Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'WE STAAN HONDERD PROCENT ACHTER DE PRODUCTEN'

Proef! Culinair: smullen in hartje Boxtel

Een eigen restaurant. Dat was de droom van Yvon Goossens en Marco Vermeijs. Met zijn achtergrond als kok en haar ervaring als gastvrouw en sommelier, leek het starten van een horecaonderneming een logische stap. Het liep anders, want in hun woonplaats Boxtel bleek een delicatessenzaak te koop te staan. Inmiddels is Proef! Culinair niet meer weg te denken uit het Boxtelse centrum en kan het ondernemerspaar rekenen op veel vaste klanten die genieten van het uitgebreide assortiment aan kaas, noten, olijven, vleessoorten en tapenade.

MARIËLLE WIJFFELAARS

,,Eigenlijk was het starten van Proef! Culinair een opwelling", vertelt Goossens. ,,Het kwam spontaan op ons pad en we zijn er vol voor gegaan." Vermeijs vult aan: ,,En spijt hebben we daar nog nooit van gehad." In april 2010 opende Proef! Culinair haar deuren aan de Molenstraat in hartje Boxtel. Een delicatessenzaak waar smakelijke en goede producten centraal staan. Het assortiment bestaat onder meer uit allerlei verschillende kazen en vleessoorten. ,,We verkopen de échte parmaham", zegt Goossens trots. ,,De oorsprong van producten staat bij ons centraal en we zoeken daarin het allerbeste."

Alle producten in de winkel worden door het ondernemerspaar geproefd, op die manier kunnen klanten goed geïnformeerd worden. Dankzij zijn kokservaring, geeft Vermeijs advies aan klanten over het gebruik van de verschillende voedingsmiddelen. ,,Een stukje extra service", aldus Vermeijs. De salades en hapjes zijn zelfgemaakt en ook het inleggen van olijven en branden van noten wordt door de eigenaars zelf gedaan. ,,We kunnen inspelen op de wens van onze klanten en weten zeker dat we goede en smakelijke producten verkopen. En het is ook gewoon leuk om te doen."

Om de klanten goed te kunnen adviseren, volgt het ondernemerspaar regelmatig cursussen. Ook wordt meegedaan aan keuringen en speelt certificering een grote rol. ,,We kunnen bezoekers precies vertellen hoe een kaas, worst of olijf smaakt en waar het bij geserveerd kan worden", licht Goossens toe. De vele scholing werpt zijn vruchten af: vorige week werd de delicatessenzaak uitgeroepen tot gecertificeerde foodspecialiteitenwinkel.

Hoewel de meeste Boxtelaren Proef! Culinair kennen als winkel aan de Molenstraat, doet het ondernemerspaar veel meer. Naast deelname aan evenementen, verzorgt het tweetal ook catering voor feesten en borrels. Goossens: ,,Voorheen bestond onze catering uit vrij klassieke hapjes, maar dat hebben we aangepast. Mooie kazen, charcuterie en borrelhapjes staan hierin centraal." Vermeijs vult aan: ,,De catering is een verlengstuk van onze winkel."

De komende tijd breekt voor Goossens en Vermeijs de drukste tijd van het jaar aan. Richting de feestdagen zijn er allerlei cateringklussen, moeten er geschenken worden samengesteld én de winkel kent veel toeloop. Familie en vrienden springen in deze tijd bij om het paar te ondersteunen. Goossens: ,,We hebben twee kleine kindjes waar we ook zoveel mogelijk van willen genieten. Om die reden ben ik wat minder vaak in de winkel te vinden en doe ik vooral veel administratieve klussen." ,,Het is ideaal om samen in je eigen zaak te werken", vindt Vermeijs. ,,Het is onze passie, hobby én ons leven. Fijn om dat te kunnen delen."

FOTO BOVEN: Yvon Goossens en Marco Vermeijs genieten zelf ook nog steeds van hun verse producten. (Foto: Peter de Koning).

15.800 is het aantal arbeidsplaatsen in Boxtel. In de serie 'Winkelen in Boxtel' neemt Brabants Centrum een kijkje in de winkels die de gemeente rijk is.