Afbeelding
Foto: Mark Uyl

Anneke van Giersbergen 'komt thuis' in Podium Boxtel

Eighties-liedjes in een akoestisch jasje

Lonneke Hoondert

,,Ik ben een echte eighties-kid", biecht zangeres Anneke van Giersbergen op. Donderdag 6 oktober brengt ze haar eerste solo-theatershow 'De Nieuwe Madonna' op de planken in Podium Boxtel. Haar leven als tiener in het Sint-Michielsgestel van de jaren tachtig staat in de voorstelling centraal en daarmee ook de liedjes die haar droom om zangeres te worden, aanwakkerden.

Songs van Duran Duran, Bruce Springsteen, Cindy Lauper en George Michael komen voorbij. Het lijkt niet te passen bij de rest van haar staat van dienst: jarenlang tourde Anneke met de metalband The Gathering de hele wereld over en ook in de solo-carrière die daarop volgde bleef ze trouw aan de alternatieve muziek. Nu staat ze in het theater aan de Burgakker met 'cheesy' liedjes uit de jaren tachtig. ,,Als je die nummers stript van de galm, de overduidelijke productie en synthesizers, houd je de basis over: mooie woorden en muziek zonder hokjes. Ook wanneer je metalmuziek terugbrengt naar akoestische liedjes klinkt het prachtig", meent Anneke. En ze heeft gelijk. Wanneer je op haar Facebookpagina 'Little red corvette' van Prince beluistert, dat Anneke heeft vertaald naar een akoestische versie, blijkt het liedje uit de jaren tachtig eveneens wonderschoon.

Madonna bleek de grootste inspiratiebron voor de zangeres. ,,Ik wilde altijd een jongen zijn. Tót Madonna in beeld kwam. Ik ontdekte dat je als vrouw ook stoere dingen kunt doen en sterk in je schoenen kunt staan. Zij is een enorm voorbeeld geweest voor me en niet alleen vanwege haar muziek. De artiesten uit de jaren tachtig hebben mij als veertienjarige echt gevormd."

Barbra Streisand

Hoewel Anneke nog altijd actief is als rockzangeres, sluit de keus om een akoestische theatertour te gaan doen daar naadloos bij aan. Zelfs in de metal bleef ze trouw aan haar jaren tachtig-roots. ,,Zo lang als ik me kan herinneren zing en dans ik al. Toen ik veertien was, zong ik nummers van Ella Fitzgerald, Barbra Streisand en Whitney Houston. Kort daarna ontdekte ik metalmuziek en daarin voelde ik me thuis. Het donkere en melancholische sprak me aan. De Streisand-zanglijnen die ik gewend was te zingen, stopte ik in de ruige muziek." Het succesvolle The Gathering werd daarmee onbedoeld één van de grondleggers van de muziekstroming waarin prachtige vrouwenzang wordt ondersteund door scheurende gitaren en dubbele bassdrums.

Dat ze zangeres zou worden, stond voor Anneke als tiener al vast. ,,Ik heb me overal druk om gemaakt, behalve over de vraag of ik het zou maken als vocalist. Hoe en waarom wist ik niet, maar ik heb altijd sterk het gevoel gehad dat het me zou lukken."

Nu, bijna dertig jaar later, is de roodharige schone zojuist teruggekeerd van haar zoveelste drukbezochte tour in Noord- en Zuid-Amerika. De droom is werkelijkheid geworden. Maar zelfs nadat ze twintig jaar lang het ene na het andere succes heeft geboekt, blijft ze nieuwe muzikale gronden verkennen. Ze deed eerder al een theatertour voor kinderen en bracht het afgelopen jaar samen met de IJslandse muziekgroep Árstíðir avond na avond de melancholische voorstelling 'Verloren Verleden' op de planken. Maar een solovoorstelling, dát deed ze niet eerder. ,,Ik heb er veel zin in en ben ook niet zenuwachtiger dan normaal hoor", lacht ze ontspannen. ,,Ik ben het wel gewend om alleen met mijn gitaar op het podium te staan. Normaal sta ik in clubs, maar ook daar vertel ik verhaaltjes bij mijn muziek. Ik heb wél het gevoel dat je je voor een theatershow veel beter moet voorbereiden. Het voelt serieuzer."

Playbacken

De solovoorstelling is een primeur en hoewel ze misschien wel honderden zalen en theaters van binnen zag, speelt ze voor het eerst in Boxtel. Anneke groeide op in Sint-Michielsgestel, maar optreden in Boxtel voelt toch een beetje als 'thuiskomen'. ,,Mijn hele familie woont in Boxtel. Mijn tante Door had er een kledingwinkel en daar kwam ik vaak. Ook werden er in een jeugdsoos vaak playbackshows georganiseerd, daar was ik gék op", glundert ze. Vervolgens bekent ze: ,,Misschien ervaar ik toch wel een beetje druk. Mijn hele familie komt straks natuurlijk kijken en dat maakt het optreden best spannend."

Anneke is met haar voorstelling 'De Nieuwe Madonna' op donderdag 6 oktober in Podium Boxtel te zien. De show begint om 20.15 uur. Kaarten kosten 19 euro en zijn te koop bij Hebbes (Markt), Marimba (Van Beekstraat) en Jumbo (Oosterhof) in Boxtel en bij drogisterij Bewust Beter aan de Nieuwstraat in Liempde.

FOTO BOVEN: Anneke van Giersbergen werd wereldberoemd met haar metalband The Gathering en heeft inmiddels een succesvolle solocarrière. Zo is ze een graag geziene gast bij het tv-programma De Wereld Draait Door. Op donderdag 6 oktober staat ze in Podium Boxtel met haar voorstelling 'De Nieuwe Madonna'. (Foto: Mark Uyl).


One Two Trio

viert lustrum in

Podium Boxtel

De bekende Boxtelse band One Two Trio viert haar twintigjarig bestaan zaterdag 8 oktober in Podium Boxtel. De band die doorbrak met de hit 'Juffrouw Toos' heeft een avondvullend programma samengesteld waarin de bekendste liedjes worden afgewisseld met anekdotes uit de twee voorbije decennia.

Tijdens de show bieden Freek van Daal, René Cijffers en Joris Cijffers een kijkje achter de schermen van hun succesvolle band. De voorstelling in Podium Boxtel is geen optreden zoals de mensen kennen, het wordt ook geen kindershow. De muzikanten halen herinneringen op en delen de komische, de bizarre, de succesvolle maar ook de verdrietige momenten. Na de pauze gaan de meeste stoelen uit de zaal, wordt de bar binnen gereden en begint de tweede helft...

Kaarten zijn verkrijgbaar bij Hebbes (Markt), supermarkt Jumbo (Oosterhof), Marimba (Van Beekstraat) en drogist Bewust Beter in Liempde.