Afbeelding
Foto: Helicon

OUD-LANDBOUWMINISTER BRAKS OPENT NIEUWBOUW

Helicon weer op eigen MAS-benen...

Boxtel beschikt sinds dit schooljaar weer over een zelfstandige agrarische opleiding. Sterker nog, Helicon Boxtel maakte deze week bekend dat 'de oude MAS Boxtel' wordt heropend. Vrijdag 14 oktober is het zover en is de officiële ingebruikname van de nieuwe agro-technische locatie van Helicon.

Oud-landbouwminister Gerrit Braks uit Sint-Michielsgestel is uitgenodigd om samen met burgemeester Mark Buijs de opening van de nieuwbouw aan de Schouwrooij op bedrijventerrein Ladonk te verrichten. Braks was in het verleden vaker te gast op de agragische mbo-school in Boxtel. Zo verrichtte hij in 1989 de opening van de nieuwbouw aan de Schouwrooij, samen met toenmalig NCB-voorzitter Ad Latijnhouwers.

Na een grote verbouwing is de school thans klaar voor de toekomst. Zo is er een nieuwe praktijkhal gebouwd, werd het laslokaal vernieuwd en is de rest van het complex grondig gerenoveerd.

Helicon liet deze week weten dat iedereen die zich betrokken voelt bij 'de oude MAS' en nieuwsgierig is naar de vernieuwde versie welkom is om vrijdag 14 oktober een bezoek te brengen aan de school. De opening valt samen met de Dutch Agri Food Week.

GEEN DEPENDANCE

Sinds 1 september is Helicon MBO Boxtel een zelfstandige vestiging en geen dependance meer van Helicon MBO Den Bosch. Het is dé agro-technische locatie van Zuid-Nederland, zo meldt de school.

De opleidingen loonwerk groen, grond & infra, biobased technieken, techniek & mechanisatie, veehouderij, hovenier en tuin- & landschapsinrichting zitten samen onder één dak. Ruim achthonderd leerlingen worden hier opgeleid op verschillende niveaus.

De openingsavond duurt 14 oktober van 18.00 tot 21.00 uur. Rond 19.00 uur is de officiële opening met Braks en Buijs. Daarnaast is er gelegenheid om rond te kijken in de vernieuwde school en kennis te maken met de verschillende opleidingen. Zo kan onder meer een kijkje worden genomen bij het machinepark van de school of kan men kennismaken met de afdeling telen zonder daglicht, die is opgezet met partner Plantlab.

Wie aanwezig wil zijn bij de opening van Helicon MBO Boxtel, dient zich vooraf per e-mail aan te melden op info.mx@helicon.nl.

FOTO BOVEN: Impressie van het machinepark van Helicon MBO Boxtel in de nieuwe praktijkhal. De school opent de vernieuwde locatie aan de Schouwrooij op vrijdag 14 oktober. (Foto: Helicon).


BIJENVERENIGING SINT-AMBROSIUS KNAPT RAATHUIS OP

Extra meters voor groeiende bijenclub

MARIËLLE WIJFFELAARS

De groei van het aantal leden én toename van excursiebezoeken zorgden er de afgelopen jaren voor dat bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius uit haar jasje groeide. Reden voor de vereniging om clubgebouw 't Raathuis te gaan uitbreiden. Een uitbouw van dertig vierkante meter moet ervoor zorgen dat de club weer voldoende ruimte heeft om bezoekers te ontvangen.

,,Het gaat goed met onze club." Secretaris Attie-Jan Grasso van de bijenhoudersvereniging is maar wat blij met de ontwikkelingen binnen Sint-Ambrosius. In een paar jaar tijd groeide het ledenaantal van 35 naar 58. En dat daar ook vrouwen én jongeren bij zitten, is voor de vereniging helemaal positief. Grasso: ,,Bijen zijn populair. Dat heeft alles te maken met een documentaire die Zembla een paar jaar geleden heeft uitgezonden ('Moord van de honingbij' - red). Sinds die tijd staan bijen in de belangstelling en dat komt ons ledenaantal flink ten goede."

Maar er komen niet alleen meer leden, óók het aantal bezoekers trekt aan. Sint-Ambrosius krijgt regelmatig scholen en andere verenigingen op bezoek die meer willen weten over het houden van bijen en alles wat daarbij komt kijken. ,,Ons clubgebouw 't Raathuis werd veel te klein", stelt Grasso. ,,Sommige excursies trekken veel mensen en twintig belangstellenden konden we gewoon niet herbergen. Het was dus hoog tijd om uit te breiden."

Naast dertig vierkante meter extra, wordt de instructieruimte gemoderniseerd met beamers en nieuwe geluidsapparatuur. Voorts krijgen de planten een nieuwe plaats én wordt de ingang afgescheiden van park Molenwijk. Grasso: ,,Dan kan iedereen gewoon binnenlopen. In de huidige situatie moeten we telkens de poort op slot doen en dat is jammer, want we willen juist een laagdrempelige vereniging zijn."

LEKKERSTE HONING

En dat laatste past helemaal in de nieuwe visie van de Boxtelse bijenhoudersvereniging. De komende jaren wil de club meer aandacht besteden aan het informeren van mensen over de herkomst van honing. ,,Veel mensen weten weinig over het proces en daar ligt een taak voor onze vereniging", vindt Grasso. ,,De lekkerste honing koop je namelijk gewoon in Boxtel van échte lokale bijen. Zo lekker krijg je 'm nergens." Om die reden zijn leden van Sint-Ambrosius zondag ook present op de Herfstfair. Honing wordt hier niet verkocht, wél presenteren de leden allerlei lekkernijen met honing als basis. Cake, wijn, noga en bier kunnen door bezoekers worden geproefd.

De verbouwing van 't Raathuis wordt uitgevoerd door een aannemer in samenwerking met leden van de bijenhoudersvereniging. Gisterochtend waren vrijwilligers al vroeg present om te klussen. De werkzaamheden nemen ongeveer twee maanden in beslag.

FOTO ONDER: Leden van Sint-Ambrosius werken hard mee om hun clubgebouw uit te breiden én te moderniseren. (Foto: Mariëlle Wijffelaars).

Landbouwminister Gerrit Braks (midden) verrichtte in september 1989 de officiële opening van de nieuwbouw van de MAS in Boxtel. Hij ging in gesprek met directie en medewerkers van de mbo-school. Uiterst rechts staat toenmalig NCB-voorzitter Ad Latijnhouwers. (Foto: Piet van Oers).
Afbeelding