Herman van Dijk en Jo Hazenberg (in gesprek met een wijkagent) bemannen een kraam met tweedehands spulletjes. Met de verkoop ervan wordt de clubkas van het Dükerskoor gespekt. (Foto: Peter de Koning).
Herman van Dijk en Jo Hazenberg (in gesprek met een wijkagent) bemannen een kraam met tweedehands spulletjes. Met de verkoop ervan wordt de clubkas van het Dükerskoor gespekt. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

'EEN SIMPELE FORMULE, MAAR WEL ALTIJD SUCCESVOL'

Boxtel Oost Dag is een blijvertje

HENK VAN WEERT

,,Wat de succesformule is van de Boxtel Oost Dag? Gewoon, relatief simpel van opzet, laagdrempelig en altijd mooi weer. Mijn vrouw en ik blijven er altijd voor thuis en komen er graag. Er staan heel veel leuke kraampjes, er is veel informatie te vinden over tal van organisaties en er klinkt volop muziek. Kortom, een heel leuk evenement." Aad van den Helm genoot zondag met volle teugen van het zonovergoten evenement. Maar hij niet alleen. Ook heel veel anderen...

De zesde editie van de Boxtel Oost Dag verschilde qua opzet nauwelijks van andere jaren. En dat is ook juist de bedoeling, liet voorzitter Jan de Vreede van het wijkorgaan Boxtel-Oost na afloop weten. Toch was de publieke belangstelling anders, merkte hij. ,,In andere jaren hadden we altijd een piekmoment en was het ervoor en erna duidelijk minder druk. Nu is er doorlopend volk op de been geweest en dat is eigenlijk beter. De Boxtel Oost Dag heeft definitief een plaatsje op de evenementenkalender verworven en zal nooit meer verdwijnen", klinkt het enthousiast. De Vreede schat in dat het evenement deze keer zo'n vijfduizend bezoekers trok.

Bezoeker Van den Helm is blij met de Boxtel Oost Dag. ,,Ik woon nu veertig jaar in deze wijk en er gebeurt doorgaans weinig als het om evenementen gaat. Dit is echt een leuke dag voor de wijkbewoners. Compliment aan de organisatoren." Die organisatoren dat zijn de bestuursleden van het wijkorgaan en vertegenwoordigers van de diverse buurtverenigingen.

HEERLIJK GENIETEN

Op een traject van circa een halve kilometer tussen winkelcentrum Oosterhof en gemeenschapshuis De Rots staan tientallen marktkramen en standjes opgesteld. Mensen, veelal uit de wijk zelf, verkopen er bijvoorbeeld zelfgemaakte sieraden, schilderijen of herfstdecoraties. Ook de handel in tweedehands spulletjes slaat aan. Kinderen mogen een brandweerspuit bedienen en een kijkje nemen in een politieauto. Verenigingen en stichtingen geven uitleg over hun werkzaamheden, zoals de Reddingsbrigade en Ouderen in Regie.

DOORLOPEND MUZIEK

Doorlopend klinkt muziek op drie vaste punten: nabij de Poolse specialiteitenzaak Lukullus, bij gezondheidscentrum De Vier Kwartieren en De Rots zijn er optreden van onder meer het Dükerskoor, Wereldkoor en het Liempdse popkoor Voices, maar ook van blaasorkesten als 't Herriemenieke, de Gimmese Kapel, The Ducktownband, De Volle Bloas en De Aggemarvanhuisaf Band. Het zijn allemaal ingrediënten om, onder een tropisch najaarszonnetje, heerlijk te genieten; óók op de terrassen.

FOTO BOVEN: Herman van Dijk en Jo Hazenberg (in gesprek met een wijkagent) bemannen een kraam met tweedehands spulletjes. Met de verkoop ervan wordt de clubkas van het Dükerskoor gespekt. De overige koorleden verzorgden, net als heel veel andere muziekgroepen, diverse optredens tijdens de Boxtel Oost Dag. (Foto's: Peter de Koning).

Boxtel

Tweedehands markt

De opbrengst van de maandelijkse tweedehands markt in gemeenschapshuis De Rots (Nieuwe Nieuwstraat) komt steevast ten goede aan lokale goede doelen. Zaterdag 1 oktober is dat niet anders. Bezoekers betalen één euro entreegeld. De markt duurt van 13.00 tot 16.00 uur. Verkooptafels kosten drie euro per stuk en zijn te huur euro via telefoonnummer (0411) 68 36 75 of 60 10 36.


Gezellige buurtbarbecue in Hendrik Verheeslaan

Omwonenden van het grasveldje tussen de Hendrik Verheeslaan en de Berkengaard in Boxtel hebben zondag voor de eerste keer deelgenomen aan de landelijke Burendag. Op het grasveldje tegenover basisschool De Vorsenpoel werd een gezellige barbecue gehouden. Zó gezellig dat het niet bij deze ene keer blijft, meldt Miriam van Breugel.

Samen met Janneke Bressers en Maria Scheutjens nam Van Breugel het initiatief voor de Burendag. ,,Maar gelukkig hoefden we het niet alleen te doen. We werden bijgestaan door enthousiaste helpers die zich hadden aangemeld. Iedereen heeft zich van zijn beste kant laten zien." Uiteindelijk deden 25 volwassenen en zeven kinderen mee.

Enkele buren hadden een heerlijke salade gemaakt voor bij de barbecue en iedere deelnemer nam zijn eigen drankjes mee. Ook werden tafels, stoelen en partytenten tevoorschijn gehaald. Een springkussen voor de kleintjes ontbrak niet. Bovendien was er gelegenheid om een balletje te trappen.

LEKKER KNUS

Voor de Burendag kregen de bewoners volop medewerking van enkele ondernemers in winkelcentrum Oosterhof. Cafetaria 't Lambertje sponsorde de ijsjes voor de jeugd, Jumbo maakte een mooi prijsje voor het vlees en bakker Gradjan Buss schonk enkele stokbroden. ,,We hadden geluk met het weer. Dat het aan het begin van de avond even wat regende mocht de pret niet drukken. Het was lekker knus in de partytenten en onder de carport", grinnikt Van Breugel, die sinds april aan de Hendrik Verheeslaan woont. Ze vervolgt: ,,Het is een begin. Volgend jaar doen we weer mee met Burendag. En wie weet, komt het ooit nog wel eens tot een heuse buurtvereniging..."


Speelgoedbeurs De Rots

In gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat wordt woensdag 12 oktober een kinderkleding- en speelgoedbeurs georganiseerd. In 65 kramen verkopen particulieren kleding en speelgoed. De Rots gaat open om 20.00 uur. De entree bedraagt 1,50 euro.

Op het plein voor winkelcentrum Oosterhof stond een opblaasbaar pannavoetbalveldje. De kinderen konden zich er sportief uitleven.
Ook de jeugd vermaakte zich prima tijdens de Boxtel Oost Dag. Faes Entertainment had bij gemeenschapshuis De Rots tal van kinderspelen en luchtkussens opgesteld.