Afbeelding
Foto: Peter de Koning

eerste editie trekt bijna tweehonderd deelnemers

Profielloop Gemonde smaakt naar meer

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Wat begon als een eindexamenopdracht, eindigde zondag in een gezellig hardloopevenement in Gemonde. Daar vond de Profielloop plaats. Een lang en kleurig lint van hardlopers kwam door de Gemondse straten. De loopwedstrijd voor kinderen en volwassenen trok bijna tweehonderd deelnemers.

Terwijl hun mentor het startschot gaf voor de hardloopwedstrijd (5,5 en 11 kilometer), nam de profielwerkstukbegeleider van David Mornout en Robin Bogers deel aan de Profielloop. ,,Hij is gymleraar, dus hij moest wel", lacht David. De tiener uit Gemonde is tevreden met het loopevenement in zijn dorp. ,,We hadden al snel door dat we dit niet alleen konden organiseren en het is fijn dat er vandaag zoveel vrijwilligers zijn die wilden helpen, zoals enkele leden van atletiekvereniging Marvel."

Start- en finishplek was het parkeerterrein bij voetbalvereniging Irene aan de Kaal Hoefsteeg. Via de sportaccommodatie maakten de deelnemers een ronde door het Gemondse buitengebied. De organisatie koos met name voor onverharde paden. ,,Dat was soms zwaar, maar wél leuk", vond Netty Bronkhorst. De hardloopster nam deel aan de 11 kilometer en reisde speciaal vanuit Vuren (bij Gorinchem) naar Gemonde om deel te nemen aan het sportieve evenement. ,,Ik zocht nog een leuk wedstrijdje ter voorbereiding op een ander evenement dat volgende week zondag plaatsvindt. Het was genieten in Gemonde."

ingemaakt

Voordat de hardlopers die 5,5 en 11 kilometer aflegden van start gingen, was het de beurt aan de jeugd. Voor hen was een rondje van een kilometer uitgezet en na drieënhalve minuut was de winnaar, Levi Scheutjens uit Boskant, alweer terug. Laurie Janssens (11) uit Boxtel finishte als eerste meisje in een tijd van drie minuten en vijftig seconden. Haar drie jaar jongere broertje Tygo finishte een seconde voor haar en was daar opgetogen over. ,,Ik heb mijn zus ingemaakt", zei hij triomfantelijk. ,,En ik sta op het podium", glunderde het meisje. Twee trotse lopers dus... ,,En als papa geen last had van zijn knie, had hij óók meegedaan aan de Profielloop", vertelde Laurie. De Kidsrun trok veertig deelnemers.

Daarna was het de beurt aan de volwassenen én enkele stoere kinderen die meer dan één kilometer wilden hardlopen. De toeschouwers waren lichtelijk verbaasd toen de winnaar van de 5,5 kilometer na ruim 23 minuten over de streep kwam: de 11-jarige Robin Schneider uit Gemonde. ,,Elf kilometer was nog te ver voor mij", lachte de jongen nadat hij was bijgekomen van zijn inspanning. De tiener doet aan shorttrack en langebaanschaatsen. ,,En af en toe ga ik joggen", vertelt Robin. Hij is trots op zijn prestatie. ,,Van de jury moest ik achteraan starten, maar ik ben achter een grote meneer gaan staan. Het was een zware route, maar ik werd goed aangemoedigd door de mountainbiker die voor me fietste."

Marvel-atleet Tony de Groot kwam als eerste over de streep na 11 kilometer. Hennie Groenendaal uit Schijndel finishte na 42 minuten. En dat was eigenlijk niet de bedoeling... ,,Ik had me ingeschreven voor de 5,5 kilometer, maar bij de splitsing was voor mij niet helemaal duidelijk waar ik naartoe moest. Uiteindelijk heb ik 11 kilometer gelopen." Hij kon er wel om lachen. ,,Samen met mijn dochter train ik om 10 kilometer aan een stuk te kunnen lopen. Dat is vandaag ruimschoots gelukt...".

Duidelijk was dat de meeste lopers vooral hadden genoten van de wedstrijd in Gemonde. Of er volgend jaar weer een Profielloop is? Dat durven organisatoren David en Robin nog niet te zeggen. De eerste editie smaakt in ieder geval naar meer...

FOTO BOVEN: Een deel van het parcours van de Profielloop in Gemonde liep langs de Dommel. (Foto's: Peter de Koning).

De start van de Kidsrun. Links de latere winnaar: Levi Scheutjens.