Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

'MEER BEGRIP VOOR OUD-STRIJDERS'

Veteranendag trekt tachtig deelnemers

De Boxtelse en Haarense veteranen kwamen zaterdag bij elkaar in gemeenschapshuis De Rots in Boxtel voor de jaarlijkse veteranendag. Ongeveer tachtig oud-strijders alsmede burgemeesters Mark Buijs (Boxtel) en Jeannette Zwijnenburg (Haaren) waren aanwezig bij de bijeenkomst die werd georganiseerd door Stichting Veteranen Boxtel.

Voorzitter Theo Raaijmakers van de stichting Veteranen Boxtel heette alle bezoekers welkom en ging in op het begrip 'stoere veteraan': jongemannen die gedurende een periode in oorlogsgebied hadden doorgebracht werden gezien als ongeschonden door de omstandigheden waaronder ze hadden moeten opereren. Vroegere oorlogsfilms bevestigen dat beeld. In de jaren zeventig kwam er een kentering, onder meer met de film The Deer Hunter. In Amerika werd het begrip PTSS geformuleerd voor veteranen die lichamelijk ongedeerd waren maar geestelijk wel degelijk gewond waren. Raaijmakers: ,,We kunnen constateren dat de Nederlandse samenleving goed op weg is naar meer begrip voor veteranen."

Burgemeester Zwijnenburg memoreerde hoe Haarense veteranen in het recente verleden naar wegen zochten om hun veteranendag te continueren. Zo werd aansluiting bij Boxtel gezocht, waarmee nu voor de derde keer veteranendag werd gehouden. ,,Er is inmiddels wel een enquĂȘte gehouden in Haaren en men wil in de toekomst graag weer een eigen veteranendag." De Boxtelse burgemeester Buijs vertelde dat hij als burgemeester bij menige gelegenheid ambtshalve aanwezig is. Het valt hem daarbij op dat hem daarbij door bejaarde veteranen dingen worden verteld die hen bezighouden en betrekking hebben op hun inzet. Kijkend naar de huidige situatie wereldwijd, met zijn vele brandhaarden, lijkt het onvermijdelijk dat daar ook in de toekomst militaire inzet nodig zal blijven.

Aansluitende volgden twee minuten stilte om hen die niet terugkeerden te gedenken. Kort daarna betraden de regimentsadjudant der Genie en een marketentster het podium. De marketentster werd vroeger ook wel wasvrouw genoemd omdat ze onder meer de was voor de soldaten deed; ze werd vooral bekend door haar vaatje met jenever. Terwijl de adjudant zijn verhaal deed, werden in de zaal glaasjes jenever rondgedeeld. Na het maken van een groepsfoto, genoten de veteranen van een maaltijd met natuurlijk de bekende blauwe hap. Na de middag volgde nog gezellig samenzijn onder het genot van een drankje en de mogelijkheid de tentoongestelde vitrines en videobeelden van Bravo Compagnie Zuid uit Valkenswaard te bekijken. (Foto: Ruud van Nooijen).