Circus Ronaldo brengt de voorstelling Fidelis Fortibus. ,,Ontroerend en hilarisch
Circus Ronaldo brengt de voorstelling Fidelis Fortibus. ,,Ontroerend en hilarisch", aldus Eysink Smeets. (Foto: Benny de Grove). Foto: Marielle Wijffelaars

• landgoed velder maakt zich op voor 10 dagen circolo • festival kiest voor nieuwe opzet

Festival Circolo: ultiem sprookje op landgoed Velder

MARIËLLE WIJFFELAARS

Een nieuwe naam, andere opzet en een modernere uitstraling. Wie denkt dat de organisatie van Festival Circolo na vijf succesvolle edities achterover leunt, heeft het mis. Sinds de eerste editie in 2007 probeert de organisatie van het succesvolle circustheaterfestival elke twee jaar een vernieuwend evenement te brengen waarin theater en nieuwe circusvormen centraal staan. En ook dit jaar belooft Festival Circolo een afwisselende programma voor jong én oud op landgoed Velder.

De meeste mensen kennen het festival onder de naam Circo Circolo, maar van deze benaming werd dit jaar afscheid genomen. De reden? Het bleek een tongbreker te zijn voor mensen. Ook wilde festivaldirecteur Marc Eysink Smeets beter uitleggen waar het evenement voor staat. ,,Het is een festival, geen ouderwets circus", vertelt hij. ,,Met de nieuwe naam wilden we direct duidelijk maken wat bezoekers kunnen verwachten: een eigentijds festival."

De voorbereidingen voor de nieuwe editie dat in de herfstvakantie - van 21 tot en met 30 oktober - wordt gehouden op landgoed Velder in Liempde, zijn in volle gang. In het kantoor van Eysink Smeets in 's-Hertogenbosch staan dozen met programmaboekjes klaar om verspreid te worden, er zijn borden geplaatst langs wegen én via social media probeert de organisatie zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken. Want Festival Circolo is weliswaar een bekend evenement voor mensen in de regio Boxtel, de organisatie wil het festival nóg meer onder de aandacht brengen. ,,En dat betekent dus ook dat we elk jaar moeten vernieuwen. Alleen op die manier blijft een evenement interessant voor bezoekers", legt Eysink Smeets uit. ,,Trouwe bezoekers zullen ook merken dat er tijdens deze editie wat dingen veranderd zijn."

HELDER VELDER

De opvallendste aanpassing is wellicht het afscheid van de in het oog springende Briantelli-foyer waar tijdens voorgaande edities de horeca, informatiebalie, ontvangstruimte én kinderpiste gevestigd waren. De grote tent is vervangen door een transparant restaurant waardoor bezoekers uitkijken over het festivalterrein. Eysink Smeets: ,,Voorheen kwamen mensen binnen in die grote afgesloten tent en wandelden vanuit daar naar hun voorstelling. De beleving op het terrein zelf ging aan veel mensen voorbij en dat is jammer. Het landgoed is zo sfeervol en we hebben besloten daar meer gebruik van te maken." Vanuit het transparante restaurant met de naam 'Helder Velder' hebben bezoekers tijdens hun diner zicht op de circustenten, kampvuren en de horeca. Want verspreid over het terrein zijn foodtrucks te vinden waar drankjes en kleine hapjes worden verkocht. Ook nieuw zijn de twee kleinere tenten waar doorlopend korte voorstellingen te zien zijn.

Ook de kinderpiste - voorheen in de Briantelli-foyer - is verdwenen. Kinderen die zich tussen de voorstellingen door zelf willen bekwamen in circustheater, kunnen terecht op de zogeheten playground tussen de grote tenten. Eysink Smeets: ,,De gekleurde circusattributen zijn verdwenen. Die ballen en knotsen deden teveel denken aan het traditionele circus en dat is juist níet waar Festival Circolo voor staat." Daarom hebben deze attributen plaatsgemaakt voor tonnen waar kinderen op een fantasierijke manier zelf toeren mee uit kunnen halen. De Boxtelse basisschooljeugd wordt hier al op voorbereid. In samenwerking met Stichting Brede Scholen Boxtel krijgen de leerlingen les in modern circustheater, deze lessen zijn geïnspireerd op de voorstelling Sous la toile de Jheronimus die speciaal voor Circolo is gemaakt. ,,Kinderen zijn creatief en we proberen hen dat te laten gebruiken in de lessen. Want vernieuwing is voor Festival Circolo ook heel belangrijk. Geen alledaagse circusshows, maar verrassende en bijzondere voorstellingen. Daar staan we voor."

WAUW-GEVOEL

Al sinds jaar en dag is het festival te vinden op landgoed Velder, traditiegetrouw in de herfstvakantie. De locatie zorgde bij de organisatie direct voor een 'wauw-gevoel'. ,,Het is een magische plek", zegt de festivaldirecteur trots. ,,We zijn erin geslaagd het ultieme sprookje te realiseren op een heel sprookjesachtige plek. En als het aan mij ligt, blijft Circolo dus ook op deze plek." Maar hoe prachtig het landgoed en de ligging ook zijn, Eysink Smeets erkent dat er ook wat nadelen aan kleven. ,,De ligging middenin Het Groene Woud is de grote kracht én de zwakte. De bereikbaarheid is lastig; mensen moeten bewust naar het evenement toe gaan en komen niet zomaar even langs gefietst. Dat heeft gevolgen voor de horeca-inkomsten en dus ook voor ons financiële plaatje." Lachend vult hij aan: ,,Maar de voordelen zijn nog altijd sterker. We zijn allemaal nog steeds onder de indruk van deze sfeervolle plek."

De financiering van Festival Circolo blijft elke editie een uitdaging, meldt Eysink Smeets. Lange tijd leek het erop dat het circustheaterfestival geen subsidie meer zou ontvangen van het rijk, vorige week werd bekend dat Circolo tóch kan rekenen op een bijdrage. En dát biedt perspectief voor de toekomst. ,,De edities van 2018 en 2020 zijn daarmee gegarandeerd", meldt de festivaldirecteur. ,,Natuurlijk moeten we daarnaast ook zoeken naar sponsors en fondsen, maar deze toezegging van het rijk geeft wel rust. We kunnen vooruit kijken én meer tijd besteden aan internationale samenwerking en het steunen van talent." Lachend: ,,Aan ambitie ontbreekt het ons zeker niet..."

FOTO LINKSBOVEN: Circus Ronaldo brengt de voorstelling Fidelis Fortibus. ,,Ontroerend en hilarisch", aldus Eysink Smeets. (Foto: Benny de Grove).

FOTO RECHTSBOVEN: De 22 acrobaten van Compagnie XY vliegen en zweven door de lucht tijdens Festival Circolo. (Foto: Christophe Raynaud de Lage).

De 22 acrobaten van Compagnie XY vliegen en zweven door de lucht tijdens Festival Circolo. (Foto: Christophe Raynaud de Lage).