Afbeelding
Foto: Peter de Koning

RENÉ LEENDERS BLIJFT HOPEN OP BOXTELS FESTIVAL

Slow Live!, van Boxtel naar Amsterdam

MARC CLEUTJENS

Vergeet de naam Slowlands. Het belevingsfestival dat twee jaar op het grondgebied van de gemeente Boxtel werd gehouden, bestaat niet meer en leeft voort onder de naam Slow Live!. Initiatiefnemer René Leenders kiest ervoor om Slow Live! in 2017 in Amsterdam te programmeren en gaat verder onder de vlag van de nieuw opgerichte Slow Festivals BV om ook Brabant én Boxtel te verrassen met evenementen.

De naam Slowlands wordt nadrukkelijk niet meer gebezigd en is op alle uitingen, ook online, verdwenen. Dat is de uitkomst van juridisch getouwtrek tussen Leenders en de organisator van Lowlands in Biddinghuizen. Die vond de naam van het Boxtelse festival kennelijk te veel lijken op die van Lowlands en dat heeft ertoe geleid dat gekozen is voor een nieuwe naam. Om die reden is ook de bedrijfsnaam aangepast tot Slow Festivals. De Boxtelse ondernemer wil niet inhoudelijk reageren op de verdere achtergronden van de naamswijziging die zowel zijn bedrijf als de onder die vlag opererende festivals heeft ondergaan.

Het liefst zou Leenders rockzanger Bruce Springsteen naar Boxtel halen. Dat is eigenlijk zijn grootste ambitie. Maar omdat dit doel op korte termijn niet erg waarschijnlijk is – 'durf te dromen', zegt hij er zelf lachend over - hanteert hij een festivalformule waarin het woord 'slow' centraal staat. Het woord verwijst naar slowfood en beoogt bezoekers culinaire kwaliteit te bieden, ook als ze op een festivalweide vertoeven. Live duidt op het sterke muziekprogramma dat hij het publiek wil voorschotelen.

GEWELDIGE INZET

Een Boxtelse editie van Slow Live! komt er voorlopig echter niet, verwacht Leenders. De editie die dit jaar in de spoorzone werd gehouden, werd overladen met complimenten maar trok te weinig bezoekers. ,,Ik prijs me gelukkig met de geweldige inzet van meer dan vijftig vrijwilligers die drie dagen lang zich uit de naad gewerkt hebben om het festival tot een succes te maken. Zonder deze geweldige ploeg was het nooit gelukt."

De organisator vertelt dat hij in 2016 in de spoorzone beduidend meer betalende bezoekers ontving dan een jaar eerder op landgoed Velder in Liempde, maar dat ze niet veel meer hebben uitgegeven. Vooral de belangstelling voor de foodtrucks en andere culinaire lekkernijen was teleurstellend. In de Randstad loopt dat onderdeel van een dergelijk opgezet festival doorgaans veel beter, weet Leenders van partners met wie hij al aan het programma werkt en die hem ondersteunen. ,,Om die reden programmeren we de nieuwe editie van Slow Live! in Amsterdam."

Dat betekent niet dat Leenders 'zijn' Brabant achter zich laat. Eindhoven krijgt in het voorjaar van 2017 een nieuwe editie van Slow! Park, waar de Boxtelse ondernemer slowfood gaat combineren met variété en kleinschalige theatervoorstellingen. Het is een voortzetting van de formule Slowlands in the Park. ,,We hebben ook plannen om soortgelijke Slow! Park-festivals neer te zetten in Tilburg en 's-Hertogenbosch."

SLOW TOWN

En dan is er nog Boxtel, Leenders' woonplaats. Zijn onlangs gehouden festival in de spoorzone aan de Mijlstraat moet nog geëvalueerd worden, zowel met de gemeente Boxtel als de ondernemers van Ladonk. ,,Boxtel is voor Slow Live! misschien minder geschikt, maar onder de werktitel Slow Town wil ik tóch een evenement neerzetten waar het publiek écht voor warm wil lopen."

Een locatie heeft de organisator nog niet; onzeker is of de spoorzone ook in de toekomst ingezet kan worden. ,,Maar ik heb het misschien wel knotsgekke idee in mijn kop om in Boxtel een geweldig festival te organiseren. En daarvoor heb ik een vijfjarenplan uitgestippeld dat ik uit wil blijven rollen."

Op basis van eerdere ervaringen – op Velder in 2015 en in de spoorzone in 2016 – opteert Leenders voor een laagdrempelig festival waar de formule wordt aangepast en er minder nadruk zal liggen op het culinaire aspect. ,,Denk aan een festival met een bescheiden entreeprijs en per avond een geweldige headliner waar ook Boxtel voor warm zal lopen. En dan denk ik echt aan de allergrootste namen die je in Nederland kunt bedenken. Wie? Racoon, Bløf, Golden Earring. Het zou toch te gek zijn om dat hier te organiseren?"

Leenders geeft aan dat het opzetten van zo'n festival veel zal vergen. Zonder steun van de gemeente Boxtel en de werkgevers zal het lastig worden, verwacht hij. ,,Maar ik hoop en reken op support omdat ik deze droom voor mijn woonplaats levend wil houden."

FOTO BOVEN: Beeld van het optreden van rockzanger Lucas Hamming tijdens de laatste editie van Slowlands. Het festival gaat verder onder de nieuwe naam Slow Live! en krijgt onderdak in Amsterdam. (Foto: Peter de Koning).


Drugsafval in Gemonde

Vrijdagochtend werden in het buitengebied van Gemonde vijf blauwe vaten met xtc-afval aangetroffen. Tenminste één daarvan was open en lekte. De brandweer inspecteerde de tonnen en een gespecialiseerd bedrijf werd ingeschakeld om ze op te ruimen en de bodem te reinigen. De vaten lagen op de rijbaan, bij de kruising van de Beek met de Sliperman.