Yinthe Brandwijk schreef samen met oma Ineke Platel een boek. De originele illustraties zijn te zien in de bibliotheek. (Foto: Albert Stolwijk).
Yinthe Brandwijk schreef samen met oma Ineke Platel een boek. De originele illustraties zijn te zien in de bibliotheek. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

• Leerkrachten verkleed als opa's en oma's • Yinthe schrijft boek met oma Ineke

Grootouders in de hoofdrol bij Kinderboekenweek

Grootvaders en grootmoeders spelen overduidelijk de hoofdrol in het thema van de Kinderboekenweek die nog tot 16 oktober duurt. Onder het motto 'Voor Altijd Jong' stonden leerkrachten van de Prinses Amaliaschool gisteren verkleed als grootouders voor de klas. Bibliotheek De Meierij aan de Burgakker organiseerde diezelfde middag een openingsfeest waar Yinthe Brandwijk (10) haar eerste boek presenteerde. Dat verhaal schreef ze overigens met haar oma Ineke Platel.

De leerlingen van de Prinses Amaliaschool kregen gisterochtend 'de schrik van hun leven'. Niet de vertrouwde leerkrachten kwamen het schoolplein opgelopen, maar verschillende opa's en oma's met wandelstokken en rollators kwamen naar buiten toen de schooldeuren open gingen. Een luid gegil steeg op onder de kinderen, totdat enkelen het doorhadden: ,,Dat zijn gewoon verklede juffen en meesters", raadden zij. En dat klopte. Speciaal voor de start van de Kinderboekenweek hulde het personeel van de basisschool in de wijk Selissenwal zich in ouderwetse kleding én werden maskers opgezet zodat de leerkrachten sprekend leken op heel oude mensen.

Toen de leerlingen eenmaal van de schrik waren bekomen, werden 'de oudjes' meegesleurd naar de speeltuin én werden natuurlijk ook selfies gemaakt. ,,We zijn oud, maar wel hip", knipoogde een van de juffen, vermomd als opaatje.

Het thema van de Kinderboekenweek - Voor Altijd Jong - inspireerde het team om zich uit te dossen als oude van dagen. ,,Maar dat masker jeukte wel", vertelde juffrouw Michelle die samen met lerares Kim het initiatief nam voor de originele start van de Kinderboekenweek. ,,De voorpret was minstens net zo leuk als de daadwerkelijke uitvoering, we hebben er zelf ook van genoten", aldus Michelle.

Allesandria

Yinthe had gistermiddag een schare vriendinnen meegenomen naar de bibliotheek voor haar boekpresentatie. Samen met oma Ineke Platel schreef ze 'Amanda Mae op zoek naar het Niets'. Ook andere nieuwsgierige boekenwurmen kwamen - uiteraard samen met hun opa's en oma's - naar het openingsfeest ter ere van de Kinderboekenweek. Daar luisterden ze ademloos naar de spannende passage die Yinthe voorlas uit haar boek. Het verhaal gaat over het meisje Amanda dat terecht komt in fantasiewereld Allesandria. Het magische land met onder meer de Suizende Stroom, het Ontoegankelijke Oerwoud en de Spiegelpoort wordt bedreigd door een onbekende kracht en Amanda gaat op onderzoek uit.

De inspiratie voor het boek ontstond eigenlijk uit verveling. Oma Ineke past vaak op Yinthe en haar broer en twee neefjes. ,,De jongens waren aan het stoeien en klauteren. Yinthe verveelde zich en stelde voor om een verhaal te schrijven", herinnerde Ineke zich. Vervolgens gingen oma en kleindochter elke donderdag aan de slag. ,,Dan schreven we steeds een stukje erbij", lichtte Yinthe toe.

Fantasie

De jonge schrijfster schudde het verhaal min of meer zó uit haar mouw. ,,Ik heb veel fantasie. Als je die de vrije loop laat kun je álles bedenken. Ik verzin vaak fantasielanden. In Allesandria zou ik zelf ook wel willen wonen, daar is namelijk een gevleugeld paard", droomde Yinthe hardop. De illustraties voor het boek, collages waarin foto's en tekeningen in elkaar overlopen, maakte ze ook zelf. De originele schilder- en tekenwerken werden gisteren tentoongesteld in de bibliotheek en samen met Yinthe mochten aanwezige kinderen ook een eigen collage in elkaar knutselen. Uiteraard geïnspireerd op het boek.

Broer Thije Brandwijk (7) is apetrots op zijn zus. ,,Ik had nooit verwacht dat het boek in de winkel zou liggen en dat kinderen het kunnen lenen in de bibliotheek. Dat maakt het extra leuk." Emma Sturkenboom (11) was speciaal voor haar vriendin naar de bibliotheek gekomen. ,,Het is zo cool dat Yinthe een boek heeft geschreven. Straks wordt ze beroemd. Ik vind het bijzonder dat ik hier getuige van mag zijn."

Dramaworkshop

Naast dat jonge boekenfans schrijfster Yinthe mochten ontmoeten tijdens het openingsfeest, konden ze ook aan een speurtocht deelnemen én meedoen aan een dramaworkshop van docente Esther van Loon. In een hoekje van de bibliotheek maakten kinderen kennis met de theaterkunsten, uiteraard in de stijl van het boek over Amanda Mae. ,,Ik heb gekozen voor het thema 'goed en slecht'. In een korte scène moet met magische krachten het slechte overwonnen worden", vertelde Esther. Britt van Schijndel (12) had zich verkleed als ridder. ,,Ik vind het erg leuk om in de huid van iemand anders te kruipen."

Opa Huub Ras leest kleinzoon Michiel Ras (4) voor. Opa Theo Platel en kleinzoon Thije Brandwijk (7) luisteren graag mee. (Foto: Albert Stolwijk).
Selfies doorsturen met een mobiele telefoon: ook 'oudjes' hebben tegenwoordig een smartphone! (Foto: Mariëlle Wijffelaars).
Verkleed als opa's en oma's kwamen leerkrachten van de Prinses Amaliaschool gisteren het schoolplein op. (Foto: Mariëlle Wijffelaars).
Yinthe Brandwijk leest voor uit haar boek. (Foto: Albert Stolwijk).