B. EN W. IN GESPREK MET GRONDEIGENAREN

Nieuwbouw in Selissen
alleen via samenwerking

HENK VAN WEERT

Het gebied Selissen blijft voor de gemeente Boxtel dé plek voor een grootschalige nieuwbouwwijk. Het is echter wel een ingewikkelde locatie met veel obstakels, benadrukt wethouder Peter van de Wiel (Ruimtelijke Beleid). Hij wijst op de diverse grondeigenaren, maar ook op de stankcirkels van agrarische bedrijven en rijksweg A2. ,,Ik kan geen zekerheid geven, maar hoop deze bestuursperiode nog duidelijkheid te scheppen. De wil is er bij alle partijen."

Van de Wiel vertelde vorige week bij de presentatie van de gemeentebegroting voor 2017 dat hij in gesprek is met alle belanghebbenden over de ontwikkeling van Selissen als bouwlocatie. Het college presenteerde daarvoor eerder al grootse plannen, maar die verdwenen vier jaar geleden weer van tafel omdat de gemeente met de grondeigenaren geen overeenstemming kon bereiken over de financiering. Een jaar later kwam een Osse projectontwikkelaar met een nieuw bouwplan, maar dat liep uiteindelijk ook op niets uit. De gemeente Boxtel vond de risico's te groot. Bovendien was de woningmarkt als gevolg van de economische crisis te onzeker, stelde het gemeentebestuur destijds.

,,Deze keer kiezen we voor een andere insteek", zegt de wethouder. ,,Als we aan de gang gaan, doen we het samen en zal iedereen moeten bijdragen aan de integrale kosten die de projectontwikkeling met zich meebrengt. In het verleden moest de gemeente daar alleen voor opdraaien, maar dat is onhaalbaar. Alle partijen hebben nu gelukkig het besef dat het de enige manier is om het bouwplan vlot te trekken."

Van de Wiel hoopt in 2017 stappen te kunnen zetten om nieuwbouw in Selissen te realiseren. ,,We hebben een uitbreidingslocatie hard nodig om tot 2030 in totaal 1.475 woningen te kunnen bouwen."

ROTONDE

In de begroting die vorige week werd gepresenteerd, heeft de gemeente Boxtel een investering van 1,7 miljoen euro voor de aanleg van een nieuwe rotonde in de Bosscheweg voorzien. Het verkeersplein moet in de toekomst worden gerealiseerd tussen de bestaande rotonde Dukaat en de afslag Baandervrouwenlaan en is volgens het college nodig om de toekomstige woonwijk Selissen goed te kunnen ontsluiten. ,,We hebben het geld voor de rotonde nu alvast gereserveerd zodat we het voorhanden hebben als we écht aan de gang gaan met bouwen", aldus Van de Wiel.


Ook bewoners Hoogheem gaan restafval scheiden

Ook de flatbewoners van Hoogheem in Boxtel maken volgend jaar een begin met afvalscheiding. En daarmee gaat voor hen ook 'een soort van diftar' gelden, meldt wethouder Herman van Wanrooij. Sinds twee jaar betalen Boxtelaren die niet in hoogbouw wonen voor elke keer dat zij hun kliko aan straat zetten. Daarmee kunnen zij rechtstreeks de hoogte van hun afvalstoffenheffing beïnvloeden. Vanuit de gemeenteraad is aangedrongen dat deze regeling ook voor bewoners van hoogbouw zou moeten gelden.

Volgens voorzitter Guus Eltink van de Huurders Vereniging Hoogheem zijn de bewoners van de zeven flats in Boxtel-Oost er klaar voor om hun afval te gaan scheiden. Nu verdwijnt dat nog in de gezamenlijke vuilcontainers, maar volgens Eltink zijn er alternatieven. Hij ziet daarbij zelfs mogelijkheden om geld te verdienen voor de huurdersvereniging die eerder dit jaar een eigen gemeenschappelijke huiskamer opende.

Als het afvalinzameling betreft, gaat er

niet alleen voor de bewoners van Hoogheem iets veranderen. Bij Boxtelaren die niet in hoogbouw wonen wordt het plastic afval sinds 2009 apart opgehaald. Vanaf komend jaar is het de bedoeling dat ook drinkkartons en metaal niet meer in de grijze kliko verdwijnen, gaf wethouder Van Wanrooij vorige week bij de presentatie van de gemeentebegroting aan.

Boxtel

Energieneutraal in 2030

Energieneutraal zijn in 2030. Dat is een van de doelstellingen die de gemeente Boxtel zich heeft gesteld. Hoe dit doel kan worden bereikt, moet maandag 3 oktober duidelijk worden tijdens een presentatie in het gemeentehuis. De gratis toegankelijke bijeenkomst wordt vanaf 19.30 uur gehouden door Transition Town Boxtel. Spreker is Dennis Schoenmakers van Quintell Intelligence uit Amsterdam.