Afbeelding
Foto: Sander van Gils

BOXTEL START BUURTINFORMATIENETWERK

'Hoe meer meldingen, hoe groter de pakkans'

Begin volgend jaar krijgt de gemeente Boxtel een zogeheten buurtinformatienetwerk (BIN). Via de website binboxtel.nl kunnen inwoners situaties die verdacht zijn of overlast geven melden. Het initiatief sluit aan bij WhatsApp-groepen, die burgers in het kader van buurtpreventie onderling op steeds meer plaatsen vormgeven.

BIN is een initiatief van politie, welzijnsorganisatie ContourdeTwern en de gemeente en heeft tot doel de veiligheid en leefbaarheid in wijken te verbeteren. ,,Om ons werk op gebied van openbare orde en veiligheid optimaal te kunnen doen, is het zaak om over zoveel mogelijk informatie te beschikken. Hoe meer we weten, hoe grote de kans dat we misdadigers of mensen die overlast veroorzaken kunnen oppakken", zegt burgemeester Mark Buijs van Boxtel.

LID WORDEN

Iedereen kan via binboxtel.nl verdachte situaties of overlast anoniem melden. Maar wie (gratis) lid wordt van BIN en zijn of haar e-mailadres achterlaat bij de melding, krijgt ook een terugkoppeling hoe het probleem is aangepakt of opgelost. De communicatie tussen melder en politie verloopt via een BIN-coördinator. Dat is een vrijwilliger uit de wijk die wordt gescreend op onbesproken gedrag. ,,Via deze coördinator kunnen de bewoners snel alert worden gemaakt op bijvoorbeeld een verdachte auto die al een paar keer in de wijk gesignaleerd is. Daarnaast worden wijkbewoners via BIN ook gewezen op maatregelen die zij zelf kunnen nemen, bijvoorbeeld op het gebied van inbraakpreventie", aldus burgemeester Buijs.

Als portefeuillehouder openbare orde en veiligheid is Buijs blij met project. Hij noemt BIN een belangrijke stap op weg naar een veilig Boxtel. ,,In onze buurgemeente Sint-Michielsgestel is BIN sinds het begin van dit jaar bezig en daar hebben ze positieve ervaringen." Thieu van Hintum bevestigt dat; volgens hem zijn inmiddels bijna zevenhonderd inwoners van Sint-Michielsgestel bij BIN aangesloten. Van Hintum woont in Berlicum en is daar BIN-coördinator. ,,In mijn dorp heb ik sinds het begin enkele tientallen meldingen ontvangen."

WHATSAPP-GROEPEN

BIN en particuliere WhatsApp-groepen bijten elkaar niet, in de ogen van burgemeester Buijs. ,,Buurtbewoners die met elkaar overleggen via WhatsApp is een mooie stap op weg naar veiligheid op korte termijn. BIN kan juist weer helpen op de iets langere termijn. Wij hebben gemerkt dat daar echt behoefte aan is, want hoewel de campagne nog maar pas gestart is, hebben zich al meer dan honderd mensen aangemeld. Dat is niet alleen een opsteker voor de organisatoren, maar geeft ook de betrokkenheid van inwoners aan. Zo moet het ook: samen werken we aan een veilig Boxtel."

Vanaf medio oktober houdt de gemeente Boxtel informatieavonden in de wijken waarop inwoners meer informatie kunnen krijgen over BIN.


Bromfietser ernstig gewond op Sint-Lambertusweg Gemonde

Op het fietspad langs de Sint-Lambertusweg in Gemonde is vanochtend, donderdag 29 september rond halfacht een bromfietser ernstig gewond geraakt. Hij kwam tussen de afslag Rooiakker en Boomstraat in botsing met een bromfietser uit tegengestelde richting die ongedeerd bleef.

Het fietspad werd afgesloten voor verkeer en dat gebeurde iets later ook met de rijbaan. Ook de traumahelikopter kwam ter plaatse. De gewonde man is per ambulance onder begeleiding van de trauma-arts overgebracht naar het ziekenhuis.

De politie verrichtte vanochtend uitgebreid onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Verkeer van en naar Gemonde moest daardoor enige tijd omrijden. (Foto onder: Sander van Gils).