BOXTELAREN WINNEN UITERST ROMMELIG DUEL

Eerste basketbalwinst voor JRC

De basketballers van JRC Boxtel hebben in de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen de volle winst geboekt. Een week later dan gepland trokken de manschappen van coach Oliviera ten strijde, ditmaal tegen BC Kimbria uit Maastricht. Eigenlijk zou de competitie in de tweede klasse een week eerder aanvangen, maar omdat EBBC Den Bosch haar team terugtrok moest de seizoensaftrap wat langer op zich laten wachten.

Een groot gedeelte van het Boxtelse team van vorig jaar is bij elkaar gebleven. Een tweetal spelers heeft het team verlaten, te weten Remy Snepscheut (vertrokken naar Vught) en Coen van der Meijden, die uitkomt voor JRC 2. Ondanks het feit dat de meeste spelers bij het team zijn gebleven, is ook dit seizoen een aantal nieuwe gezichten te zien in de selectie.

Zo zijn David Gil Ortells en Jelle Jorritsma overgekomen vanuit het teruggetrokken team van EBBC. Voor laatstgenoemde moet zijn debuut in het oranje nog even op zich laten wachten vanwege vakantieperikelen. Daarnaast zal Jur van Bussel, terug op het oude nest, in het nieuwe jaar ook aansluiten bij de ploeg. Hij verblijft momenteel nog in het buitenland vanwege een studie.

Gil Ortells debuteerde zondag wel in het Boxtels oranje en dat was ook hard nodig omdat de selectie smal was. Zo bestond de eigenlijke selectie slechts uit zeven man. Dit kwam door de afwezigheid van Kai Elissen, Jelle Jorritsma en de nog altijd geblesseerde Jaap van Loon. Met Kimbria als tegenstander stond JRC een geduchte tegenstander te wachten. Een jong, energiek en gretig team was klaar om het op te nemen tegen de Boxtelaren.

SNELLE SCORES

Het eerste kwart stond louter in het teken van snel en rommelig basketbal aan weerszijden. Zo kwam JRC nog redelijk uit de startblokken met een aantal snelle scores op rij van Rooth, Stegeman en Hendriks. In aanvallend opzicht was het qua score nog niet zo slecht, verdedigend ook niet zo zeer. Echter, JRC liet zich te veel van de wijs brengen door de pressie die Kimbria op het veld bracht. Hierdoor konden de Boxtelaren niet goed in het spel komen, maar ook konden zij Kimbria daardoor niet goed op afstand houden. Dit resulteerde in een kwarttussenstand van 17-14 in het voordeel van JRC.

Vervolgens was het tweede kwart niet veel beter. Sterker nog, JRC had heel veel moeite met de pressie. Zo werden veel ondoordachte opties genomen waardoor de aanval niet op gang kwam en Kimbria telkens daartegenover een score neerzette. Eveneens lieten de Boxtelaren het afweten in de verdediging. Zo kon Kimbria steeds makkelijke lay-ups lopen, dat kwart makkelijk uitlopen en dat kwart zelfs 22 punten scoren. Dit alles maakte dat JRC geïrriteerd raakte. JRC ging de rust in met een achterstand van vijf punten, 31-36.

BEDROEVEND

Na rust leek het er niet op dat het veel beter zo gaan voor JRC. Wel toonde de ploeg zich een stuk gretiger dan voor de pauze. Dit was ook te zien in het aantal vrij worpen, twaalf stuks in de eerste vijf minuten. Echter, louter drie werden er hiervan geraakt waardoor JRC niet echt loskwam. Uiteraard zijn de vrije worpen gratis punten, maar maakte JRC hier geen gebruik van. Wel wist Boxtel de stand weer gelijk te trekken. In het vierde kwart moest het dan maar gebeuren.

Tot zover was het absoluut geen mooie wedstrijd om te zien. Het spel van JRC was ronduit bedroevend en het leek er dan ook op dat het een collectieve offday was. Toch wist JRC het hoofd koel te houden het gehele vierde kwart. Zo werd dankbaar gebruikgemaakt van de vrije worpen die zij kregen van de scheidsrechter. Dit tezamen met een goede verdediging en rebounding zorgde ervoor dat JRC een klein gat kon slaan van uiteindelijk van zes punten. Hierdoor won de Boxtelse formatie de wedstrijd met 70-64.

Volgende week staat het duel tegen Tantalus op het programma, wederom een geduchte tegenstander voor de Boxtelse formatie.

(Top)scorers: Hendriks 25 punten; Van Loon (Teun) 16; Rooth 10; De Jongh 8; Stegeman 7; Gil Ortells 2.

FOTO BOVEN: JRC-speler Ian Rooth scoort tegen Kimbra. (Foto: Hans Verberk).