Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

bewoners van de rietstok steken handen uit de mouwen

Burendag: perfect om tuin te verfraaien

,,De ene bewoner helpt met planten, terwijl de ander zorgt voor de koffie. Dat is het leuke: iedereen heeft een taak en samen zorgen we ervoor dat de binnentuin er fraaier uit ziet", aldus bewoner Ad van Els. Hij en de andere huurders van De Rietstok, het complex dat in 2003 in Gemonde werd gerealiseerd, gebruikten Burendag om de binnentuin te verfraaien met struiken en planten.

De Rietstok in de dorpskern van Gemonde telt momenteel veertien bewoners. Waar het complex in eerste instantie bedoeld was voor senioren, is er nu sprake van een gemêleerd gezelschap mensen tussen de 45 en 83 jaar. Van de meeste huurders liggen de voordeuren van hun woningen aan de binnentuin. ,,Dan heb je toch een gezamenlijke verantwoordelijkheid om deze tuin op orde te houden", stelt Van Els. Al langer hebben de bewoners het plan om de tuin te verfraaien met bloemen en planten. ,,Huis en Erf, de corporatie van wie we de woningen huren, wees ons op Burendag", legt Van Els uit. Via het Oranjefonds is een bijdrage gevraagd voor de aanschaf van groen. Van Els: ,,Burendag is voor ons een mooie gelegenheid om deze werkzaamheden uit te voeren. We hebben gekozen voor hortensia's en andere struiken die mooi gaan bloeien."

activiteit met vervolg

Zondag waren enkele vrijwilligers al voor tien uur aan de slag om de planten en struiken een plek te geven in de tuin. Andere bewoners kwamen vervolgens naar buiten om hand- en spandiensten te verrichten. Nadat al het plantmateriaal in de grond stond, kreeg de 83-jarige Dora den Otter - oudste bewoner van De Rietstok - de eer om de tuin te heropenen en een lintje door te knippen dat tussen twee nieuwe boompjes was gespannen. ,,Het ziet er geweldig uit", vond ze.

Na afloop van de werkzaamheden was het tijd voor koffie en worstenbroodjes in de gemeenschappelijke huiskamer van het complex. Van Els: ,,Deze Burendag is voor ons een activiteit met een vervolg. We gaan namelijk ook zorgen voor het onderhoud van de planten en struiken. We zijn allemaal blij met het resultaat. Volgende zomer, als alles in bloei staat, ziet de tuin er nóg fraaier uit..."

FOTO ONDER: Bewoners van De Rietstok gebruikten Burendag om de binnentuin een opknapbeurt te geven.