Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

JEROEN PIJNENBURG GENOMINEERD VOOR IGNITE AWARD

Buurtpost brengt reuring in de straat

MARC CLEUTJENS

Jeroen Pijnenburg (50) is een van de sociale ondernemers die meedingt naar de IGNITE Award, die volgende week wordt uitgereikt. De Boxtelaar, die sinds 2007 directeur-eigenaar is van Buro Cement in Eindhoven, heeft een plan ontwikkeld voor het opzetten van Buurtpost. Dat is een initiatief waarbij mensen met een inkomensachterstand tegen betaling postpakketjes aannemen en in hun straat of buurt verspreiden.

Pijnenburg loopt al enkele jaren rond met het plan om Buurtpost te lanceren. De achterliggende gedachte is dat steeds meer postpakketten aan huis bezorgd worden, maar veel bewoners niet thuis zijn. De Boxtelaar, die van huis uit opbouwwerker is en thans zestien zzp'ers aanstuurt in het opbouwwerk in een groot deel van Eindhoven, bedacht dat het mogelijk moet zijn om mensen met een klein inkomen of in een sociaal isolement via Buurtpost weer een kans te bieden. ,,Ze kunnen een centje bijverdienen door postpakketten aan te nemen en te verspreiden in de eigen straat en bovendien wat vaker onder de mensen komen en zo meer sociale contacten opbouwen", legt Pijnenburg uit. ,,Buurtpost gaat zorgen voor reuring in de straat."

INEFFICIËNT

De Boxtelaar toetste zijn ideeën op veel plekken. Lachend: ,,Op feesten en partijen werd vaak gelachen over mijn idee. 'Eerst zien, dan geloven', werd nogal eens gezegd. Nou, dan weet ik dat ik op het juiste spoor zit. Als anderen er niet in zo in geloven, pik ik het juist op." Hij verdiepte zich in de problematiek en ontdekte dat dagelijks in Nederland een half miljoen pakketten met busjes worden bezorgd. ,,Minstens 40 procent van die pakketten kan bij de eerste stop niet op het juiste adres afgeleverd worden omdat mensen niet thuis zijn. Dat kost per pakket 1,25 euro en is dus erg kostbaar en inefficiënt." Volgens Pijnenburg zijn er nu in grote steden al straten waar per dag zo'n vijftien tot twintig verschillende busjes komen om pakketjes te bezorgen.

De ondernemer heeft een duidelijke sociale doelstelling met zijn initiatief. ,,Buurtpost kan ertoe leiden dat mensen zich weer met elkaar verbonden gaan voelen, in de straat, de buurt of de wijk. Het biedt ook kansen om mensen in de bijstand of in een structurele armoedesituatie aan een job te helpen en uit hun isolement te halen." Hij werkt aan plannen om deelnemers aan Buurtpost - hij noemt ze 'buurtposters' - te scholen, zodat ze op een correcte wijze leren omgaan met het aannemen en verspreiden van pakketten.

BIJVERDIENEN

Pijnenburg is ambitieus. ,,Dit bedrijf gaat er komen", zegt hij vastberaden. Het is zijn doel om in 2025 minimaal 40.000 mensen via Buurtpost aan de slag te hebben, in heel Nederland. ,,Omdat mensen in een uitkeringssituatie niet veel mogen bijverdienen, denk ik in eerste instantie aan een vrijwilligersvergoeding waarmee buurtposters zo'n 90 tot 100 euro per maand kunnen bijverdienen. Ik treed snel in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het UWV om te verkennen of er ook andere mogelijkheden zijn om een centje bij te verdienen."

Wie uiteindelijk aan de slag wil voor Buurtpost, dient volgens de Boxtelse ondernemer in elk geval overdag bereikbaar te zijn zodat koeriers hun levering kunnen brengen. ,,Aan de hand van nieuwe technieken, zoals app's en track & trace, kunnen ontvangers van pakketten geïnformeerd worden dat de zending is gearriveerd bij de buurtposter. Die zorgt vervolgens voor correcte afhandeling van de bestelling."

NOMINATIE

Blij verrast is Pijnenburg dat hij een van de zes sociale ondernemers is, die is voorgedragen voor de IGNITE Award. ,,Heel toevallig ben ik met die prijsvraag in aanraking gekomen", vertelt hij. ,,Ik rijd elke dag vanuit Boxtel naar mijn kantoor in Eindhoven en zag onderweg sandwichborden staan waarop stond dat je 100.000 euro kon winnen. Ik heb me erin verdiept en toen bleek dat het ging om een prijs voor sociaal ondernemerschap, ben ik heel enthousiast geworden en is Buurtpost tot ontwikkeling gekomen."

Net als de andere genomineerden is Pijnenburg een intensief traject ingegaan. Zo volgt hij regelmatig workshops, treedt hij in gesprek met bekende ondernemers en heeft hij in Cynthia van Dooren een coach die hem als mede-ondernemers uitgebreid ondersteunt. ,,Dankzij de nominatie is mijn businessplan voor Buurtpost heel helder geworden. Bovendien heb ik erg veel interessante mensen ontmoet die uitgebreid verteld hebben over het belang van goed sociaal ondernemerschap. En dat past goed bij mij. Ik vind namelijk dat de sociale component leidend moet zijn in het bedrijfsleven. Gelukkig raken steeds meer ondernemers daarvan overtuigd."

OPBOUWWERKER

Pijnenburg is sinds 2007 zelfstandig ondernemer en stond aan de wieg van Buro Cement dat in grote delen van Eindhoven verantwoordelijk is voor het opbouw-, jongeren- en seniorenwerk. Tot die tijd was hij als opbouwwerker verbonden aan DELTA, de voorloper van ContourdeTwern in Boxtel. Hij stond aan de wieg van de Bazaar Boxtel, legde het fundament voor de Voedselbank en was nauw betrokken bij de komst van een nieuw jongerencentrum.

De IGNITE Award is een initiatief van het Anton Jurgens Fonds. De winnaars van de hoofdprijs krijgt 100.000 euro om het businessplan verder uit te werken. De nummer twee krijgt een cheque ter waarde van 50.000 euro.

FOTO BOVEN: Jeroen Pijnenburg heeft een ambitieus businessplan ontwikkeld voor Buurtpost. (Foto: Marc Cleutjens).


Karmelietes
Nel Vervoort
overleden

Na een lang leven als karmelietes is vrijdag 23 september de van oorsprong Gemondse kloosterzuster Maria Ancilla - Nel Vervoort - op 86-jarige leeftijd overleden. Lange tijd diende ze de Karmel van Oirschot als priorin.

Voor ze in 1962 intrad bij de Karmel Sint-Josef te Oirschot, waar ze twee jaar later haar professie aflegde, was Nel Vervoort in haar woonplaats Boxtel werkzaam als verpleegkundige. In tal van grote huishoudens ontpopte zij zich bovendien als een aanhankelijke en zorgzame gezinsverzorgster. Na haar intrede in de Karmel van Oirschot leefde ze als een toegewijde ongeschoeide karmelietes en liefdevolle medezuster. Jarenlang diende ze de strenge communiteit als kloosteroverste en combineerde die functie - waar nodig - met haar oude beroep als verpleegkundige. Door een reorganisatie binnen de karmelfederatie verhuisde zuster Vervoort in 1991 naar de Karmel Nazareth in Arnhem. In 2002 keerde zij terug naar de kloosteromgeving in Oirschot. Toen haar krachten afnamen, genoot ze op de verzorgingsafdeling van Blijendaal van een liefdevolle oude dag.

Gisteren, woensdag 28 september is tijdens een plechtige eucharistieviering in de kloosterkapel afscheid genomen van zuster Maria Ancilla. Ze ligt begraven op het kloosterkerkhof in Oirschot.

.

Zuster Maria Ancilla (Nel Vervoort).