Het team Needankundenieniks bereidt zich voor op deelname aan de derde editie van de Bokselse Kwis. (Foto: Marc Cleutjens).
Het team Needankundenieniks bereidt zich voor op deelname aan de derde editie van de Bokselse Kwis. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

TEAM NEEDANKUNDENIENIKS IN DE STARTBLOKKEN VOOR DERDE EDITIE

'Tijdens Bokselse Kwis is ons huis ontploft'

De derde editie van de Bokselse Kwis belooft zaterdag 5 november opnieuw meer inwoners van Boxtel op de been te brengen. Nu al hebben de drie organisatoren zestig teams op de deelnemerslijst staan. En inschrijven kan nog tot zaterdag 15 oktober. Sommige teams bereiden zich al voor op een spannend en vooral ook gezellig avondje quizzen, zoals Needankundenieniks dat onder leiding staat van teamcaptain Nicky van Erp.

Niet alle teamleden kunnen aanwezig zijn als op woensdagmiddag wordt vooruitgeblikt op de Bokselse Kwis. Niet gek omdat Needankundenieniks ook bestaat uit familieleden van Nicky die niet in Boxtel wonen. Een oom en tante uit Zutphen, kennissen uit Breda, ze komen op 5 november allemaal naar het hoofdkwartier van Nicky in het centrum van Boxtel. ,,En dan gebruiken we ook nog hulplijnen, zoals opa Wim die in Liempde woont en heel veel weet", zegt Juul (13), een van de jongste teamleden.

Nicky neemt voor de derde keer deel aan de Bokselse Kwis. Het eerste jaar met The Ladies - ook bekend van het Boxtels carnaval - nadien met Neekankundenieniks. ,,Het is een familie- en burenteam waaraan ook mijn man Toine, onze kinderen Juul en Teil en mijn ouders Tejo en Anjo meedoen", vertelt de teamcaptain. Buurvrouw Femke, vorig jaar wel van de partij, is verhinderd. ,,Maar als er vragen zijn, mogen jullie me appen", lacht ze.

KLOTSENDE OKSELS

Sue woont naast het hoofdkwartier en is een debutant. ,,Ik heb al zoveel over de Bokselse Kwis gehoord", vertelt ze. ,,Ik ben aangestoken door het quizvirus. Vorig jaar was iedereen zo enthousiast dat we met ons gezin graag aansluiten. Vooral die geheimzinnige tips op Facebook vind ik zo leuk. Ik reken op een gezellig avondje."

,,Maar er moet ook hard gewerkt worden", onderstreept Tejo. ,,Van vorig jaar hebben we geleerd dat we ons beter moeten voorbereiden en de vragen goed moeten verdelen." Hij herinnert zich dat het team in tijdnood kwam en op de valreep het antwoordenboekje nog moest invullen. ,,Dat gaan we dit jaar beter doen", zegt Nicky vastberaden. ,,Vorig jaar begonnen we erg relaxed, maar zaten we om tien uur met klotsende oksels te werken."

GROEPSAPP

Net als veel quizteams hebben ook de pakweg zestien leden van Needankundenieniks een groepsapp waarin allerlei zinnige en onzinnige feitjes worden gedeeld. Ook de wekelijkse tips die op Facebook gelanceerd worden, gaan rond zodat iedereen er zich over kan buigen. En op de avond zelf wordt er gezamenlijk gegeten voordat het startsein klinkt. ,,Het ophalen van het vragenboekje vind ik al zo spannend", lacht Nicky. ,,Dan sta je met al die zenuwachtige mensen in de rij te wachten, heerlijk!"

Vervolgens ging het team aan de slag. Het vragenboekje werd vakkundig uit elkaar gehaald, de opdrachten werden verdeeld. ,,Op een gegeven moment zat ons team verspreid in de huiskamer en de keuken", vertelt de teamcaptain. ,,Overal was actie, spanning. Het leek wel of ons huis was ontploft." Bijzonder vond ze opdracht om een ballonnenfiguur te vouwen. ,,Ik heb de hele avond in de keuken saucijzenbroodjes staan bakken", grinnikt Anjo, die de etalagetips van de Bokselse Kwis had ontleed.

AVONTUUR

Tiener Juul vindt de quiz zo leuk omdat familie, buren en vrienden een hele avond samen doorbrengen en het spel gaan spelen. ,,Samenwerken is belangrijk. Ook dingen opzoeken is gaaf, net als meedoen aan de buitenopdrachten. Vorig jaar moesten we op ski's over de Markt lopen. Daarom doe ik dit jaar weer mee, de Bokselse Kwis is een avontuur voor de hele familie."

Moeder Nicky is blij met de inzet van de jeugd. ,,Voor elk team geldt dat je een goede mix van jong en oud moet hebben. Juist jongeren zijn razendsnel in het opzoeken van vragen op Google. Ze weten vaak de juiste zoektermen." Tejo lacht: ,,Laat mij de vragen van voor 1950 maar doen. Vorig jaar herkende ik de foto's van die oude popbandjes allemaal."

De precieze strategie voor de werkwijze op 5 november willen de leden van Needankundenieniks niet onthullen. Ze willen andere teams geen voorsprong geven door de beste ideeën vooraf in het openbaar te vertellen. Wel wil Nicky kwijt dat het belangrijk is dat elk team een werkend account van Dropbox moet hebben. ,,Als je dat op de avond zelf nog moet aanmaken, verlies je kostbare tijd."

Team Needankundenieniks speelt net als andere teams voor een lokaal goed doel. De keuze is gevallen op de stichting Leergeld.

De Bokselse Kwis wordt zaterdag 5 november gehouden en start klokslag 18.00 uur. De vragen dienen om 23.00 uur ingeleverd te worden. Aanmelden kan tot zaterdag 15 oktober via e-mal: debokselsequiz@gmail.com.