WETHOUDER: 'OVERLEG MET POLITIE'

'Kasteren' wil aandacht voor gevaarlijke wegen

MARIËLLE WIJFFELAARS

Meerdere ongevallen in de buurtschap Kasteren vormden voor buurtbewoners aanleiding om een brief te sturen naar wethouder Herman van Wanrooij. De bezorgde bewoners vragen hierin aandacht voor de - in hun ogen - gevaarlijke verkeerssituaties in de Gemondesestraat, Kasterensestraat, Molendijk en Savendonksestraat. Wethouder Van Wanrooij zegde deze week toe in overleg te gaan met betrokkenen én op korte termijn de slechte staat van de wegen aan te pakken.

,,De wegen in dit buitengebied zijn levensgevaarlijk", stelt Maaike van de Laar namens de buurtbewoners. ,,De bermen zijn slecht en er zitten gaten in het wegdek. Dat heeft al diverse malen voor problemen gezorgd."

Maar dat is voor de buurtschap Kasteren niet het enige probleem. Ook het rijgedrag van automobilisten en vrachtwagens baart de bewoners zorgen. Hoewel alleen bestemmingsverkeer door deze straten mag rijden, houden vrachtwagenchauffeurs zich daar volgens Van de Laar niet aan: ,,Zo'n negentig procent heeft hier niets te zoeken."

TIJD VOOR ACTIE

Voorts zouden automobilisten regelmatig te hard rijden in het gebied dat is aangemerkt als 60 kilometer-zone. Volgens de buurtbewoners resulteert dat regelmatig in ongevallen. Zo werd vorige week nog een fietser aangereden. Van de Laar: ,,Het gaat om ongeveer drie ongevallen per maand, waar ook de ambulance en politie voor in actie moeten komen."

In een brief aan wethouder Van Wanrooij vragen de bewoners om actie. De buurt wil graag meer snelheidscontroles, aanpak van het wegdek én verkeersremmende maatregelen zoals verkeersdruppels in de weg. ,,De situatie wordt steeds gevaarlijker. Het is tijd voor actie."

BORDEN PLAATSEN

Van Wanrooij erkent dat in de betreffende straten regelmatig te hard wordt gereden. De weg kent lange stukken waar automobilisten het gaspedaal extra intrappen. ,,Ook zijn de wegen smal dus goed uitkijken is van belang", stelt de wethouder. Binnenkort vindt er overleg plaats met de politie Boxtel en wordt bekeken of er vaker gehandhaafd kan worden. Ook wil Van Wanrooij meer bewustwording creëren bij automobilisten, bijvoorbeeld door borden te plaatsen waarop wordt gemeld dat er fietsers op de rijbaan fietsen. ,,Dat kan ervoor zorgen dat autobestuurders meer rekening houden met het vele fietsverkeer op de weg en hun snelheid aanpassen." Hij komt hiermee tegemoet aan de wens van zijn politieke partij INbox die zich al langer hard maakt voor de veiligheid van fietsers.

AANDACHT

Op korte termijn wordt in ieder geval onderhoud gepleegd aan de weg waarbij de randen worden aangepakt, kuilen dicht gaan én bermen veiliger worden. Ook gaat de wethouder in gesprek met buurtbewoners over de situatie. ,,Gezamenlijk moeten we gaan kijken naar een goede oplossing", aldus Van Wanrooij.

Als mogelijkheid oppert hij onder meer een vrijliggend fietspad naast de smalle wegen op Kasteren. ,,Daarbij moeten we natuurlijk wél rekening houden met de ligging in Het Groene Woud, maar dat is wellicht juist een goede combinatie", stelt de wethouder. ,,Maar we beginnen met het onderhoud aan de wegen en handhaven én roepen mensen op met aandacht te blijven deelnemen aan het verkeer."