Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

oktoberfest en proef lokaal liempde: groot succes

Liempde viert twee dagen feest

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,De mensen die naar het Oktoberfest zijn geweest, kun je tijdens Proef Lokaal Liempde duidelijk herkennen: ze dragen een zonnebril. Geloof mij: die bril is niet bedoeld voor de zon", grinnikt Maarten Termeer van De Kromploegers, de hofkapel die ervoor zorgde dat negenhonderd man zaterdagavond een Duits bierfeestje vierden in het Concordiapark. Een dag later waren er minstens net zoveel bezoekers bij Proef Lokaal Liempde, het evenement waar mensen konden genieten van smakelijke streekproducten.

Vijftig fusten bier en vijftien fusten rosébier. Dat ging er zaterdagavond doorheen tijdens het derde Oktoberfest in Liempde. ,,We hadden nog maar één fustje over vandaag, dus er moest nieuw bier gehaald worden", vertelt Termeer. ,,Het was één groot feest met bezoekers van alle leeftijden. Nadat burgemeester Mark Buijs het eerste vat aansloeg, zat de sfeer er meteen in. Het bleef ook gezellig, ondanks dat de drank behoorlijk vloeide. De security die we hebben ingehuurd, heeft niet hoeven ingrijpen."

dennie christian

Volgend jaar wordt een bijzonder Oktoberfest voor De Kromploegers, vertelt Termeer. ,,We bestaan in 2016 vijftig jaar en willen een speciaal weekend organiseren. Er komen in ieder geval weer een Oktoberfest en Proef Lokaal Liempde, maar ook op de vrijdag willen we een bijzonder feest houden. En voor het Oktoberfest komt mogelijk schlagerzanger Dennie Christian naar Liempde..."

Zondag werd duidelijk dat het verplaatsen van het Oktoberfest en Proef Lokaal Liempde naar het Concordiapark vanwege de herinrichting van D'n Tip een gouden zet was. De kraampjes rondom het park met in het midden tafels en bankjes gaven Proef Lokaal Liempde een knusse uitstraling. ,,Het is eigenlijk jammer dat we volgend jaar weer op D'n Tip staan", vond Diane Melis van de organisatie. ,,Maar als er straks weer bomen in het Concordiapark staan, past de tent niet meer."

Deze grote feesttent, die zaterdag werd gebruikt voor het Oktoberfest, was zondag vanwege het mooie weer niet nodig. Al het meubilair werd 's ochtends uit de tent gesjouwd en rondom de kiosk neergezet. 's Middags waren de banken bezet door honderden bezoekers die genoten van lekkere hapjes van horecabedrijven én amateurkoks. Het edelhertenvlees van zorgboerderij De Hagelaar uit Best bleek een voltreffer. ,,We zijn om twee uur gestart en anderhalf uur later ben ik al bijna door de honderd porties heen", vertelt Maarten Jansen uit Liempde. Lachend: ,,Ach, dan kan ik dadelijk zelf proeven wat er hier allemaal wordt geserveerd..."

zelf niet koken

Bloemkoolrisotto, broodjes pulled porc, plaattaart met vruchtjes, poffertjes en ijs: de diversiteit aan gerechten was groot tijdens Proef Lokaal Liempde. Kinderen konden zich vermaken met een bak vol maïskorrels en andere spelletjes, terwijl er volop muziek klonk. Onder meer van Toeternietoe uit Best liet van zich horen en twee keer verscheen het bijzondere jachthoorngezelschap, dat onder leiding stond van Boxtelaar Alphons van der Heijden, ten tonele. Daarnaast werd ook de gerenoveerde kiosk gebruikt voor akoestische optredens.

Corine Kivit en Els van Bragt uit Boxtel genoten ondertussen van een kaasplankje en een wijntje. ,,Gezellig evenement", vond het duo. ,,We hebben net al gazpacho met komkommerijs op, maar zijn nog láng niet uitgegeten. Zo lijkt de tosti met forel ons wel wat. Heerlijk om eens niet zelf te koken..."

FOTO BOVEN: Poffertjes: het meest populaire gerecht onder de kinderen tijdens Proef Lokaal Liempde. Het culinaire evenement trok honderden bezoekers naar het Concordiapark. (Foto: Annelieke van der Linden),

Bij een Oktoberfest hoort natuurlijk een alpenhoorn. Liempdenaar én timmerman Driek Termeer maakte het instrument vorig jaar. (Foto: Peter de Koning).