De ochtend na de brand was duidelijk dat twee woningen behoorlijke schade hebben opgelopen. Beide appartementen zijn onbewoonbaar verklaard. (Foto: Annelieke van der Linden).
De ochtend na de brand was duidelijk dat twee woningen behoorlijke schade hebben opgelopen. Beide appartementen zijn onbewoonbaar verklaard. (Foto: Annelieke van der Linden). Foto: Annelieke van der Linden

oorzaak vlammenzee nog onbekend

Appartement Kapittel onbewoonbaar na brand

In een appartement aan Het Kapittel in het centrum van Boxtel woedde vorige week, in de nacht van donderdag op vrijdag een uitslaande brand. Er vielen geen gewonden. Wel werden twintig bewoners uit zeven aangrenzende woningen in het complex geëvacueerd.

De brandlucht was vrijdagochtend nog goed te ruiken. Toch ging het dagelijkse leven in de straten al snel weer door. Een bewoner in het appartement boven de getroffen woningen hing de was op en mensen vertrekken naar school of werk. ,,We dachten in eerste instantie dat het dieven waren", vertelde een tiener die op de begane grond naast een getroffen appartement woont. ,,Van mijn moeder mocht ik de deur niet openmaken totdat een bovenbuurman riep dat er brand was. Bij ons is er gelukkig geen schade, maar het is wel erg voor de buren." De twee getroffen appartementen werden met rood-witte linten afgezet. Waar aan de voorkant slechts wat gesneuvelde ramen te zien waren, werd aan de achterkant duidelijk in welke woningen de brand heeft gewoed. De houten balkons zijn zwartgeblakerd

De brandweer werd 's nachts rond half vijf gealarmeerd; bij aankomst sloegen de vlammen uit het raam aan de binnentuin tussen de wooncomplexen aan Het Kapittel en Duinendaal. Met enige moeite manoeuvreerde het eerste blusvoertuig zich tussen de geparkeerde auto's door om bij het brandende appartement te komen. Daar kreeg de brandweer het vuur snel onder controle, maar kon niet voorkomen dat de woning onbewoonbaar is geworden. De brandweer rukte met drie blusvoertuigen, een hoogwerker en een waterwagen uit, maar die hoefden niet allemaal in actie te komen.

De oorzaak van de brand is nog onbekend. De politie verrichte vrijdag onderzoek naar het incident, maar kon geen uitsluitsel geven over de oorzaak van de brand. De bewoner van het betreffende appartement waar de brand ontstond, ademde rook in en werd 's nachts overgebracht naar het ziekenhuis voor onderzoek. Eén 41-jarige buurtbewoner werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau omdat hij de brandweer hinderde en een politieman bij de keel zou hebben gegrepen. De politie meldde dinsdag dat hij een bekeuring krijgt.

Woonstichting Sint-Joseph laat weten dat het appartement waar de brand ontstond, voor circa vier maanden onbewoonbaar is. De bewoner ligt nog in het ziekenhuis. De overige bewoners konden weer terug naar hun huizen.

De vlammen sloegen uit het raam in de woning aan Het Kapittel (Foto: Sander van Gils).