Afbeelding
Foto: Peter de Koning

uitgebreid onderzoek naar bewaarconditie object

Heilig Bloeddoek kan weer tijdje mee

,,Vroeger gingen duizenden mensen op bedevaart naar Boxtel toe om de Heilig Bloeddoek te zien. En nu maken wij dit bijzondere moment mee", zei een enthousiaste student van SintLucas. Om de reliek tot in lengte van dagen te conserveren, lieten het bestuur van de Heilig Bloedstichting en de Heilig Hartparochie onderzoek doen naar de conditie van de doek. Vrijdag werd de 'corporale' voor het eerst sinds 1924 volledig ontvouwen en schoongemaakt...

In de veertiende eeuw morste een priester witte wijn op het altaarlinnen in de Sint-Petrusbasiliek. Dat gaf rode vlekken; volgens de kerk een bewijs dat de wijn tijdens de consecratie in het bloed van Christus verandert. Een van de twee Heilig Bloeddoeken keerde ruim negentig jaar geleden terug naar Boxtel vanuit het Belgische Hoogstraten, waar ze in de zeventiende eeuw in veiligheid werden gebracht na de Reformatie. Het object wordt in Boxtel eens per jaar meegedragen tijdens de Heilig Bloedprocessie en getoond in een vitrine tijdens de eucharistieviering voorafgaand aan de religieuze stoet. De rest van het jaar wordt de doek bewaard in een kluis in de Bloedkapel van de Sint-Petrusbasiliek. Om duidelijk te krijgen in welke omstandigheden de doek het beste bewaard kan worden, vroeg de Heilig Bloedstichting Boxtel de Universiteit van Amsterdam (UvA) om advies over de huidige conditie, het hanteren en de bewaaromstandigheden van de bloeddoek. Uit het onderzoek bleek dat aanpassingen aan de bewaarkluis én de doek nodig waren.

symboliek

Besloten werd alle aanbevelingen van de onderzoekers uit te laten voeren. Naar de datering van het object noch de echtheid van de vlekjes op de doek werd geen onderzoek gedaan. ,,We wilden specifiek onderzoek naar de meest optimale bewaaromstandigheden, zodat de bloeddoek nog eens honderden jaren mee kan", aldus secretaris Christ van Eekelen van de Heilig Bloedstichting. Nadat vorige week woensdag aanpassingen werden gedaan aan de bewaarkluis, gingen vakdocent Textiel René Lugtigheid van de UvA en restaurateurs in opleiding Sjoukje Telleman en Marijke de Bruijne vrijdag in het creatief atelier van SintLucas met uiterste precisie aan de slag met de Heilig Bloeddoek. ,,We zijn heel blij dat we deze opdracht mogen uitvoeren", aldus Lugtigheid. ,,Het is een bijzonder object waarvan de symboliek enorm belangrijk is. En die bepaalt de waarde van de doek. Daarom is het belangrijk om de opbergruimte zo optimaal mogelijk te maken."

Met de restauratie van de bloeddoek blikt de Heilig Bloedstichting al met een klein oog vooruit naar 2024. Dan is het een eeuw geleden dat de Heilig Bloeddoek terugkeerde naar Boxtel. ,,Vaststaat dat we dit met een groot feest willen vieren, samen met Hoogstraten", zegt Van Eekelen. Hij geeft aan dat de samenwerking de komende jaren intensiever wordt. ,,Zo zal bisschop Gerard de Korte van het bisdom 's-Hertogenbosch in 2019 afreizen naar Hoogstraten voor de processie." In 2019 en 2024 keert ook het Heilig Bloedspel terug, dat twee jaar geleden voor het eerst werd opgevoerd op de binnenplaats van kasteel Stapelen. Het streven is de voorstelling te laten plaatsvinden in de Sacre Coeur, de nieuwe naam van de voormalige Heilig Hartkerk.

Op pagina 5: 'Heilig Bloeddoek gaat Boxtel niet uit'.

FOTO BOVEN: Vakdocent René Lugtigheid en restaurateurs in opleiding Sjoukje Telleman en Marijke de Bruijne kregen de eer de Heilig Bloeddoek te ontvouwen in SintLucas. (Foto: Peter de Koning).