Blik op het erf van de Kinderboerderij (links). Het schuurtje op de achtergrond verdwijnt. Volgend jaar moet er een authentieke dwarsdeelschuur herbouwd worden. (Foto's: Henk van Weert).
Blik op het erf van de Kinderboerderij (links). Het schuurtje op de achtergrond verdwijnt. Volgend jaar moet er een authentieke dwarsdeelschuur herbouwd worden. (Foto's: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

HERBOUW EEUWENOUDE GEBINTEN OP BOERENERF APOLLOPAD

Kinderboerderij krijgt dwarsdeelschuur

HENK VAN WEERT

Bij de Kinderboerderij aan het Apollopad in Boxtel-Oost verrijst in de loop van 2017 een authentieke met riet gedekte dwarsdeelschuur. Het gemeentebestuur trekt er 100.000 euro voor uit; het vernieuwde stichtingsbestuur van de Kinderboerderij probeert via crowdfunding en subsidies van fondsen de 50.000 euro die nodig zijn voor de inrichting bijeen te brengen.

Regelmatig houden burgemeester en wethouders van Boxtel hun wekelijkse vergadering buiten het gemeentehuis. In juni was het college te gast in de Kinderboerderij en daarbij maakte het stichtingsbestuur van die instelling duidelijk dat er dringend een invalidentoilet nodig is. Tijdens de renovatie vorig, waarbij de rieten kap werd vernieuwd en ook de keuken werd aangepakt, werd al wel een wc gecreëerd voor mensen met een beperking, maar die voldoet niet aan de officiële eisen.

,,De Kinderboerderij wordt steeds meer een plek waar mensen elkaar ontmoeten. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen. De generatie- en beweegtuin die op het veldje tegenover ons pand is aangelegd en de opening van het eetpunt, zorgen ervoor dat steeds meer ouderen binnenlopen. Maar daar zijn we niet helemaal op ingericht", aldus interim voorzitter Jac Nouwens van de Kinderboerderij.

HOUTEN WANDEN

Tijdens het bezoek van B. en W. vóór de zomervakantie opperde Nouwens om een bakhuisje te realiseren op het erf van de Kinderboerderij waarin een invalidentoilet gerealiseerd zou kunnen worden dat wél aan de landelijke eisen voldoet. ,,Maar toen we hoorden dat er eigenlijk nog veel meer wensen leefden, stelde ik voor om het groter aan te pakken om een échte kwaliteitsimpuls te maken", zei wethouder Peter van de Wiel gisteren. In het bijzijn van het bestuur van de Kinderboerderij en architect Cleem Snijders presenteerde hij een plan om een oude dwarsdeelschuur, die elders afgebroken wordt, opnieuw op te bouwen achter de uit 1736 daterende hoeve.

De Kinderboerderij is een van de twee weinige oorspronkelijke gebouwen die bewaard bleven nadat het agrarische gebied ten oosten van de Brederodeweg in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw werd ontwikkeld tot de grootste nieuwbouwwijk van Boxtel. ,,Dankzij de dwarsdeelschuur ontstaat weer iets van een oorspronkelijke boerenerf", aldus architect Snijders, die aangaf dat het riet gedekte bijgebouw houten wanden krijgt van acht meter breed en zeventien meter lang. De nokhoogte wordt acht tot negen meter.

Via Stichting de Brabantse Boerderij (SdBB) koopt de gemeente eeuwenoude gebinten die als een bouwpakket een nieuwe functie kunnen krijgen. Welke dwarsdeelschuur men daar precies voor op het oog heeft, is nog onduidelijk. ,,Met de herbouw is zo'n 100.000 euro gemoeid. Dat geld stellen wij als gemeentebestuur beschikbaar op voorwaarde dat het stichtingsbestuur zelf voor de inrichting zorgt", aldus wethouder Van de Wiel. Die uitdaging gaat het bestuur van de Kinderboerderij graag aan, stelde interim voorzitter Nouwens.

FRAUDEZAAK

Nouwens geeft leiding aan een deels vernieuwd bestuur dat eerder dit jaar vol enthousiasme aan de slag is gegaan. De bestuurswijziging vond plaats na flinke commotie toen bekend werd dat de vorige voorzitter, die ook penningmeester was, vorig jaar met de boekhouding knoeide. De Boxtelaar wordt ervan verdacht een onbekend geldbedrag van de Kinderboerderij voor privé-doeleinden te hebben gebruikt. ,,Een heel vervelende periode die we echter hebben afgesloten, óók in de boeken. De zaak is nu in handen van justitie. Wij kiezen ervoor om niet terug, maar vooruit te kijken", antwoordde Nouwens op de vraag hoe het staat met de afwikkeling van de fraudezaak.

De Kinderboerderij hoopt dat de bouw dwarsdeelschuur in de loop van 2017 te realiseren. Het gebouw komt te staan op de plek waar nu nog een andere stal staat, links van de poort die toegang geeft tot het erf. Of voor de bouw van de schuur een bestemmingsplanwijziging noodzakelijk is, wist wethouder Van de Wiel gisteren niet te melden: ,,In de procedures heb ik me nog niet verdiept."

BOVENSTE FOTO: Blik op het erf van de Kinderboerderij (links). Het schuurtje op de achtergrond verdwijnt. Volgend jaar moet er een authentieke dwarsdeelschuur herbouwd worden. (Foto's: Henk van Weert).

De Kinderboerderij aan het Apollopad is een van de weinige oorspronkelijke gebouwen die bleef staan tijdens de ontwikkeling van nieuwbouwwijk Boxtel-Oost in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw.