Afbeelding
Foto: Henk van Weert

'IEDEREEN WELKOM VOOR ACTIVITEITEN'

Muziekhuis Boxtel vult zich met mooie klanken

Na een jaar lang verbouwen is begin september Muziekhuis Boxtel in gebruik genomen. Hoofdgebruiker Boxtel's Harmonie heeft er inmiddels diverse repetities achter de rug en de leden zijn razend enthousiast over de accommodatie die ze grotendeels met eigen handen omtoverden van een vervallen snookercentrum tot een ruime en lichte repetitiezaal. Eigenaar Stichting Muziekhuis Boxtel opent het pad officieel op vrijdag 16 december; een dag later viert Boxtel's Harmonie dat zij een nieuw onderkomen heeft.

Naast de grote zaal, waar de zestig orkestleden van de harmonie elke woensdagavond bijeenkomen en op andere momenten ook het slagwerkensemble, het opleidingsorkest en De Aggemarvanhuisaf Band repeteren, beschikt Muziekhuis Boxtel aan de Passage Riche over twee kleinere lokalen om muziekles te geven of te vergaderen. En ook die les- en vergaderlokalen worden inmiddels intensief gebruikt door diverse muziekleraren. Bovendien is er een bar waar de gebruikers na afloop van hun bijeenkomsten even kunnen napraten.

,,We hebben natuurlijk veel inspanningen geleverd om de vroegere biljartzaal zodanig te isoleren dat geluidsoverlast wordt voorkomen. Dat doet gelukkig geen afbreuk aan de akoestiek. Het klinkt prima en dat is belangrijk voor een orkest om prettig te repeteren", vertelt Paul van Alphen, die niet alleen harmonievoorzitter is, maar ook deel uitmaakt van het stichtingsbestuur dat Muziekhuis Boxtel beheert. Aan de inrichting van het gebouw, dat tot stand kwam dankzij onder meer subsidies van het Oranje Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabobank en gemeente Boxtel, wordt momenteel nog gewerkt.

Van Alphen benadrukt dat Boxtel's Harmonie weliswaar de hoofdhuurder is van Muziekhuis Boxtel, maar dat ook andere organisaties welkom zijn om van het gebouw gebruik te maken. ,,We er altijd naar gestreefd om in het Muziekhuis verbindingen tussen uiteenlopende groepen tot stand te brengen. Daarom is er ons veel aan gelegen dat ook anderen dan de harmonie hier activiteiten houden. Gelukkig hebben al enkele muziekgroepen van buiten de harmonie interesse getoond, maar ook andere organisaties. Met name overdag is er ruimte voor activiteiten."

Mensen die een kijkje willen komen nemen, zijn van harte welkom, zegt Van Alphen: ,,De diverse orkesten van onze muziekvereniging repeteren elke dinsdag-, woensdag- en donderdagavond en dan kunnen belangstellenden vrijblijvend even binnenwandelen." Wie op een ander moment een bezoekje wil brengen aan Muziekhuis Boxtel, kan een afspraak maken met beheerder Pierre Robben, via telefoonnummer 06-10 96 98 25 of e-mail: pg.robben@home.nl. Bij de beheerder is ook informatie op te vragen over de huurkosten en -voorwaarden.

FOTO ONDER: De oude, donkere snookerzaal aan Passage Riche is verbouwd tot Muziekhuis Boxtel. Sinds enkele weken repeteert Boxtel's Harmonie er, maar ook andere groepen zijn er welkom.