Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BASISSCHOOL BLIJFT OOK NA VIER DECENNIA VERNIEUWEN

'De Beemden voelt als een warm nest'

HENK VAN WEERT

De leerkrachten van basisschool De Beemden zijn druk. Ja, óók met de voorbereidingen van het veertigjarig jubileum van de school dat morgen gevierd wordt. Maar vooral met zogeheten startgesprekken. ,,Dat is nieuw dit jaar en volgens mij zijn wij de enige school in Boxtel die ze houden. Leerkracht, ouders én de leerling zelf gaan samen rond de tafel om bij het begin van het schooljaar af te spreken hoe het welbevinden van het kind het best gestalte kan krijgen", aldus directeur Kees van den Boom.

Wat is nodig om het een fijn en vooral ook een goed schooljaar te laten worden? Die vraag staat centraal bij de startgesprekken. ,,We hielden die eerder al met de leerlingen van de groepen 7 en 8 en hun ouders, maar nu doen we het in alle groepen. Ja, ook al bestaat De Beemden veertig jaar, we blíjven vernieuwen", stelt Van den Boom die begin 2011 directeur werd van De Beemden en inmiddels ook de leiding heeft over de aanpalende sbo-school De Maremak.

BETROKKEN OUDERS

Adjunct-directeur Janny Verwijmeren knikt: ,,De startgesprekken moeten een extra impuls geven aan de missie die we uitdragen: 'Goed onderwijs in een veilige omgeving'. Iedereen moet zich hier prettig voelen op school. En wie de school verlaat, moet er met warme gevoelens aan terugdenken." Verwijmeren geeft al 38 jaar les aan De Beemden en kent de school aan het Apollopad als geen ander. Samen met de inmiddels gepensioneerde Marja Wiggers, die zelfs het prille begin veertig jaar geleden meemaakte en intern begeleider Peggie Peters vormt ze de werkgroep die het robijnen jubileum inhoud en vorm geeft. ,,Maar gelukkig hoeven we het niet met drieën te doen. Er zijn heel veel ouders die meehelpen. Sterker, er zijn meer ouders dan leerkrachten die zich hebben ingezet om de feestdag te organiseren. En die betrokkenheid van de ouders kenmerkt onze school", zegt voorzitter Peters van de jubileumwerkgroep.

Vorige week werd in deze krant al aandacht besteed aan de jubileumdag die morgen, vrijdag 30 september, wordt gevierd. Vandaag blikken de leerkrachten terug op de historie van de school. En dan is de inbreng van Wiggers en Verwijmeren onontbeerlijk. ,,Tja, uiteindelijk heb ik op heel wat verschillende locaties lesgegeven", zegt Wiggers, die in 2014 stopte met werken maar als vrijwilligster nog altijd nauw aan de jubilerende school is verbonden. ,,Eens even tellen. Ik ben in 1966 begonnen met het lesgeven aan kleuters op Duinendaal. We hadden destijds nog geen eigen gebouw. Daarna hebben we een jaar 'ingewoond' bij de Sint-Petrusschool op de Burgakker. Uiteindelijk betrokken we een semi-permanent gebouw aan de Albinonistraat. Dat brandde in 1992 af, net op het moment dat was besloten dat op die plek een nieuw schoolgebouw moest verrijzen."

Verwijmeren kan zich die brand nog helder voor de geest halen. ,,Op Bevrijdingsdag nota bene. Maar we hebben de leerlingen maar één dag thuis hoeven laten blijven. De brand was op dinsdagavond en woensdag kon er geen les worden gegeven. Maar op donderdag werden we al opgevangen door andere scholen." Wiggers: ,,En op vrijdag ging het geplande schoolreisje gewoon door; we lieten ons niet uit het veld slaan."

De nieuwe school die op de plek van de afgebrande Beemden verrees, werd tien jaar geleden verruild voor de huidige locatie aan het Apollopad. ,,En daarmee kwamen we eindelijk op de plek die we eigenlijk altijd al hadden gewild. Aan de 'overkant' van de Europalaan. Daar wonen ook de meeste van onze leerlingen." Het gebouw bood eerder onderdak aan openbare school De Brink, maar die fuseerde met De Oosterpoort tot De Spelelier zodat deze plek vrij kwam. ,,Maar we trokken er pas in nadat het gebouw helemaal was vernieuwd. Het is een fijn en open gebouw met veel licht", aldus Wiggers.

VERTROUWD

Momenteel telt De Beemden 213 leerlingen, maar dat waren er in het verleden veel meer. ,,Op het moment van de brand hadden we liefst elf lokalen en zo'n 350 kinderen op school", herinnert Verwijmeren zich. Wiggers knikt: ,,Dat was een toptijd!" Op de vraag waarom ze altijd aan De Beemden zijn blijven 'hangen', hoeven ze twee leerkrachten niet lang na te denken. ,,Dit is een fijne school met fijne collega's. Het voelt hier als een warm nest", zegt Verwijmeren. ,,We kennen elkaars achtergronden en het voelt vertrouwd", vult Wiggers aan.

Peters en Van den Boom kijken elkaar veelbetekenend aan als ze de twee juffen die al zo lang aan De Beemden zijn verbonden horen praten. ,,Mooier kunnen wij het niet zeggen", lacht de directeur.

BOVENSTE FOTO: Leerlingen van de jubilerende basisschool De Beemden gisteren tijdens het speelkwartier. (Foto: Peter de Koning).

De puinhopen van De Beemden, daags na de brand op Bevrijdingsdag 1992. (Foto: Piet van Oers).
Peggie Peters, Janny Verwijmeren, Marja Wiggers en directeur Kees van den Boom van De Beemden. (Foto: Henk van Weert).