Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

speelvoorziening krijgt grote opknapbeurt

Jeugd Kalksheuvel blij met speeltuin

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Het resultaat mag er zijn", sprak voorzitter Hennie van Roessel van buurtvereniging Smalwatervallei trots over de speeltuin in de buurtschap Kalksheuvel. De speeltoestellen kregen een opknapbeurt en werden verplaatst, daarnaast beschikt de buurt nu ook over een picknicktafel en pannaveldje. Wethouder Herman van Wanrooij en de acht-jarige Hidde van der Velden heropenden zaterdagmiddag de 'Speelvallei'.

,,Er is de voorbije anderhalf jaar flink gewerkt om de speeltuin te laten voldoen aan de wensen van de bewoners", zei Van Roessel voorafgaand aan de openingshandelingen. ,,Met medewerking van de mensen in de buurt is hard gewerkt. Ook de gemeente leverde een grote bijdrage, zonder Boxtel kunnen we niets. En nu kunnen de kinderen in de wijk weer lekker spelen." Volgens de voorzitter van de buurtvereniging is het aantal gezinnen in de wijk groeiende. ,,Er komen steeds meer mensen met jonge kinderen. Voor hen is deze speeltuin uitermate geschikt."

Verschillende attracties zijn verplaatst om ze per leeftijdscategorie te groeperen. Daarnaast is er achterin door hoveniersbedrijf Aldaron een verhard voetbalveldje met kleine doeltjes aangelegd en een picknicktafel die eerst op de gemeentewerf stond, is verplaatst naar de speeltuin. Tenslotte is er nieuw gras ingezaaid en zijn de speeltoestellen waar nodig opgeknapt. ,,Hennie geeft zojuist aan dat de buurt zonder de gemeente niets kan, maar ik wil het liever omdraaien. Je kunt nog zoveel geld en ideeën hebben, maar als je geen mensen hebt die de schouders eronder zetten, kom je nergens. Er staan hier nog meer projecten op de rol, zoals de herinrichting van de buurtschap. Eerder gaf ik al aan: Kalksheuvel wordt hip en hot. Daarvan ben ik nog steeds overtuigd. De speeltuin is een kleine aanzet", aldus Van Wanrooij.

klein en groot

Waar de wethouder het nieuwe naambord van de Speelvallei mocht onthullen, kreeg Hidde van der Velden de eer om het lint door te knippen. Hij verrichtte verschillende klusjes in de speeltuin. ,,Bijvoorbeeld gras harken en de paal van de basket schuren. De jongen is blij met de vernieuwde speelvoorziening: ,,Kleine en grote kinderen kunnen hier spelen. Zelf vind ik het basketbal- en pannaveldje het leukst. Ik houd van sporten."

De voorziening is ontstaan door een artikel over speelvoorzieningen dat in de gemeenterubriek van Brabants Centrum werd gepubliceerd op 4 september 1980. Daarin gaf de gemeente aan dat het haar wens was om te komen tot een beleidsplan met betrekking tot de aanleg van nieuwe of verbetering van bestaande speelvoorzieningen in Boxtel. Verschillende bewoners van de straten Kapelweg, Kalksheuvel organiseerden een informatieavond. Dat resulteerde in het verzoek aan de gemeente om met de aanleg te mogen starten.

FOTO BOVEN: Een potje voetbal op het nieuwe pannaveldje. Voorzitter Hennie van Roessel van buurtvereniging Smalwatervallei en wethouder Herman van Wanrooij (rechts) gingen het duel aan met de kinderen...

Hidde (links) kreeg de eer het lintje door te knippen en de toegangspoort naar de speeltuin te openen... (Foto's: Annelieke van der Linden).