Paul Jongsma (links) en Mitch Koningstein willen van Tunnel Vision een jaarlijks terugkerende graffiti-jam maken. (Foto: Peter de Koning).
Paul Jongsma (links) en Mitch Koningstein willen van Tunnel Vision een jaarlijks terugkerende graffiti-jam maken. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

51 SPUITBUSKUNSTENAARS GEVEN SPOORTUNNEL NIEUWE LOOK TIJDENS TUNNEL VISION

'Negatief imago van graffiti doorbreken'

HENK VAN WEERT

,,Mooi hoor, die heldere tinten blauw. Deze week zijn hier vast en zeker Rotterdammers aan het werk geweest. Kijk, ze hebben hun piece gesigneerd met '010'..." Afgelopen week inspecteerden Paul Jongsma en Mitch Koningstein de spoortunnel van het Duits Lijntje onder de rijksweg A2. Op de grens van Boxtel en Liempde is daar sinds kort het Street Art Center gevestigd. Zondag 2 oktober maken er 51 zogeheten graffiti-schrijvers tussen 10.00 en 18.00 uur muurschilderingen tijdens Tunnel Vision 1.0, onderdeel van kunstroute De Rode Draad.

Nu vormen zijwanden van de buiten gebruik gestelde spoortunnel nog een uitbundig kleurenpalet door de creaties van de spuitbuskunstenaars. Maar overmorgen, zaterdag 1 oktober, verdwijnen ze onder een zwarte verflaag. ,,We spuiten de verf die de firma Joosten beschikbaar heeft gesteld zelf op het beton. Zo ontstaat een mooie ondergrond waar de kleuren straks vanaf spatten. Vijftig grafitti-mannen gaan komende zondag vanaf tien uur 's ochtends tegelijk aan de slag. Iedere deelnemer krijgt een eigen blok", vertelt Mitch (31), die zelf als puber op deze plek zijn eerste tag zette. De een jaar oudere Paul knikt: ,,Vijftig mannen. En één vrouw. Tja, het graffiti-wereldje is toch vooral een mannenaangelegenheid. Waarschijnlijk omdat het er ook wel wat ruig aan toe gaat soms."

Ook Paul komt ook al sinds zijn tienerjaren op gezette tijden naar de spoortunnel bij de Laarakkerweg. ,,Er waren tijden dat we hier elke twee weken wel een schildering maakten. Maar uiteindelijk ga je jezelf settelen en dan krijg je andere prioriteiten hè", grinnikt hij. Mitch weet daar alles van: ,,Ik woon in een appartement en daar heb ik ook een wand met graffiti gemaakt. Dat was nog voordat mijn vriendin bij me introk. Inmiddels is ze zelf ook aan het tekenen en ik moedig haar aan om ook met de spuitbus aan de slag te gaan. Wie weet... Ik droom ervan ooit nog een woning met een enorme muur in de tuin te betrekken. Dan kan ik me helemaal uitleven."

ROLSTEIGERS

In de tijd dat Paul en Mitch startten met graffiti in de spoortunnel was het nog illegaal. Ze werden gedoogd, maar inmiddels hebben de graffiti-schrijvers toestemming om de tunnelwanden vol te spuiten met verf. ,,Doel van Tunnel Vision 1.0 is dan ook om graffiti uit de negatieve sfeer te halen. Gelukkig vinden steeds meer mensen het mooi wat we maken", vertelt Paul.

De deelnemers aan de zogeheten graffiti-jam komen uit alle windstreken. ,,Zelfs Belgen, Ieren en Italianen die in Amsterdam wonen, hebben zich aangemeld", glundert Paul. Door rolsteigers te gebruiken, kan ook het bovenste deel van de zes meter hoge wanden worden beschilderd.

Tunnel Vision, dat officieel wordt geopend door wethouder Marusjka Lestrade, wil óók verschillende doelgroepen samenbrengen. Dat komt onder meer tot uiting in de muzikale omlijsting. Gedurende de dag treedt de gerenommeerde Boxtelse hiphop-deejay Rachi (Raymond van de Ven) op, maar ook Peter van As, bekend van onder meer zijn karaoke-avonden in café D'n Boer, komt plaatjes draaien. En om 11.00 uur spelen de muzikanten van seniorenorkest Buchestelle. De organisatoren hebben de medewerking gekregen van tal van lokale bedrijven. Die zorgen er onder meer voor dat er voor het publiek een hapje en een drankje verkrijgbaar is.

OPWAARDEREN

De spoortunnel van het Duits Lijntje is al jaren een geliefde plek van graffiti-spuiters. Dat de plek nu ook aangemerkt wordt als een openbare kunstlocatie is te danken aan de zwerfvuilprikkers van de Vereniging De Dommel Door Boxtel (VDDDB). Die 'ontdekten' de plek in hun tweewekelijkse rondje om de eigen leefomgeving schoon te houden. ,,We willen dit Street Art Center opwaarderen en ontsluiten door het op te nemen in routekaarten voor fietsers en wandelaars en door het te vermelden op de bewegwijzering van de gemeente. Want deze plek biedt gratis zicht op een steeds wisselende openbare kunstexpositie", aldus voorzitter Theodoor van Leeuwen van VDDDB. De groep afvalprikkers hoopt als bijkomend voordeel dat het illegaal kladderen en besmeuren op andere plekken in Boxtel door het Street Art Center wordt teruggedrongen.