Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

TYLER ELTINK KAMPIOEN DMX-ZUID MOTORCROSS

Bijzondere zege op bijzondere datum

MARIËLLE WIJFFELAARS

Met zijn elf jaar is Tyler een van de jongste rijders, maar zijn leeftijd bleek geen belemmering op weg naar de titel. Niet zo gek ook, want Tyler zat als peuter al op een quad. ,,De buurman had een kleine quad en daar mocht ik op rijden", vertelt Tyler. Moeder Nicole vult aan: ,,Er zat een afstandsbediening bij en wij konden zijn snelheid regelen. Want Tyler ging toen al het liefst zo hard mogelijk..." Toen Tyler vier jaar was, kwam er een klein motortje waar hij zelf op kon rijden. En deze werden steeds groter. ,,Ik oefen niet hier in de straat hoor", zegt hij lachend. ,,Ik train op speciale crossbanen in de regio, waaronder in Rosmalen en Oirschot."

Dat Tyler juist op 25 september een kampioenstitel behaalde, is voor hem extra bijzonder. Niet alleen verscheen hij met rugnummer 25 aan de start, het is in meerdere opzichten een speciale datum voor het gezin Eltink. Moeder Nicole: ,,Zijn beide opa's zijn op de 25e overleden én Tyler is op de 25e geboren. Het getal 25 loopt echt als een rode draad door ons leven. Het maakt deze titel zo bijzonder."

De Boxtelse crosser zit in groep 8 van basisschool De Vorsenpoel en zijn klasgenootjes weten dankzij een spreekbeurt ook van alles over motorcross. ,,Ze vinden het wel leuk dat ik kampioen ben geworden", zegt Tyler. ,,Het is niet mijn eerste titel, want in de 65cc ben ik ook DMX- en West Brabant kampioen geworden én ik heb twee keer de landelijke finaledag van de DMX gewonnen. Wat ik wil bereiken? Ik wil gewoon lekker blijven crossen."

Net zover komen als zijn idool Jeffrey Herlings - die deze week met het landenteam zilver haalde op het WK - dat zou Tyler wel willen. ,,Maar die kans is heel klein", denkt hij. Want niet alleen moet hij dan nóg meer trainen, er hangt ook een prijskaartje aan. Dankzij verschillende sponsors kan Tyler zijn sport uitoefenen, want de materialen zijn duur. Ook gaat er veel tijd zitten in het trainen én de wedstrijden. ,,Het is soms passen en meten, maar we hebben het er graag voor over", zegt moeder Nicole. Volgend jaar gaat Tyler naar het voortgezet onderwijs maar stoppen is dan niet aan de orde. Tyler: ,,Ik moet mijn huiswerk goed plannen. Want crossen blijf ik doen."

FOTO BOVEN: Tyler Eltink in actie op zijn motor. De elfjarige werd zondag kampioen. (Foto: Jeroen van Esch).


Libreteam 't Ivoor kan juiste vorm niet vinden

Het eerste libreteam van de Boxtelse biljartvereniging 't Ivoor heeft de juiste vorm nog niet te pakken. De spelers waren kansloos tegen De Hazelaar 2.

Het vaandelteam van 't Ivoor in de librecompetitie die de nederlaag leed, bestaat uit Theo Verhagen, Don van der Wiel en Chris Fasseur. Het tweede team heeft die vorm wél te pakken en won ruim van De Hazelaar 3. Cees van Eindhoven stal de show met zijn moyenne van 19,44 in het kaderspel. Emanuel Coort en Henk van Kollenburg wonnen ook. Het derde team speelde gelijk. Peter van Giersbergen en Ad van Os wonnen voor `t Ivoor. Emanuel Coort behaalde zeven punten. De biljarters van het vierde libreteam leden een nipte nederlaag. Theo van Dongen won zijn partij terwijl Gerard de Beer en Math Hendriks genoegen moesten nemen met ieder negen punten.

Bij de afdeling recreanten libre zegevierden alle teams van 't Ivoor. Het eerste team verpletterde NGTR 1. Theo Verhagen, Fouad Hasbani en met name Henk van Boxmeer, die een moyenne noteerde van 4,64. wonnen hun partijen. Toon Bevers scoorde acht punten. De biljarters van het tweede team wonnen nipt hun ontmoeting. Leo Huijbers en Wim Bekkers zorgden voor de winstpartijen terwijl Ad Habraken en Frans Klein te veel punten lieten liggen.

Wim van Dijk en Frans Maas waren de uitblinkers van het derde team, terwijl Frans van de Boogaard en Harrie Verhoeven moesten buigen voor hun tegenstanders. De vierde ploeg van 't Ivoor pakte uit met een maximale score van veertig punten. Henk de Koning, Math Hendriks, Jan Meeuwis en Theo van Dongen wonnen allen hun partij.

Team 5 van de afdeling recreanten driebanden herstelde zich enigszins van een slechte competitiestart en won. Wim van Gils en Cor van Alphen zegevierden, Frits Radema scoorde zeven punten. De zesde ploeg van 't Ivoor speelde een verdienstelijke remise tegen Het Groene Laken 1 uit Boxtel. Jacques van Loon en Fouad Hasbani wonnen hun partij, Theo van Dongen behaalde slechts vijf punten. Team 7 leed een nederlaag, alle drie partijen werden verloren.

Het driebanden groot team won in Vught van Rio Bar 2. Louis van der Meijden redde de eer door zijn partij te winnen met een moyenne van 0,698. Leo van Westelaken verloor weliswaar zijn partij met zeven punten maar kreeg drie punten omdat zijn tegenstander reglementair te hoog boven zijn opgegeven moyenne speelde. Bernhard Legierse onderging hetzelfde lot. Ook hij verloor met vijf punten en kreeg twee punten. Zo werd een 22-27 nederlaag omgezet naar een 27-22 overwinning.

LIBRE

De Hazelaar - 't Ivoor 1        30-20

't Ivoor 2 - De Hazelaar 3        30-21

Ons Trefpunt 1 - 't Ivoor 3        27-27

Royal 2 - 't Ivoor 4        29-28

LIBRE RECR.

't Ivoor 1 - NGRT 1        38-22

't Ivoor 2 - De Vliedberg 1        32-31

't Ivoor 3 - ODA Boys 2        34-28

't Ivoor 4 - De Haarstek 1        40-32

RECR. DRIEBAND KLEIN

't Ivoor 5 - NAL 7        27-24

't Ivoor 6 - Groene Laken 1        25-25

De Hopbel 2 - 't Ivoor 7        27-23

DRIEBAND GROOT

Rio Bar 2 - 't Ivoor 1        22-27

Programma maandag 3 oktober

Recr. libre: Zuid BC - Ivoor 2        13.00

Recr. libre: Ivoor 4 - Krijt op Tijd        13.00

3-band groot: Ivoor 1 - Hazelaar        19.30

Programma dinsdag 4 oktober

Recr. libre: Vliedberg 3 - Ivoor 1        13.00

Libre C1: Ivoor 1 - Hazelaar 1        19.30

Programma woensdag 5 oktober

Recr. libre: Meeuwen 2 - Ivoor 3        13.00

Recr. 3-b: 't Ivoor 5 - D'n Brouwer 2        13.00

Libre C1: Haarsteeg 2 - Ivoor 2        19.30

Libre C2: Ivoor 3 - Kruiskamp        20.00

Programma donderdag 6 oktober

Recr. 3-b: Ivoor 6 - D'n Brouwer 4        13.00

Recr. 3-b: Pas Buiten - Ivoor 7        13.15