Afbeelding
Foto: Collectie Nel van Doorn

BOXTELSE WIJKZUSTER CIS VAN HEESCH OVERLEDEN

'Een wensambulance van het eerste uur'

MARC CLEUTJENS

Cis van Heesch was van alle markten thuis. De Boxtelse die zondag overleed was vele decennia de spil in de lokale gezondheidszorg en stond aan de wieg van de professionele stervensbegeleiding en palliatieve zorg. De officiële opening van hospice Acacia bij verpleeghuis Liduina aan de Bosscheweg, ruim drie jaar geleden, was een kroon op haar breed gewaardeerde werk.

Stichting Nabij, die het hospice na vele jaren lobbyen, touwtrekken en fondsen werven kon realiseren, nodigde haar erelid Cis van Heesch in de eerste week van januari 2013 niet voor niets uit om de officiële opening van Acacia te verrichten. Met collega Mieke van Hooff stond de Boxtelse aan de wieg van de stervensbegeleiding in haar woonplaats.

Kort na de eeuwwisseling hield ze al een pleidooi voor betere zorg aan ouderen in de laatste levensfase. Het geluid werd opgepikt door stichting Dommelhoven - de voorloper van de Zorggroep Elde - en de Seniorenraad, die Van Heesch en Van Hooff als oud-verpleegkundigen in de arm namen om te zoeken naar een specifieke zorglocatie. Met de opening van Acacia drie jaar geleden ging een hartenwens van de initiatiefnemers in vervulling.

RECHT DOOR ZEE

Van Heesch volgde haar opleiding tot verpleegkundige in Helmond, waar ze aansluitend aan het werk ging in het plaatselijke ziekenhuis. Ze was verpleegkundige op de operatiekamer en assisteerde de anesthesist, taken die ze ook verrichtte toen ze de overstap maakte naar het oude Liduina-ziekenhuis op Duinendaal in Boxtel. Begin jaren zeventig van de vorige eeuw verhuisde ze mee naar het gloednieuwe ziekenhuis aan de Bosscheweg. Ze was een graag geziene verpleegkundige, die alom werd geroemd om haar deskundigheid en haar recht door zee-mentaliteit. Ze wond er geen doekjes om en sprak het liefst klare taal.

Dat deed ze ook als wijkverpleegkundige, of liever nog wijkzuster. Want zo herinneren heel veel Boxtelaren haar. Cis van Heesch was dé wijkzuster van Boxtel. ,,Niet wijkgebonden, maar voor héél Boxtel", weet oud-huisarts Peter van der Ven nog. ,,Cis stond dag en nacht klaar voor de zieken. Ik herinner me dat ze elke werkdag aan het einde van mijn spreekuur fluitend binnenliep en tussen twee afspraken door even doornam wie er allemaal thuis bezocht moesten worden. Vervolgens ging ze op pad."

Van der Ven omschrijft Van Heesch als een betrokken en lieve vrouw die altijd en overal klaar wilde staan voor anderen. ,,Ze koos daarbij een geheel eigen aanpak, die wel eens wat afweek van wat anderen 'normaal' vonden. Ze was wars van allerlei bureaucratische regels en had vooral op oudere leeftijd moeite met de papierwinkel in de zorg." De oud-huisarts roemt haar inzet in zijn praktijk, die gehuisvest was aan de Bosscheweg, de straat waar ook de wijkzuster woonde. ,,Elk jaar weer assisteerde ze bij het uitdelen van de griepprik. Een burenplicht, vond ze dat..."

HANDEN OP DE RUG

Als voorvechter van goede stervensbegeleiding, was Van Heesch volgens velen een 'kei van een verpleegkundige'. ,,Cis leefde enorm met de mensen mee en had de gave om met mensen die terminaal waren in gesprek te gaan", vertelt Van der Ven. ,,Wat ik en veel anderen van Cis geleerd hebben, is mensen die zeer ernstig ziek zijn op hun gemak te stellen. Cis had de gave om deze mensen vaak te bezoeken, niet per se veel te doen maar de handen op de rug te houden en te luisteren. Elke avond bezocht ze haar patiënten, gewoon om even gedag te zeggen en rust te brengen."

Van Heesch, die in haar vrije tijd graag iconen schilderde, wordt gekarakteriseerd als 'een wensambulance van het eerste uur'. ,,Ik herinner me dat mijn moeder eens een kaarsje wilde gaan opsteken bij de Heilige Eik. Dan ging Cis gewoon de auto halen en reed ze er naartoe." De oud-huisarts eerde de wijkzuster met een straatnaam: het Cispad, naast zijn woning, op het pad naar zijn dokterspraktijk.

Cis van Heesch is 84 jaar geworden. 'Mijn taak is volbracht', staat in de overlijdensadvertentie. Ze wordt herdacht in een eucharistieviering die zaterdag 1 oktober om 10.00 uur wordt opgedragen in de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. Gelijktijdig zal in stilte de crematie plaatsvinden.

FOTO BOVEN: Cis van Heesch (handen op de knieën) met andere verpleegsters van het Liduina-ziekenhuis op Duinendaal. De foto komt uit de verzameling van zuster Majelli. (Foto: Nel van Doorn).