Afbeelding
Foto: Jean Philipse

Eigentijds circustheater
in fotoboek en expositie

,,Een goede artiest is geworteld in zijn historie en haalt alles uit zichzelf", vindt Danny Ronaldo, een van de circusartiesten wiens portret en verhaal deel uitmaakt van het boek Portraits of Contemporary Circus. Zaterdag werd het eerste exemplaar van deze publicatie door initiatiefnemer Wim Claessen uitgereikt aan burgemeester Mark Buijs van Boxtel.

De uitreiking vond plaats tijdens de opening van de fototentoonstelling l'Histoire d'un type van fotografe Vera Claessen. In het boek en in de tentoonstelling brengt zij via foto's circusmomenten in beeld waarmee die historie een gezicht krijgt. Aan de hand van interviews door journalist Joost Goutziers verhalen internationale circusgrootheden over wat hen beweegt. De uitgangspunten en werkwijzen van het moderne circustheater worden door dit tableau van markante persoonlijkheden benoemd en toegelicht. Het zijn toegankelijke, persoonlijke verhalen van actieve en betrokken kunstenaars.

VIRTUEEL

Wim Claessen, oprichter van Festival Circolo en vader van fotografe Vera Claessen, kreeg bij zijn afscheid als directeur van het festival het boek virtueel aangeboden. Aan hem en zijn dochter was het om er invulling aan te geven. De persoonlijke keuzes van Wim Claessen blijken bij elkaar een representatief tijdsbeeld te geven van het hedendaags circustheater. Een podiumdiscipline waarin een cross-over wordt gepresenteerd van circus, moderne dans, muziek, vormgeving en beeldende kunst.

BETROKKENHEID

Dat juist burgemeester Buijs het eerste exemplaar kreeg uitgereikt is vanwege zijn gastvrije en enthousiaste betrokkenheid bij het Festival Circolo dat op 21 oktober begint. Velder biedt al sinds 2007 onderdak aan het circustheaterfestival.

Portraits of Contemporary Circus is verkrijgbaar bij Frida Rouppe van der Voort, e-mail: fridarouppe@gmail.com.

De tentoonstelling L'Histoire d'un type is tot en met 16 oktober te zien in galerie Majke Hüsstege Project aan de Verwersstraat 28 in 's-Hertogenbosch. (Foto: Jean Philipse).