Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

dertig activiteiten voor jong en oud tussen 1 en 11 oktober

'Veel mensen bereiken met Duurzame Week'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een expositie over Ocean Sole, een waslijn met Tibetaanse wensvlaggetjes, een lezing over luchtkwaliteit, een geluksavond met Janne Plukt, een boek met klimaatkleurplaten: Boxtel staat vanaf 1 oktober elf dagen lang in het teken van duurzaamheid. 36 organisaties bundelen de krachten en zorgen voor een gevarieerd aantal activiteiten. Hoewel de Duurzame Week XL zaterdag al van start gaat met een aantal activiteiten, wordt de officiële opening zondag verricht op de Herfstfair. Wethouder Peter van de Wiel zal op de Markt zijn wens voor het klimaat op een vlag schrijven.

De Duurzame Week is een samenwerking tussen 36 organisaties. Mirjam Bemelmans en Nadja van Berkel van de lokale afdeling van Transition Town hebben de coördinerende rol. ,,Vorig jaar organiseerden we de Duurzame Week voor het eerst. Dat had twee redenen", legt Bemelmans uit. ,,In Boxtel bestaan verschillende organisaties die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan en we wilden graag de verbinding leggen tussen alle initiatieven. Daarnaast was vorig jaar behoorlijk duidelijk dat Boxtel tegen schaliegas was. We wilden de Duurzame Week positief insteken en laten zien wat we nog meer doen op het gebied van duurzaamheid. Dat gebeurt dit jaar ook."

Vorig jaar werden al behoorlijk wat activiteiten georganiseerd, dit jaar is het aantal gestegen naar zo'n dertig evenementen. ,,Mensen kunnen elf dagen lang iedere dag op pad", lachen Van Berkel en Bemelmans. Het duo vond het met name belangrijk een grote diversiteit aan activiteiten te bieden. ,,We willen zoveel mogelijk mensen bereiken. Niet alleen voor volwassenen, maar zeker óók voor kinderen." Dat resulteerde onder meer in een speciaal kleurboek, samengesteld door twaalf kunstenaars van vereniging Kunstlicht 99. Zij tekenden hun visie op het klimaat en stelden een boek samen dat tegen een vrijwillige bijdrage wordt uitgedeeld op de Markt tijdens de Herfstfair op zondag 2 oktober. Aan het boek wordt een kleurwedstrijd gekoppeld. Kinderen kunnen één van de platen tot en met 16 oktober inleveren in het gemeentehuis.

Daarnaast worden op scholen in de gemeente Boxtel gastlessen verzorgd over duurzaamheid en energie. ,,En we raden middelbare scholen zeker de filmavond in B-Town aan op 10 oktober", aldus Bemelmans. Die avond wordt de film Movement vertoond waarbij vier jonge mensen op verschillende manieren hun bijdrage leveren om de klimaatcrisis tegen te gaan. Job van den Assem, één van de documentairemakers, is hierbij aanwezig.

JANNE PLUKT

Trots zijn Van Berkel en Bemelmans ook op de komst van Janne Willems op dinsdag 4 oktober in restaurant En Garde. ,,Zij reist als Janne Plukt de hele wereld over om blanco kaartjes uit te delen waarop mensen mooie momenten uit hun leven kunnen noteren", legt Van Berkel uit, die de vrouw persoonlijk kent. Tijdens de avond in Boxtel vertelt ze over haar reizen waar ze op zoek ging naar geluk en daar een boek over schreef.

Tijdens de Duurzame Week wordt ook uitgebreid ingezoomd op Boxtel met onder meer een expositie en lezing over luchtkwaliteit, een klimaatwandeling langs de Beerze, een rondleiding langs Hydrobusiness (VION), een avond over Boxtel Energie Neutraal 2030 en een extra Repair Café. ,,Boxtel heeft alles in huis", aldus Bemelmans. Zij en Van Berkel stelden samen een quiz samen die op vrijdag 7 oktober in café Vollop aan de Markt wordt gehouden. Van Berkel: ,,De Duurzame Week is een mooie mengelmoes met activiteiten geworden. Boxtel heeft hiermee weer een vast evenement op de kalender. We roepen organisaties die plannen hebben voor volgend jaar, zich te melden bij ons."

DAG DUURZAAMHEID

Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, organiseert Lokale Agenda 21 in het gemeentehuis een avond over duurzaam ondernemen. Nancy Bocken van de Technische Universiteit Delft geeft een interactieve lezing over 'circulaire business'. Vervolgens reageren bakkerij Van Eijndhoven uit Liempde, Herenboeren en VION uit Boxtel en de ZLTO Boxtel-Liempde op de presentatie door te vertellen over hun motivatie voor een duurzame aanpak.

Een volledig overzicht van alle activiteiten tijdens de Duurzame Week is te vinden op de pagina hiernaast.

FOTO BOVEN: Vorig jaar werd tijdens de Duurzame Week een positief protest georganiseerd: de Boxtelse bomen werden bedankt voor hun nuttige eigenschappen. (Foto: Annelieke van der Linden).