De voorstelling 'Sous la toile de Jheronimus' beleeft de wereldpremière tijdens Festival Circolo. Deze voorstelling is een ode aan de befaamde schilder Jheronimus Bosch. (Foto: Antoine Rigot).
De voorstelling 'Sous la toile de Jheronimus' beleeft de wereldpremière tijdens Festival Circolo. Deze voorstelling is een ode aan de befaamde schilder Jheronimus Bosch. (Foto: Antoine Rigot). Foto: Marielle Wijffelaars

FESTIVAL CIRCOLO WORDT LEUKER DAN OOIT

Humor, emotie en spanning op Velder

MARIËLLE WIJFFELAARS

Een favoriete voorstelling? Die heeft directeur Marc Eysink Smeets van Festival Circolo niet. Hij staat voor honderd procent achter het programma van de zesde editie van het evenement en kan niet kiezen uit het omvangrijke aanbod. ,,Het festivalprogramma biedt écht voor iedere bezoekers wat wils."

Schateren van het lachen, ontroerd raken en zweet op je rug van de spanning; het is allemaal mogelijk tijdens Festival Circolo. Ook deze keer is de organisatie erin geslaagd een divers programma samen te stellen waar letterlijk ruimte is voor een lach en een traan.

Als één van de aanraders noemt Eysink Smeets de voorstelling Le Vide dat op de planken wordt gebracht door Fragan Gehlker, Alexis Auffray en Maroussia Diaz Verbèke. ,,Die is gebaseerd op een Griekse mythe", vertelt de directeur enthousiast. ,,Ik garandeer dat het zweten wordt van de spanning, het is een integere en indrukwekkende voorstelling."

SPANNEND...

Maar ook 'Sous la toile de Jheronimus' van Cie Les Colporteurs is volgens Eysink Smeets een van de hoogtepunten. De voorstelling - een ode aan de befaamde schilder Jheronimus Bosch - beleeft haar wereldpremière tijdens Festival Circolo en hangt samen met het Jeroen Bosch-jaar. Eysink Smeets: ,,Ik denk dat deze voorstelling artistiek heel interessant wordt. Ik heb het zelf ook nog niet gezien, want het gezelschap is nog druk aan het repeteren. Volgende week zie ik pas hoe de voorstelling in elkaar zit. Een spannend en bijzonder moment..."

Festival Circolo wil meer doen dan alleen vermaken. Het programma onderscheidt zich dan ook in twee categorieën: de zogeheten allemansvrienden - shows die iedereen leuk vindt - én artistieke voorstellingen die vernieuwing bieden. ,,Het is te makkelijk om een hitparade te presenteren, je moet als festival ook innovatief blijven. Mensen moeten verrast worden door nieuwe technieken of onverwachte wendingen. Er is niks mis met een voorstelling waar bezoekers vooral blij van worden en om moeten lachen, maar het artistieke aspect is voor ons als organisatie minstens zo belangrijk", stelt Eysink Smeets.

VERRASSEN

De programmering van de editie van 2016 is dan ook zeer gevarieerd: van urban sports en acrobatische toeren tot ingetogen dans en aansprekende mimiek. Als voorbeeld noemt Eysink Smeets de voorstelling Fidelis Fortibus van Circus Ronaldo, die zowel ontroerend als hilarisch is. Maar ook de groep Panama Pictures uit 's-Hertogenbosch belooft een opwindende show te laten zien op landgoed Velder. ,,Je moet het gewoon ervaren", stelt de festivaldirecteur. ,,Laat je verrassen door de artiesten en ga erin mee. En: lees goed de omschrijving van de voorstellingen, want smaken verschillen en niet iedereen vindt hetzelfde leuk of interessant."

Ook dit jaar werkt de festivalorganisatie weer nauw samen met de twee circusopleidingen in Tilburg en Rotterdam. Studenten van de Academy for Circus and Performance Art (ACaPA) uit Tilburg waren deze week zelfs al druk bezig op het Liempdse landgoed om hun voorstelling Circuswoud vorm te geven. Hierin nemen de studenten bezoekers mee het landgoed op waar ze zullen worden verrast met een indrukwekkend spektakel. Deze voorstelling kent een beperkte capaciteit en reserveren wordt aanbevolen.

De kaartverkoop is inmiddels van start gegaan en volgens Eysink Smeets verloopt deze erg goed. ,,We lopen iets voor op schema, dus tot nu toe ben ik tevreden", zegt hij. ,,Maar uiteindelijk beslissen de meeste bezoekers pas in de laatste twee weken voor het festival dus de verkoop is grotendeels daarvan afhankelijk." Om regen of kou maakt de directeur zich geen zorgen. ,,In de tenten is het droog, warm en gezellig."

KAARTEN KOPEN

Informatie over de voorstellingen en het volledige programma is te vinden op www.festivalcircolo.nl. Ook kaarten en passe-partouts kunnen via deze website worden aangeschaft.