Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTEL VOORUIT BLIJ MET SAMENWERKING ROND EVENEMENT

'Herfstfair heeft eigen plekje gevonden'

MARC CLEUTJENS

Boxtel is klaar voor de vijfde editie van de Herfstfair. Zondag 2 oktober tussen 12.00 en 17.00 uur staat de Markt vol met een kleine dertig kramen en stands waar alles te zien, te ruiken, te voelen én te proeven is dat te maken heeft met de herfst. Stichting Boxtel Vooruit tekent voor de organisatie, maar weet zich gesteund door partners die zich graag verbinden aan de Herfstfair.

Tijdens de laatste vergadering zetten de vijf vrouwen van de Herfstfair-commissie deze week de laatste puntjes op de i. Tonny van Abeelen, Hanneke Ketelaars, Marion de Koning, Yvonne van de Nostrum en Monique Timmermans werken al maanden aan de voorbereidingen van het evenement waarmee Boxtel definitief de herfst inluidt. Dat gebeurt met sfeer en beleving, een evenement dat alle zintuigen moet beroeren en vooral geen gewone braderie mag zijn.

,,We gaan echt niet over één nacht ijs hoor", zegt Tonny. ,,In het voorjaar bezoeken we andere fairs om standhouders te vinden die passen in ons concept." Hanneke vertelt dat meteen na de Herfstfair een evaluatie volgt en plannen worden gesmeed voor de nieuwe editie. ,,Succesnummers vragen we om terug te keren, maar natuurlijk is het ook de kunst om elk jaar te vernieuwen", stelt ze. Marion vult aan dat verder gekeken wordt dan alleen Boxtel. ,,Natuurlijk benaderen we veel Boxtelse aanbieders van producten. Maar het is ook leuk om eens te kijken wat je elders kunt halen."

POTPOURRI

Het levert ook tijdens de vijfde editie van de Herfstfair een geweldige potpourri op van kraam- en standhouders die heerlijke producten presenteren die aansluiten bij de herfst. ,,We richten op de Markt een soort foodplein in waar iedereen die hapjes en drankjes serveert bij elkaar staat", vertelt Yvonne. ,,Het is leuk als je bij de ene kraam een hapje neemt en meteen daarnaast een glaasje bier of wijn kunt drinken." Op een andere plek is plaats voor creatieve uitingen, huiselijke spulletjes en woonaccessoires.

Op de lange lijst met deelnemers prijken veel namen uit Boxtel en omgeving. Van Soep d'Ing bijvoorbeeld, gerund door Ingrid van Veen uit Lennisheuvel. Of La Casa dei Cichetti, ook uit Lennisheuvel en bekend van heerlijke Italiaanse gerechten. ,,Eten is wel een dingetje op de Herfstfair hoor", glundert Monique. ,,Je kunt er terecht voor brood, taart, kaas, maar ook gedroogd fruit en paddenstoelen. Het aanbod zien we vooral als een aanvulling op alles wat je in de Boxtelse winkels kunt kopen. Geen concurrentie dus, maar een versterking van het centrum."

VERBINDING

Een sterke component van de Herfstfair is de verbinding die de organisatoren van Boxtel Vooruit zoeken én vinden met andere partijen. Dit jaar is dat onder meer de Werkgroep Lokale Agenda 21, die in de oude boomgaard een appelproeverij houdt, en Transition Town Boxtel. Deze organisatie houdt de Duurzame Week en combineert enkele activiteiten met de Herfstfair. ,,Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen evenement, maar we maken samen goede afspraken zodat we elkaar kunnen versterken", stelt Monique. ,,Zo is de opening van de Duurzame Week op onze Herfstfair en komt er een vlaggenlint van de Markt naar de boomgaard om publiek ook naar de appelproeverij te sturen." Ook met kunstroute De Rode Draad wordt nauw samengewerkt.

Boxtel Vooruit doet zelf meer dan alleen de organisatie voor haar rekening nemen. ,,Nee hoor, we steken ook zelf de handen uit de mouwen", lacht Yvonne. ,,We gaan daags voor de Herfstfair allemaal de keuken in om taarten te bakken. Hartige taarten en quiches, maar ook appeltaarten. Die verkopen we op de fair per punt om geld op te halen voor een lokaal goed doel."

Dit jaar is ervoor gekozen om twaalf leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum te ondersteunen die volgend voorjaar naar Bolivia reizen om weeskinderen te helpen. In de afgelegen stad Cochabamba gaan ze projecten ondersteunen van pater Theo Raaijmakers, die is verbonden aan de Boxtelse stichting Straatkinderen van Cochabamba.

DANSWORKSHOP

De muzikale omlijsting van de Herfstfair is ditmaal in handen van de Modern Classic Music School van Jeroen en Charlotte Pennings, die een aantal talenten afvaardigen. Verder is singer-songwriter Nick van Wyk uit Zaltbommel vastgelegd en verzorgt troubadour Jan van der Heijden uit Liempde enkele optredens. Kim van Casteren presenteert enkele dansworkshops, ook voor kinderen. Die kunnen trouwens ook aansluiten bij een kampvuur of gaan knutselen.

Gelet op de massale belangstelling tijdens eerde edities rekenen de organisatoren ook dit jaar op veel aanloop. De commissieleden van Boxtel Vooruit zeggen het eensgezind: de Herfstfair heeft een eigen plekje gevonden op de soms overvolle Boxtelse evenementenkalender.

De Herfstfair is gratis toegankelijk. De winkels in hartje Boxtel zijn zondag van 12.00 tot 17.00 uur geopend. (Foto: Peter de Koning).