Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GRAFFITI-EVENEMENT SLAAT AAN IN BOXTELSE SPOORTUNNEL

Tunnel Vision brengt generaties bijeen

HENK VAN WEERT

Zo'n vijftig spuitbuskunstenaars hebben zondag de wanden van spoortunnel Duits Lijntje onder de rijksweg A2 in Boxtel een nieuw uiterlijk gegeven. Tunnel Vision 1.0, het nieuwe graffiti-festival dat aanhaakte bij kunst- en cultuurroute De Rode Draad, mondde uit in een heerlijk creatief evenement dat brede waardering oogstte op de tot Street Art Center Boxtel/Liempde omgedoopte plek aan de Laarakkerweg. Met zo'n vijftienhonderd bezoekers zijn de organisatoren dik tevreden.

Daags voordat Tunnel Vision écht van start ging, waren al enkele graffitispuiters aan het werk op de zes meter hoge betonwanden. Waar de een zich in de dag had vergist, was de ander bang dat hij zijn piece niet in één dag af zou krijgen. Maar zondag was het de échte dag voor de nieuwe kunstmanifestatie op de lokale evenementenkalender. Van heinde en verre kwamen deelnemers naar Boxtel. Zoals Albine uit Charleroi. Ze had er samen met haar vriend graag een autorit van enkele uren voor over om zich in de onbruik geraakte spoortunnel kunstzinnig uit te leven.

,,Nee, verwacht van mij geen tags. Ik maak alleen afbeeldingen van vrouwen. Mijn zussen heb ik afgelopen zomer in San Francisco al op een muur gezet, nu is het tijd voor een zelfportret", vertelde de Waalse. In haar hand hield ze een uitdraai van een jeugdfoto, waarmee ze het metershoge gezicht gestalte gaf. ,,Ik ben sinds een jaar actief met graffiti en werd daartoe aangestoken door mijn vriend. Het is een heerlijke hobby, die ik vandaag voor het eerst in Nederland uitoefen. Op een prachtige plek tussen het groen. Schilderen op dit soort grote muren geeft me een enorm gevoel van vrijheid", aldus Albine.

ONS KENT ONS

In tegenstelling tot de Waalse deelnemer was Airco van de Amigos Gang, de artiestennaam van een 19-jarige Eindhovense graffiti-spuiter, al wel eerder in de Boxtelse spoortunnel. ,,Maar vaak ben ik ook actief in mijn eigen stad. Met name de Berenkuil, waar Step in the Arena een bekend graffiti-evenement is. Het is nu alweer een week of vier geleden dat ik een schildering maakte, maar ik heb er echt zin in. Je komt hier leuke mensen tegen. En bekende collega's natuurlijk. Maar ja dat is niet zo verwonderlijk. Het is 'ons kent ons' in het wereldje van de graffiti."

Suus van Hout uit Hintham bekëek het werk dat op de tunnelwanden ontstond met ontzag. ,,Mijn zoon Peter doet mee, dus kom ik maar eens een kijkje nemen. Het is overigens voor het eerst dat ik hem aan het werk zie. In Rosmalen heeft hij al wel schilderingen gemaakt, maar nooit waar ik bij was. Heel bijzonder om dit zo eens mee te maken. Wat het zo bijzonder maakt, is de muziek die hier klinkt." Van Hout wees naar seniorenorkest Buchestelle dat enkele werken vertolkte. ,,Ja, héél aparte klanken", riep haar zoon vanaf een steiger waarop hij zijn spuitbussen leeg spoot en vervolgens weer snel zijn koptelefoon opzette om naar zijn eigen hiphopmuziek te kunnen luisteren.

LEGAAL? JA HOOR!

De zwerfvuilprikkers van de Vereniging De Dommel Door Boxtel (VDDDB) hadden Buchestelle uitgenodigd om diverse generaties met elkaar te verbinden en daarin lijken de initiatiefnemers van Tunnel Vision prima geslaagd. Ook dankzij de uiteenlopende muziekstijlen die de deejays Rachi en Peter van As uit de geluidsboxen lieten schallen. Bezoekers van allerlei leeftijden kwamen een kijkje nemen. Zoals Stefan Paijmans: ,,Ik las vanochtend over dit evenement op Facebook en besloot er met mijn beide kinderen naartoe te fietsen. Ze houden van tekenen en kleuren." Zijn zesjarige dochtertje Estee knikt: ,,Zoiets wil ik ook maken, papa!" Stefan reageerde lachend: ,,Zolang je het maar op papier doet, en niet op de muur van je slaapkamer..."

,,Heel mooi wat er wordt gemaakt, maar ik vraag me eigenlijk af of het wel legaal is wat hier gebeurt", vervolgde de Boxtelaar. Het antwoord kwam even later van wethouder Marusjka Lestrade, die Tunnel Vision officieel opende. Zij prees de organisatoren: ,,Dit is wat wij als gemeentebestuur willen als er wordt gesproken over kunst in de openbare ruimte. Prachtig wat hier vandaag gebeurt." Voorzitter Theodoor van Leeuwen van de VDDDB riep bezoekers op om regelmatig een kijkje op deze plek te komen nemen. ,,Want werkelijk: elke veertien dagen kun je hier genieten van weer nieuwe kunstwerken. Geniet ervan!"

Vanaf tien uur 's ochtends tot het moment dat het écht hard begon te regenen rond een uur of vier kwamen steeds wisselende groepen mensen. ,,De mensen weten deze spannende plek voortaan heus wel te vinden. En daar gaat het onze VDDDB ook om. Genieten van wat dichtbij te vinden is. De samenwerking tussen de senioren van onze prikploeg en de jongeren vanuit de graffiti-scene is wederzijds prima bevallen. Deze eerste editie roept dan ook om een volgende uitgave", meldde Van Leeuwen na afloop.

VEEL HULP

De voorzitter van VDDDB benadrukte daarbij dat Tunnel Vision veel hulp kreeg van vrijwilligers maar met name ook dank is verschuldigd aan Marcel Joosten en Jaap van Dongen die respectievelijk een schildersbedrijf en elektrotechnisch installatiebureau in Boxtel runnen. ,,Marcel en Jaap hebben echt die zaken voor ons geregeld, die wij zelf niet kunnen. Ze stonden steeds klaar als we dat graag wilden." Ook de gemeente Boxtel liet zich volgens Van Leeuwen van haar beste kant zien om van het evenement een succes te maken.

Ook Mitch Koningstein en Paul Jongsma, die samen met de prikploeg Tunnel Vision 1.0 inhoud en vorm gaven, keken na afloop tevreden terug. ,,Wat een toffe dag en wat een toffe mensen. Er hing een goede speer en we hebben heel veel veel positieve reacties ontvangen. Daar zijn we ontzettend trots op. De schrijvers hebben dikke pieces gezet en het resultaat mag er dan ook zeker zijn. Wij kijken enorm uit naar de volgende editie."

FOTO BOVEN: Zo'n vijftig spuitbuskunstenaars gaven de spoortunnel Duits Lijntje onder de rijksweg A2 zondag een compleet nieuw aanzien. Vijftienhonderd belangstellenden bezochten het Street Art Center Boxtel/Liempde. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding