Omdat in die jaren ook nationaal landschap Het Groene Woud in opkomst was, werd het makkelijker om contacten te leggen met andere producenten. In de boerderijwinkel kon ik laten zien dat je niet ver hoeft te reizen om lekkere dingen te kunnen kopen."

De Gevulde Knapzak bleek een schot in de roos. ,,We kregen al snel heel wat aanloop van mensen uit Boxtel, Esch, Haaren en Oisterwijk die bij ons boodschappen kwamen doen", blikt Erica terug. ,,Daarnaast was er veel belangstelling voor de knapzakken, die vooral als cadeautje worden gekocht."

Het assortiment van de boerderijwinkel werd steeds verder uitgebreid. ,,Steeds meer regionale producten vind je hier", vertelt de eigenares. Ze wijst op fruitsappen, speltbier, bier van La Trappe en Rooise heidewijn. ,,Elk product heeft zijn eigen verhaal en onze klanten vinden het leuk om dat verhaal te horen."

Bijzonder blijft dat in De Gevulde Knapzak verse vleesproducten te koop zijn van de varkens die rond het erf aan de Kapelweg worden grootgebracht. ,,Gemiddeld gaat er elke week een varken naar een kleine slachterij in Best", vertelt Pieter. Nadat het dier op maandag is gekeurd en geslacht, worden alle producten donderdag vers geleverd en in de schappen uitgestald. ,,Daarnaast bieden we ook rundvlees en kippenvlees aan, allemaal uit de regio."

PICKNICKMAND

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van De Gevulde Knapzak, houden Erica en Pieter zondag 9 oktober van 11.00 tot 16.00 uur een picknick in de wei rond de veehouderij. Belangstellenden kunnen zich vooraf aanmelden, zodat ze verzekerd zijn van een plekje én een picknickmand of een knapzak met daarin alle lekkere producten die nodig zijn voor een heerlijke middag in de buitenlucht. Aanmelden kan telefonisch op nummer (0411) 68 82 09 of via e-mail: info@degevuldeknapzak.nl.

Naast een picknick is er op het erf bij de boerderijwinkel een proeverij waar aanbieders van heel veel streekproducten aanwezig zijn. Naast oud-Hollands snoepgoed en ijs van de Vughtse ijsboerderij bestaat het aanbod ook uit soepen van Soep d'Ing en Italiaanse gerechtjes van La Casa dei Cichetti uit Lennisheuvel. Verder is er een proeverij met koffie en thee. Op het erf worden enkele gezellige terrasjes ingericht. Daar kan ook gesmikkeld worden van huisgemaakte hamburgers, kaasjes, Rooise heidewijn, La Trappe en speltbier.

KOEIENSTAL

Kinderen kunnen zich ook vermaken, onder meer met kleine huisdieren en een presentatie van enkele dieren die afkomstig zijn uit Best ZOO. Bezoekers kunnen ook de nieuwe stal bezichtigen, waarin zo'n negentig koeien verblijven. Het is volgens Pieter een vrije uitloopstal; de koeien bepalen grotendeels zelf of ze binnen verblijven of kiezen voor de wei. ,,En als het even kan, kiezen ze voor het laatste en scharrelen ze lekker buiten."

Boerderijwinkel De Gevulde Knapzak is gelegen aan de Kapelweg 80 in Boxtel.

FOTO BOVEN: Erica van der Meijden poseert in boerderijwinkel De Gevulde Knapzak, die tien jaar geleden werd geopend aan de Kapelweg. (Foto: Peter de Koning).


Tea & Trends in

centrum Boxtel

Damesmodezaken Filipe en Uniek organiseren zondag 30 oktober de tweede editie van Tea & Trends.

Tijdens Tea & Trends wordt kleding getoond door vrouwen die organisatoren benaderden om voor een dagje model te zijn. Tijdens de modeshow verzorgt restaurant De Waag een high tea. Het evenement duurt van 11.00 tot 14.00 uur. Kaartjes zijn te koop bij deelnemende winkels of via e-mail: diana@filipemode.nl.